Hlavní navigace

Poznejte a nakonfigurujte Storage Spaces ve Windows 8 - 2. díl

23. 11. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle budeme vytvářet nové úložiště Storage Spaces. Konkrétně se bude jednat o úvodní etapu spočívající v přípravě disků, které se pak následně použijí pro vytvoření úložiště pomocí nástroje Storage Spaces.

Operační systém Windows 8 přináší spoustu nových a bezesporu užitečných funkcí. Nabízí jich však tolik, že řada z nich zůstává opomenuta, což je škoda. V tomto seriálu vám postupně představíme nástroj Storage Spaces, který dokáže vytvořit z datových médií jedno velké úložiště, jež se následně rozdělí do tzv. prostorů (spaces).

 

1. díl – Úvod

 

Vytvoření vašeho prvního úložiště – výběr a připojení disků

Chcete-li si vytvořit vlastní nové úložiště, pak se nejprve ujistěte, že máte všechna datová média, která chcete do úložiště zahrnout, připojena k počítači. Následně ve Windows 8 otevřete Ovládací panely (stiskněte klávesu Windows a zadejte příkaz control panel, který potvrďte stiskem klávesy Enter). V okně Control Panel (Ovládací panely) pak vyberte položku Storage Spaces a zvolte Create a new pool and storage space.

Windows 8 nyní zobrazí seznam disků kompatibilních se Storage Spaces, které jsou připojeny k počítači. Vyberte disky, které chcete v úložišti použít, přičemž nezapomeňte, že je budou Windows 8 formátovat, takže přijdete o všechna data dosud na nich uložená. Před vytvořením úložiště klepněte vedle každého disku, který se bude přidávat do úložiště, na položku View files, čímž zobrazíte jeho obsah. Pokud některý z disků nevidíte, ujistěte se, že jste jej správně připojili k počítači a že je disk kompatibilní s operačním systémem Windows 8. Po výběru všech disků, které chcete formátovat pro vytvoření nového úložiště, klepněte na tlačítko Create pool, které se nachází ve spodní části nabídky.

Své úložiště výstižně pojmenujte a poté vyberte úroveň ochrany vašich dat proti jejich poškození

pro zvětšení klikněte

 

příloha_ovladnete_sva_data

V následujícím dílu tohoto seriálu dokončíme konfiguraci úložiště Storage Spaces. V úložišti vytvoříme jednotlivé prostory, které pojmenujeme a přiřadíme jim písmenko disku, kapacitu a další parametry.

Byl pro vás článek přínosný?