Hlavní navigace

Požár u Hřenska očima satelitů. Na které se můžete zdarma podívat i vy?

28. 7. 2022

Sdílet

 Autor: PCWorld
Požár u Hřenska zachytily i satelity, které krouží kolem Země. Na některé se můžete podívat sami a navíc jsou zcela zdarma. Které to jsou?

S požárem na území Národního parku České Švýcarsko bojují hasiči už od neděle. Oheň zasáhl podle odhadů plochu kolem 1000 hektarů.

Situaci v okolí známé Pravčické brány zaznamenaly pochopitelně i družice a na výstupy některých z nich se můžete podívat i vy. Pochopitelně nepočítejte s detailními záběry, zas tak dokonalá ještě technika není. Některé mají logicky i zpoždění. Přesto ukazují, jak velkou plochu oheň poškodil.

Které služby tedy máte k dispozici?

NASA Worldview

Satelitní mapu v reálném čase nabízí třeba americká Nasa. Poskytuje celou řadu filtrů, kterými můžete upravit, co chcete vidět. Vyhledat lze i konkrétní místo, stačí napsat do vyhledávacího políčka přesné místo lokality.

Pomocí úhledného rozhraní aplikace můžete přibližovat a oddalovat různé oblasti. Jen počítejte s tím, že rozlišení je 250 metrů na pixel, nevidíte tak příliš mnoho detailů.

NASA Worldview

Autor: Printscreen PCWorld

Eyes on Earth

Další web, který spadá pod americkou Nasa. Web poskytuje data z mnoha družic, v aplikaci je ostatně i vidíte. Můžete si zazoomovat a zvolit i údaje, které chcete zobrazit. Na 3D glóbusu se dalo najít tento týden víc ničivých požárů.

Eyes on Earth

Autor: Printscreen PCWorld

Zoom.Earth

Službu Zoom.Earth poskytuje společnost Microsoft. S její pomocí lze sledovat aktuální počasí po celé planetě. Najdete zde tak mapy srážek nebo údaje o rychlosti větru, ale zobrazuje také následky hurikánů, tropických bouří a pochopitelně i lesních požárů.

příloha_ovladnete_sva_data

Zoom Earth

Zoom Earth

Autor: Printscreen PCWorld

Copernicus

Díky družici Copernicus Sentinel-5P lze zobrazit koncentraci koncentrace oxidu uhelnatého na celém světě (jde o třídenní klouzavý průměr). Ukazuje, jak požár u Hřenska zamořil ovzduší.

Zoom Earth

Copernicus Sentinel-5P

Autor: Prinstcreen PCWorld

EFFIS

Zobrazování v téměř reálném čase nabízí i další evropský systém EFFIS, který spadá pod projekt Copernicus. Už samotná anglická zkratka názvu – European Forest Fire Information System – napovídá, že jde o systém monitorující lesní požáry. V přehledné aplikaci lze nastavit i různé filtry.

EFFIS / Copernicus

EFFIS / Copernicus

Autor: Printscreen PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.