Hlavní navigace

Poznejte odvrácenou stranu iPadu

5. 2. 2010

Sdílet

Jakkoliv byl iPad celosvětově s nadšením očekáván, v mnoha směrech přinesl spíše zklamání. Podívejme se spolu na některé zásadní nedostatky, se kterými se nový tablet potýká.

Poznejte odvrácenou stranu iPadu

 

Snad žádný současný produkt z oblasti IT se nemůže pochlubit tak rozsáhlou agitací, jež vyvrcholila 27. ledna při vystoupení šéfa Applu, Steva Jobbse, kde měl "přerostlý iPhone" svou premiéru. Tím spíše by měl iPad oplývat převratnými vlastnostmi. Pokud společnost Apple plánuje se svou žhavou novinkou udělat díru do světa a celkově kategorii přenosných zařízení zpopularizovat, měla by se více snažit. Kdyby iPad disponoval následujícími vlastnostmi, dozajista by konkurenci na dlouhou dobu vyrazil dech.

Ach, ten Multitasking

V použitém operačním systému zcela chybí podpora multitaskingu a dokonce ani se souběžným prohlížením více aktivních webových stránek v prohlížeči Safari si iPad neporadí. Zapomeňte tedy na poslouchání internetového rádia při surfování na webu, přepínaní mezi Facebookem a Twitterem nebo na psaní dokumentů v průběhu telefonování přes VOIP.

Apple1
Sbohem, Flashová videa

Plnohodnotné prohlížení webového obsahu si dnes zkrátka bez podpory Adobe Flash nelze představit. Tento nedostatek by se snad dal ještě odpustit zařízení o velikosti běžného telefonu, ale rozhodně ne tabletu s 9,7palcovým displejem. Absenci podpory Flashe nicméně Apple nepříliš férově zatajil, o čemž si můžete přečíst v našem článku zde.

Kamera se nekoná

Od uživatelů se samozřejmě neočekává, že by držíce téměř 10palcovou dlaždici před sebou pořizovali fotografie pomocí integrovaného fotoaparátu, přesto by s některými aplikacemi využívajícími fotoaparát mohlo být na velkém displeji příjemné pracovat. Co iPad ale opravdu postrádá, je přední kamera. Toto zařízení se totiž pro video-chat přímo nabízí. Rovněž si umíme představit skvělé využití kamery při pořizování a editaci osobních Youtube videí - při natáčení byste se zároveň viděli na displeji.

Chabé video a portová výbava

Ani v oblasti multimédií tablet nenadchne. Očekávali bychom podporu kodeku H.264 Advanced Profile a pro přehrávání videí na HD televizorech by své uplatnění našel i miniHDMI port.

Apple3Zastaralý poměr stran

Poměr stran 4:3 se možná hodí při zobrazení aplikací na iPhonu ve full-screen módu, ale sledování filmů, či YouTube videí si vyžaduje dnes mnohem rozšířenější poměr 16:9. Širokoúhlý formát se nezadržitelně šíří světem a černé rámečky na svrchní a spodní straně obrazovky jsou už jednoduše nežádoucí.

Zkus to bez drátů, milý iPade

Za předpokladu, že se připojujete ke svému iTunes účtu prostřednictvím počítače v rámci domácí sítě, nevidíme žádný důvod, proč by neměl iPad zvládat synchronizaci bezdrátově skrze Wi-Fi signál. Navíc s přihlédnutím k podpoře standardu 802.11n by byla komunikace velmi rychlá. Když se bez drátů obejde i Zune z produkce Microsoftu, tak proč ne iPad?

(Ne)rozpoznání rukopisu


Virtuální klávesnice je určitě užitečná, nicméně na zařízení dané velikosti by uživatelé jistě ocenili možnost udělat si občas nějakou tu ručně psanou poznámku. V některých případech je zkrátka psaní rukou pohodlnější.

Staronové uživatelské rozhraní

U iPadu jsme se v podstatě dočkali jen zvětšené, lehce modifikované a z iPhonů důvěrně známé verze grafického uživatelského rozhraní, které je sice příjemné a zaběhnuté, nicméně nedokáže plně využít větší obrazovky. Musíme se přiznat, že jsme očekávali něco víc, například v podobě zobrazení aktualizovaných informací ze sociálních sítí, RSS čteček a emailových schránek, nebo třeba předpověď počasí.
Apple2

Cloud24

Nedokonalý přístup k datům

Apple zjevně od uživatelů neočekává pouze strohé konzumní využití, nýbrž je nabádá ke kreativní práci    . Můžete se tak těšit na tvorbu dokumentů v iWork nebo na multidotekové malování ve Stevem Jobbsem obzvláště zdůrazněné aplikaci Brushes. Ovšem zde chybí adresář, který by sloužil pro přístup k osobním dokumentům a obrázkům, jež by se daly následně přetáhnout do desktopového PC. Užitečný by byl také pro ukládání webových dokumentů či práci s internetovými úložišti.

Noviny stále jen na papíře

E-knihovna iBookstore se zdá být skvělým odrazovým můstkem pro elektronické knihy, nicméně mnozí lidé předvídali, že se iPad stane především mesiášem nakladatelství novin a časopisů. Kde nic tu nic, v iBookstore není o něčem podobném ani zmínka. Přesto většina světových nakladatelských společností jistě neplánuje vydat vlastní aplikace, jako je The New York Times, a upřímně, nikdo nemá zájem číst své oblíbené plátky skrze separované aplikace.

Otevřenost a všestrannost

Nemůžeme po iPadu vyžadovat, aby byl zcela "otevřen", avšak Apple zde propásl příležitost vymanit toto zařízení ze svého uzavřeného ekosystému a obdařit jej o něco lepší schopností spolupráce s ostatními zařízeními a aplikacemi. Dostanete do svých virtuálních polic také knihy ePub formátu využívaného konkurenčními e-knihovnami? Dočkáme se aplikace Google Voice použitelné na iPadu? Proč jsou všechny funkce, jež souvisí s taggováním fotografií a zeměpisnou polohou, odkázané pouze na iPhoto namísto toho, aby využívaly již existující metadata? Pochvalu tento tablet získává alespoň za neblokované 3G sítě, jež vám umožní využít služeb kteréhokoliv z poskytovatelů, který vám bude ochoten vydat patřičnou SIM kartu.

iKalhoty

Jako hlavní nedostatek se ovšem jeví absence některého doplňkového zboží. Jak to vidíme my, Apple se vzdal skvělé příležitosti představit unikátní iMódu, jíž by figurovaly právě iKalhoty - pořádné kapsáče, do kterých se vleze i iPad.

Apple4

Byl pro vás článek přínosný?