Hlavní navigace

Používejte Skype jako profík! Pomohou vám tyto tajné příkazy

11. 4. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Skype obsahuje několik velmi výkonných textových příkazů, které byste rozhodně měli znát.

Program Skype se při svém vzniku vešel ve známost v celém světě jako program, který uživatelům umožňoval jednoduchým způsobem telefonovat či psát zprávy (chatovat). Málokdo ví, že Skype pod tímto uživatelsky přívětivým povrchem ukrývá několik velmi šikovných a výkonných funkcí, které čekají jen nato, až je uživatelé objeví.

Že nevíte, o čem to tady hovoříme? Máme na mysli příkazy s parametry, které Skype nabízí v rozhraní řádku pro chatování. Pokud stále nevíte, o čem je řeč, pak se jedná o příkazy s parametry, které se zadávají za znak lomítka (/) a které programu říkají, že má provést nějakou konkrétní operaci. Uživatelé, kteří službu chatu využívají již po několik let, se s parametry zadávanými na řádku pro chatování setkali už před lety v době služby IRC (Internet Relay Chat), což byla jedna z vůbec prvních služeb, která umožňovala vést chat online v reálném čase a která má své fanoušky dokonce ještě i dnes.

Při práci s klienty služby IRC musíte běžně používat textové příkazy zadávané za znak lomítka, jako je například /AWAY nebo /JOIN. Tyto příkazy zadávané za znak lomítka však používá i řada novějších aplikací a služeb, za všechny jmenujme třeba aplikace pro práci se zprávami Hipchat nebo Slack.

Seznam příkazů zadávaných za znak lomítka. Tento seznam se zobrazí po zadání příkazu /help

I když se používání textových příkazů může v současné moderní době plné grafických rozhraní zdát přinejmenším trochu hloupé, určitě má i dnes své místo, protože často je jejich použití daleko efektivnější než příkazy k provedení nějaké operace pomocí klepnutí myší. Tyto textové příkazy jsou pak k dispozici i v aplikaci Skype, kde vám navíc odhalí další utajené funkce, k nimž se při používání běžné nabídky aplikace vůbec nemáte šanci dostat.

Pojďme se nyní na několik takových příkazů pro obohacení vašeho života s aplikací Skype podívat. Tyto příkazy můžete použít v libovolném chatu, přičemž druhá strana, s níž komunikujete je neuvidí.

Náš nedávný výsledek příkazu /showplaces

Chcete-li zjistit, na kolika zařízeních jste v současnosti přihlášeni ke službě Skype, pak do řádku pro chat zadejte řetězec /showplaces a stiskněte klávesu Enter. Za okamžik vám Skype zobrazí seznam zařízení, na nichž běží program Skype pod vaším účtem. Pokud se chcete odhlásit od všech klientů programu Skype kromě toho, který právě používáte, pak použijte parametr /remotelogout. Jen si uvědomte, že tyto příkazy nefungují při používání služby Skype for the Web.

Chcete třeba přidat k chatu svoji mámu, aby mohla komunikovat s vaším bratrem? Pokud znáte uživatelské jméno, které vaše máma používá ve službě Skype (nejedná se o její jméno a příjmení!), pak můžete použít parametr /add . Program Skype následně spustí novou skupinovou textovou konverzaci s vaší mámou a jejími dětmi. Pokud bude někdo chtít zahájit skuipinovou hlasovou nebo videokonverzaci , stačí použít příkaz /golive a můžete začít konverzovat. Tato funkce však nefunguje u konverzací mezi dvěma uživateli.

příloha_ovladnete_sva_data

Nyní předpokládejme, že komunikujete ve skupinovém chatu a že někdo jiný chce tuto konverzaci převzít. Pak stačí konverzaci opustit, a to pomocí příkazu /leave. Rovněž můžete z chatu vyprovodit jak třeba svého bratra, tak i třeba svoji mámu – v tomto případě použijte parametr /kick .

 

Byl pro vás článek přínosný?