Hlavní navigace

Postavte si dokonalý počítač s procesorem Haswell - 2. díl

14. 6. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Ve druhém díle našeho praktického workshopu budeme pokračovat ve výběru komponent.

Předchozí díl

Jakmile jsme vybrali základní desku a procesor, posunuli jsme se ke grafické kartě. Haswell sice využívá nejvýkonnější integrovaný grafický engine na trhu... ale pořád se jedná o INTEGROVANÝ grafický engine. A my jsme chtěli dělo, takže si jej ještě trochu přikořeníme. Ovšem jestliže na vašem novém stroji neplánujete hrát graficky náročné hry, dedikovanou grafiku potřebovat nebudete. Ta integrovaná opravdu bude stačit, a navíc budete s menší spotřebou šetřit životní prostředí i vaši peněženku. My náš počítač sice nemáme jen na hry, ale rádi bychom si je čas od času také zahráli, proto jdeme do extra grafiky. Zvolili jsme si Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X. Tu u nás zakoupíte v pohodě do 3 500,- Kč. Radeon HD 7790 podporuje plný soubor funkcí DirectX 11 a dokážete na ní spustit jakoukoliv hru, která je v současné době na trhu. Devizou této karty jsou hratelné snímkové frekvence až do rozlišení 1080p. Navíc u některých prodejců dostanete ke kartě i hry zdarma (buďto Tomb Raider nebo Bioshock Infinite nebo obě), což se dá jistě ocenit, nicméně hráči v USA jsou na tom trochu lépe: dostanou v ceně tyto hry obě a ještě navíc Far Cry 3, takže nominální cena herního balíčku tam překračuje cenu samotné karty.

Gigabyte Z87 + Sapphire Radeon HD 7790

Pokud jde o paměť a úložiště, opět jsme chtěli jít do maxima. Nové procesory podporují nejvyšší oficiální frekvenci paměti do 1 600 MHz a fungují nejlépe s dvoukanálovou paměťovou konfigurací. Vyšší rychlosti jsou možné po přetaktování, ale chtěli jsme zůstat u standardních specifikací. Koupili jsme DDR3-1600 paměťovou sadu s nejlepším poměrem ceny a výkonu na trhu, jaký jsme dokázali najít: Hyper X Black od Kingstonu. Za zhruba patnáct stovek (na Heurece od 1 334,- Kč) se dá pořídit sada dvou 4GB pamětí (celkem 8 GB) s nízkoprofilovými „spreadery“ tepla a oficiální podporou operací na 1 600 MHz. Více paměti by byl dobrý nadstandard, ale předpokládejme, že i pro dělo dnes 8 GB bohatě stačí.

Dynamické duo SSD a tradičního disku

Spárování nejrychlejšího procesoru Haswell a pomalého úložiště by nebylo ospravedlnitelné, proto jsme se pro naši stavbu rozhodli použít mix SSD disku a tradičního plotnového média. Pokud jde o disk pro operační systém, zvolili jsme 128GB AData SX900. Tento cenově relativně dostupný model (na Heurece od 2 615,- Kč) je stavěn na řadiči SandForce SF-2281 a má dost místa pro operační systém a nejběžněji používané aplikace. Rychlost čtení dosahuje 550 MB/s, rychlost zápisu pak neméně skvělých 520 MB/s, takže v našem stroji tento disk rozhodně nebude dělat ostudu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový SSD jsme potřebovali doplnit něčím, co nabízelo o něco vyšší kapacitu, aniž bychom museli vykrást banku. Proto jsme si zvolili pevný disk Western Digital Caviar Blue s kapacitou 500 GB, který nabízí 16 MB cache a vyšší rychlost 7 200 otáček za minutu (rpm), kterou dnes bereme jako standardní. To vše od necelých třinácti stovek. Abychom doplnili skládačku úložišť, vybrali jsme si také optickou jednotku Lite-On DVD-RW. Optické jednotky jsou sice v dnešní éře digitální distribuce stále zbytečnější, ale čtyři stovky za možnost vypálit CD nebo načíst DVD s filmem nás nezruinují.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?