Hlavní navigace

Pinnacle Studio 14 HD - mocný pomocník amatérských filmařů

18. 11. 2009

Sdílet

Pinnacle Studio HD 14 je aplikace sloužící k editaci videozáznamu – její autoři cílí především na domácí uživatele, kterým má pomoci k tomu, aby jejich kompilace vypadaly co možná nejprofesionálněji.

Pinnacle Studio 14 HD - mocný pomocník amatérských filmařů

 

Vzhledem k solidní šíři funkcí a možností, které nabízí, se však dá doporučit spíše protřelejším uživatelům, kteří už s nějakým tím programem tohoto typu – nejlépe od Pinnacle – mají zkušenosti.


Na rozdíl od Adobe Premiere Elements je Pinnacle Studio HD 14 více zaměřeno na využívání tradičních editačních metod videa, v důsledku čehož výsledky vašeho snažení vypadají o poznání profesionálněji. Pinnacle uživatelům nabízí široké možnosti importu, exportu a úprav, což nováčky v tomto segmentu může lehce vystrašit. Mají-li ale vůli a trpělivost, jistě se leccos naučí pomocí celé řady výborně zpracovaných tutoriálů umístěných na internetu.

Tvůrci programu se odhodlali k určitému redesignu, který je ale spíše kosmetického rázu, přičemž v zásadě nemění funkčnost samotného software. To znamená, že Pinnacle Studio HD 14 opět pracuje s trojfázovým výrobním procesem, tak dobře známým z předchozích verzí. Jednotlivé fáze jsou však poněkud přejmenovány – nyní je hledejte pod položkami Import, Edit a Make Movie.

Ve fázi „Import“ se vám zobrazí zmenšeniny všech podporovaných souborů uložených na nejrůznějších discích, ať už pevných či externích. Počítají se sem paměťové karty, DVD a Blu-ray přehrávače, USB flash disky, mobilní telefony nebo digitální fotoaparáty připojené k počítači.

Okno editace působí mnohem profesionálnějším dojmem než minule, za což vděčí především šedému podkladu, který se u editačních nástrojů poslední dobou stává jakýmsi standardem. Důležitější je ale fakt, že starý formát rozdělení na jednotlivé stránky zde byl nově nahrazen strukturou alba. Toto zobrazení umožňuje výrazně efektivnější a rychlejší hledání mezi klipy, fotografiemi a dalšími prvky pro vytváření filmu. Pro lepší navigaci si můžete ukládat oblíbené prvky do složky „Favorites“, program také umožňuje přímý vstup do průzkumníka Windows.

 

Vespod editačního okna najdete časovou osu, s jejíž pomocí budete mixovat jednotlivé prvky videozáznamu. V případě zájmu si však můžete zvolit i formát takzvaného „storyboardu“. Kliknutím na příslušnou ikonu se dostanete k přidávání videí, přechodů, témat, titulků, fotek, rámečků, zvukových efektů či menu. Platí to samé, co v předchozích verzích – stačí vybrat objekt a přetáhnout ho do časové osy. Úprava délky či pořadí těchto prvků je zcela standardní a v postatě totožná s minulou verzí.

V editačním okně dále narazíte i na položku „Project Bin“, která je symbolizována malou ikonkou nad časovou osou a mohla by tak být neprávem přehlédnuta. Přitom je svou funkcí velmi šikovná - jde v podstatě o skladiště prvků, které jste rozhodnuti ve svém projektu použít, ale ještě nevíte, jakým způsobem. Než abyste je následně museli hledat znovu, a možná si na ně ani nevzpomněli, je lepší si je vložit sem.

Další nové funkce vám umožní kopírovat efekty z jednoho klipu do druhého či stabilizovat obraz natočený roztřesenou rukou. Rovněž úpravy fotografií pro dosažení vyšší kvality jsou nyní rozsáhlejší. Se všemi těmito funkcemi si ale budete muset nějakou dobu hrát, než se doberete kýžených výsledků.

Finální export je možné provést do celé řady formátů: DVD, AVCHD, Blu-ray, HD-DVD, SVCD, Flash file, AVI, Windows Media, různých MPEG a dalších. Potěší i přednastavení pro konzole Playstation 3, Xbox 360 a Wii, stejně jako MP3 nebo Youtube. Lze si také vytvořit nahrávku o frekvenci 24 snímků za sekundu – opět pro dosažení profesionálnějšího dojmu.

Co by se dalo programu vytknout? Kromě poněkud větších nároků kladených na dovednosti domácího uživatele, nás v základní verzi programu zamrzela především nedostupnost motion trackingu, což je mocná pomůcka pro vytváření animovaných textových efektů. Ta je bohužel přítomná pouze v dražších verzích Ultimate a Ultimate Collections, které jsou ostatně obohaceny i o další, avšak ne zcela nezbytné funkce.

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 85%

Cena: cca 900 Kč

Byl pro vás článek přínosný?