Hlavní navigace

V ČR používá internet již téměř polovina obyvatel

17. 1. 2009

Sdílet

V listopadu roku česká internetová populace zaznamenala další nárůst. Poprvé v historii překročil počet lidí české internetové populace 4,9 milionu a chybí již jen málo k dosažení pětimilionové hranice.

Jak ukazuje níže uvedený graf, velikost české internetové populace stále meziročně roste. Na konci minulého roku se její velikost přiblížila hranici pěti milionů, ale až prosincové statistiky ukáží, zda se podařilo na konci minulého roku toto významné číslo překročit. Ačkoliv se za dobu existence projektu NetMonitor od roku 2005 růst mírně zpomalil, dosáhl v listopadu 2008 meziročního nárůstu 8,3 %. Od listopadu 2007 se počet lidí na českém internetu navýšil o 383 083 na 4 988 435 v listopadu loňského roku.

graf uzivatelu internetu


Výše uvedený počet uživatelů si za listopad loňského roku prohlédl 6,63 miliardy webových stránek, což je o necelou třetinu (31,8 %) více než v listopadu 2007. Podobně rostl i počet návštěv. Meziročně vzrostl od listopadu 2007 do listopadu 2008 počet návštěv (z ČR) na českém internetu o 165 milionů (27,6 %) na 762 442 558. Průměrná délka času stráveného prohlížením internetových stránek vzrostla taktéž, ne však stejnou mírou jako počet návštěv a zobrazených stránek. Průměrně strávil český uživatel v listopadu 2008 prohlížením internetových stránek 27 hodin a 41 minut. Oproti předloňskému roku, kdy lidé na internetu v listopadu strávili v průměru o 4 hodiny méně, to znamená 17% nárůst.

příloha_ovladnete_sva_data


Tento rozdíl se můžeme pokusit vysvětlit následovně: Pokud počet zobrazených stránek vzrostl významněji než počet návštěv, znamená to mimo jiné, že si uživatelé v rámci jedné návštěvy zobrazí více stránek na tomto serveru, než tomu bylo dříve. Jinými slovy surfujeme na internetu v rychlejším tempu, což potvrzuje i mírnější nárůst průměrně stráveného času na internetu vůči nárůstu počtu zobrazených stránek.

Zdroj: Mediaresearch

Byl pro vás článek přínosný?