Hlavní navigace

Podrobný průvodce přeinstalováním Windows - 1.díl

6. 5. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Po přeinstalování Windows budete mít svůj počítač jako nový, nicméně ještě před vlastní akcí nesmíte zapomenout provést několik důležitých operací, abyste nepřišli o svá data a oblíbené aplikace.

Čistou instalací Windows lze radikálně vyřešit mnohé problémy s operačním systémem Windows. Pokud má však i po čisté instalaci na počítači fungovat vše, na co jste zvyklí, budete se muset na přeinstalování operačního systému důkladně připravit.

Úvod

Jednou z možností, jak vyřešit vleklé a hluboko zakořeněné problémy ve Windows, je poměrně radikální cesta, která vede přes kompletní odstranění operačního systému Windows a jeho následné přeinstalování. Přeinstalováním Windows získáte naprosto svěží operační systém bez závažnějších chyb, vad a samozřejmě i bez jakéhokoliv malwaru. Firma Microsoft se pokusila proces přeinstalování co možná nejvíce zjednodušit, a to integrací funkcí pro obnovu a resetování systému do výchozího nastavení. Tyto funkce se objevily již ve Windows 8, nicméně řada zkušenějších uživatelů stále dává přednost starému a dobrému formátování diskového oddílu a následné čisté instalaci operačního systému na tento diskový oddíl. Při čisté instalaci pomocí instalačního disku nebo vyměnitelného disku s operačním systémem Windows se zároveň vyhnete řadě zbytečných programů a bloatwaru, který výrobci standardně do svých počítačů instalují.

Používáte-li operační systém Windows 7, Windows 8 či 8.1 a chcete-li využít nabídky Microsoftu pro bezplatný upgrade na Windows 10, pak upřednostňovanou možností je upgrade staré verze Windows na Windows 10, a to bez odstranění této staré verze Windows. Na první pohled zní tato možnost rozumně, protože se při ní zachovají všechny vaše programy a data, nicméně odborníci v oblasti informačních technologií se shodují, že tento způsob upgradu může doprovázet a následně způsobit v počítači celou řadu problémů, přičemž mezi nejčastější patří zpomalení činnosti operačního systému, výskyt celé řady chyb a zvláštní chování operačního systému nebo některých aplikací. Naproti tomu vyžaduje čistá instalace Windows 10 daleko více úsilí, ale zase eliminuje riziko výskytu zmiňovaných potíží a přítomnost bloatwaru na vašem počítači.

Upgrade na Windows 10 pomocí čisté instalace je ovšem od vydání velké listopadové aktualizace na verzi 1511 daleko jednodušší, protože vám umožňuje nainstalovat čistou instalaci tohoto operačního systému a jeho následnou aktivaci pomocí produktového klíče z Windows 7, 8 nebo 8.1. Pokud jste chtěli využít nabídky bezplatného upgradu na Windows 10 před touto aktualizací, pak jste museli provést upgrade starší verze operačního systému a teprve poté jste mohli provést čistou instalaci Windows 10. Nyní tedy nutnost upgradu odpadá.

Pokud se tedy rozhodnete pro čistou instalaci Windows 10, pak to není jen o tom, že spustíte instalační program Windows, ale ještě předtím je třeba nějakým způsobem zachovat své soubory a ostatní data uložená v počítači. Na následujících řádcích najdete vše, co budete k provedení čisté instalace a k zachování svých dat z předchozích verzí Windows potřebovat, a to pěkně popořadě.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?