Hlavní navigace

Povídejte si s cizincem pomocí Překladače Google

28. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Jedete do zahraničí a máte obavy o své jazykové znalosti? Při komunikaci s cizinci vám pomůže aplikace Překladač Google ve vašem smartphonu. Můžete tak vést konverzaci v libovolném jazyce.

Potřebujete-li se na dovolené domluvit s tamními obyvateli a neovládáte místní jazyk, případně pokud se na vás obrátí v naší zemi nějaký cizinec s dotazem či prosbou, pak můžete použít aplikaci Překladač Google a nechat si konverzaci v reálném čase překládat.

Aplikace Překladač Google je k dispozici jak pro systém Android, tak i pro iOS.

Překladač Google

Jak začít konverzovat

Hned po spuštění aplikace se zobrazí úvodní domovská obrazovka. Na ní zvolte ikonku Konverzace.

Překladač Google

Zobrazí se nová obrazovka. V její dolní části lze zvolit jazyky pro konverzaci. Pokud vám jejich nastavení vyhovuje, můžete rovnou začít mluvit, případně klikněte na symbol mikrofonu příslušného jazyka a začněte mluvit. Pokud zvolíte prostřední ikonku mikrofonu s nápisem Obojí, pak se Překladač Google bude snažit rozpoznat kterou řečí aktuálně probíhá konverzace a podle toho přizpůsobí překlad.

Překladač Google

Záznam řeči je ihned převáděn do textové podoby a zobrazen na displeji, současně s tím dochází k přehrání zvukového překladu ve zvoleném jazyce. Pokud byste chtěli překlad vašemu protějšku zopakovat, pak tak můžete učinit kliknutím na ikonku reproduktoru před textem překladu.

Překladač Google

Oznamte druhé straně, že s ní chcete konverzovat

Pokud k někomu přistoupíte a vytasíte na něj svůj smartphone, může to v něm budit rozporuplné reakce. Aplikace Překladač Google proto obsahuje pomůcku, díky níž vašemu konverzačnímu protějšku oznámíte, že s ním hodláte komunikovat pomocí hlasového překladače. Tuto pomůcku pro zahájení konverzace naleznete v pravém horním rohu okna s konverzacemi pod ikonou s otazníkem. 

Překladač Google

Po zvolení uvedené ikony se zobrazí obrazovka, na níž je uveden nápis s návrhem na zahájení konverzace. Tento text napsaný v cizím jazyce můžete ukázat svému protějšku, případně klikněte na ikonku reproduktoru a nechte přehrát zvukový výstup s uvedeným textem.

Překladač Google

Bez mobilních dat nebo wi-fi se neobejdete

K překladu konverzace v reálném čase využívá Překladač Google vzdálené servery Googlu. Je proto nutné, aby vaše mobilní zařízení bylo v okamžiku spuštění konverzace připojeno k internetu. Využít můžete jak mobilní data od operátora, tak i konektivitu pomocí bezdrátových wi-fi sítí.

příloha_ovladnete_sva_data

Užitečný pomocník na cesty

Pokud plánujete cestu do vzdálené destinace a neovládáte místní jazyk, pak pro vás může být Překladač Google užitečným pomocníkem, díky němuž se hladce domluvíte. Nicméně musíte se připravit na skutečnost, že mnoho lidí bude zaskočeno, pokud k nim přistoupíte a namísto přímého oslovení na ně „vytasíte“ svůj chytrý telefon.

TIP: DeepL, CUBBIT, Lingea… Jaké jsou alternativy k překladači od Google?

Byl pro vás článek přínosný?