Hlavní navigace

Počítač při spuštění zobrazí plochu a zatuhne. Co s tím? - 2.díl

22. 12. 2015

Sdílet

 Autor: © Marzky Ragsac Jr. - Fotolia.com
Hledání příčin zatuhnutí počítače může být docela pracné, nicméně následující tipy vám v tomto pátrání pomohou.

Předcházející díl

 

Při spouštění operačního systému Windows se děje mnohé a když se něco nepovede, často dojde k zatuhnutí celého operačního systému. Často dochází třeba k úplnému spuštění operačního systému a zobrazení pracovní plochy, jenže v okamžiku, kdy si myslíme, že můžeme začít pracovat, najednou počítač zatuhne a nereaguje ani na pohyb myši, ani na stisk kláves na klávesnici. Jak se s touto nepřijemností vypořádat?

Windows 8.1 a Windows 10

Spusťte počítač jako obvykle. Jakmile se zobrazí přihlašovací obrazovka (která se objevuje před zobrazením pracovní plochy), klepněte na tlačítko pro vypnutí počítače, které se nachází v pravém dolním rohu obrazovky. Stiskněte klávesu Shift a držte ji. Poté vyberte u tlačítka pro vypnutí počítače možnost Restartovat. Po restartu se zobrazí obrazovka "Vyberte možnost". Zde vyberte možnost Odstranit potíže > Upřesnit možnosti > Nastavení spouštění > Restartovat. Po restartu počítače se zobrazí nabídka s možnostmi spuštění, kde stiskněte klávesu 4, která odpovídá nouzovému režimu.

Po spuštění počítač v nouzovém režimu klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z místní nabídky vyberte položku Správce úloh. V programu Správce úloh pak vyberte záložku Po spuštění. Pokud zmiňovanou záložku nevidíte, pak v levém spodním rohu klepněte na tlačítko Více informací.

V okně Po spuštění programu Správce úloh se dozvíte, které programy jsou nastaveny tak, aby se spouštěly automaticky při startu operačního systému. Opět si poznamenejte, které aplikace jsou takto nastaveny, abyste v případě potřeby mohli vše vrátit do původního stavu. Poté na každý takto nastavený program klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Zakázat.

Správce úloh

příloha_ovladnete_sva_data

Co dále?

Po zákazu spouštění aplikací, u nichž bylo nastaveno automatické spuštění restartujte počítač. Pokud se po spuštění operačního systému problém vyřešil, přesuňte se znovu do programu Správce úloh (nyní už není nutné být v nouzovém režimu) a experimentujte. Povolujte a zakazujte programy nastavené pro automatické spuštění během startu operačního systému a to tak dlouho, dokud nenajdete viníka. (Po jeho nalezení je třeba znovu spustit počítač v nouzovém režimu a zakázat jej). Zvažte, zda vůbec aplikaci, která problém se zatuhnutím počítače způsobovala, potřebujete, a pokud ano, zda by nestálo za to poohlédnout se po konkurenční aplikaci, která má stejnou funkci.

Pokud i přes toto všechno problém stále přetrvává, pak je třeba podrobit důkladnému zkoumání ovladače ve vašem počítači.

Byl pro vás článek přínosný?