Hlavní navigace

Postapokalyptický Stalker pokračuje

1. 12. 2008

Sdílet

Stalker: Clear Sky I když jste neměli tu možnost původního Stalkera hrát, nemusíte hned na Clear Sky zapomenout. Ná...


Stalker: Clear Sky I když jste neměli tu možnost původního Stalkera hrát, nemusíte hned na Clear Sky zapomenout. Nápis „prolog“ v logu hry značí, že místo pokračování příběhu se podíváme do minulosti a dozvíme se, co předcházelo událostem ze Shadow of Chernobyl a jak se z poklidné Zóny stalo místo nebezpečné i pro ostřílené stalkery.
Celá hra začíná na základně Jasná obloha (Clear Sky), kde se žoldák Jizva probouzí z bezvědomí. S totálním oknem a bolestí hlavy vám velitel Lebeděv vysvětlí nedávné události. Ještě nedávno prý byla Zóna poklidným místem. Nyní se ale vše změnilo. Podle všeho se někomu podařilo dostat až do samotného centra Zóny a ta na tuto událost zareagovala. Obyčejné emise, které doposud stalkeři vídali, byly uvolnění energie, jež se v Zóně shromažďovala, ale nyní jsou emise častější, větší a ničivější. Žoldák Jizva dokáže emisi přežít, ovšem každé pro má své proti. Každá emise ničí jeho nervový systém a pokud se budou opakovat, zemře. Jizva se tak stává jediným člověkem, který dokáže emisím zabránit a i kdyby nechtěl, musí. Nezvyklá aktivita Zóny může i za velkou válku mezi silnými frakcemi. Při hraní SoCh jsme tu a tam narazili na zbytky dříve silných klanů, v Clear Sky se nacházejí na vrcholu svých sil. Změny, které nastaly při emisi, zpřístupnily dříve nepřístupná místa, čehož využili bandité, kteří zaútočili a postupně obsadili většinu území Jasné oblohy. Na začátku nemáte na výběr a i když nechcete, musíte pomáhat bandity porazit, abyste se mohli dostat dál. Navíc stejně Jasné obloze dlužíte něco na oplátku za svůj vlastní život. V Zóně se nachází šest frakcí a ke každé z nich se můžete přidat. Plníte pro ně úkoly, kamarádíte se, oni vám zase na oplátku dávají lepší ceny a různě si pomáháte.
V Clear Sky nenarazíte na pojízdný vehikl, ale cestování je zde vyřešeno pomocí nájemných průvodců. Další novinkou se stali mechanici, kteří za nemalý obnos udělají vaší zbrani zvětší kapacitu zásobníku či přidělají „puškohled“ – a hned se střílí lépe a přesněji. Clear Sky se až na nepříjemné programové bugy vcelku povedlo, avšak v tvrdé konkurenci v podobě Crysis Warhead a nadcházejících titulů jako Far Cry 2 asi velkou díru do světa neudělá. Ale pokud máte rádi Shadow of Chernobyl, bude vás bavit i Clear Sky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku