Hlavní navigace

Potřebujete vědět, jakou verzi Windows máte v počítači?

2. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zjištění verze Windows vám nezabere ani minutu. Ukážeme vám, jak na to.

Když se někoho zeptáte, jakou že má v počítači nainstalovánu verzi systému Windows, pravděpodobně vám odpoví, že Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 nebo Windows 11. (Pokud mimochodem ještě někdo používá operační systém Windows 7, pak mu doporučte provést upgrade, protože jeho éra je definitivně pryč).

Nejde ale jen o to, jakou verzi operačního systému máte v počítači – stejně důležité je vědět i to, jakou edici daného operačního systému máte. Konkrétně – používáte například edici Home nebo Pro? Jde o to, že některé funkce operačního systému Windows jsou k dispozici pouze ve Windows Pro. Typickým příkladem je funkce BitLocker umožňující šifrování disků.

Naštěstí je možné zjistit verzi i edici operačního systému Windows na vašem počítači velmi jednoduše. Vyzkoušejte některou z níže uvedených variant.

Co se dozvíte v článku
  1. Varianta 1: Pomocí ikony Tento počítač nacházející se na pracovní ploše
  2. Varianta 2: Pomocí funkce Vyhledávání operačního systému Windows
  3. Varianta 3: Pomocí aplikace Nastavení
  4. Varianta 4: Pomocí okna Ovládací panely
  5. Varianta 5: Pomocí dialogového okna Spustit
  6. Chcete provést upgrade?

Varianta 1: Pomocí ikony Tento počítač nacházející se na pracovní ploše

Pokud máte na pracovní ploše operačního systému Windows zobrazenu ikonu Tento počítač, můžete na ni jednoduše klepnout pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vybrat položku Vlastnosti. Zobrazí se okno Systém, v jehož horní části najdete vámi požadovaný údaj týkající se verze a edice operačního systému Windows.

Varianta 2: Pomocí funkce Vyhledávání operačního systému Windows

V tomto případě stiskněte na klávesnici klávesu Windows, popřípadě klepněte na ikonku Start nacházející se na Hlavním panelu, a do políčka pro vyhledávání zadejte výraz systém. Mezi výsledky vyhledávání najdete položku Systém, která je součástí aplikace Ovládací panely. Když tuto položku vyberete, zobrazí se vám za okamžik okno s verzí a edicí operačního systému Windows.

Varianta 3: Pomocí aplikace Nastavení

Klepněte na Hlavním panelu na ikonku Start, popřípadě stiskněte na klávesnici klávesu Windows, a napište řetězec o počítači. Ve výsledcích vyhledávání se zobrazí položka Informace o počítači, která je součástí aplikace Nastavení. Po klepnutí na zmiňovanou položku se zobrazí okno, v němž se přesuňte dolů do sekce Specifikace Windows.

Varianta 4: Pomocí okna Ovládací panely

Pro všechny uživatele ze staré školy je určena varianta používající okno Ovládací panely, v němž stačí klepnout na odkaz Systém. (V tomto případě je možné, že budete muset nejprve změnit nastavení zobrazení na velké nebo malé ikony). V okně Systém najdete informaci o verzi a edici operačního systému Windows hned nahoře.

Varianta 5: Pomocí dialogového okna Spustit

V tomto případě použijte na klávesnici klávesovou zkratku klávesa Windows + R. Za okamžik se zobrazí dialogové okno Spustit. Poté do textového pole tohoto dialogového okna zadejte příkaz winver a stiskněte klávesu Enter. Zobrazí se okno, v němž uprostřed najdete celou řadu údajů o autorských právech včetně údajů o verzi a edici operačního systému Windows.

Chcete provést upgrade?

Zjištění verze operačního systému Windows se hodí z řady důvodů. Třeba tehdy, když vlastníte operační systém Windows 10 a poohlížíte se po upgradu na operační systém Windows 11. Pak nezapomeňte, že pro provedení upgradu musí váš počítač splňovat určité podmínky. Dalším důvodem může být upgrade na jinou edici operačního systému Windows, protože jednoduše potřebujete funkce, které se ve stávající edici nenachází.

příloha_ovladnete_sva_data

A konečně dalším důvodem pro upgrade může být přechod na operační systém Windows 10 ze starších verzí operačního systému Windows 7 nebo Windows 8.1. Tento způsob může být prvním vhodným krokem pro získání bezplatného upgradu na operační systém Windows 11. Jak vidíte, důvodů pro zjišťování verze a edice operačního systému Windows je celá řada a je jen na vás, jak s touto informací naložíte.

V textu jsou s dovolením použité printscreeny z americké verze PCWorld.com

Byl pro vás článek přínosný?