Hlavní navigace

Přehrávač VLC slaví 20. narozeniny a podporuje procesory Apple M1

2. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Projekt VideoLAN a VLC Media Player slaví 20 let. Oblíbený multimediální přehrávač je známý pro širokou podporu formátů a díky hardwarovému dekódování i nízkými nároky na počítač. V podstatě přehraje téměř vše.

VideoLAN původně začal jako projekt francouzských studentů z École Centrale Paris. První verze spatřila světlo obrazovek 1. února 2001 pod licencí GPL. Program poté evolvoval v neziskovou organizaci a kromě přehrávače (VLC, původním názvem VideoLAN Client) nabízí i řadu dalších nástrojů.

VideoLAN stojí například i za x264, svobodnou knihovnou pro kódování licenčního H.264. Hlavní vývojář a prezident VideoLANu Jean-Baptiste Kempf v minulosti odmítl vložit do aplikace reklamu.

Jean Baptiste Kempf VLC Jean Baptiste Kempf (VLC)

Používat jej mohou uživatelé Windows, macOS, Linux, Android (včetně verze pro automobily), iOS, OS/2 a BSD. Přehrávač už delší dobu umí video v rozlišení 8K, HDR i 10bitové barvy. Nejnovější verze je 3.0.12, která přinesla podporu pro nové procesory Apple M1. Vývojáři se chlubí stovkami milionů uživatelů a více než 3,5 miliardami stažení.

Přehrávač VLC můžete stáhnout třeba na Slunečnice.cz, kde patří k nejstahovanějším programům všech dob.

zdroj: VideoLAN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.