Hlavní navigace

Pevný disk s rozhraním SATA 3Gb/s na řadiči typu SATA I

1. 9. 2008

Sdílet

Jistě sami znáte úsloví, že žádný pevný disk není dost velký. I z tohoto důvodu chcete svému již staršímu ...


Jistě sami znáte úsloví, že žádný pevný disk není dost velký. I z tohoto důvodu chcete svému již staršímu počítači poskytnout další prostor pro ukládání dat. Dnešní pevné disky podporují rozhraní SATA 3 Gb/s, které dokáže přenášet data rychlostí až 300 MB/s. Řadič SATA na vaší základní desce však pracuje pouze rychlostí odpovídající rozhraní SATA I, které přenáší data rychlostí pouze 150 MB/s. Zapojení pevného disku s novým rozhraním do řadiče s podporou SATA I sice většinou funguje bez problémů, ovšem mohou se vyskytnout i výjimky.



Ještě než se pustíme do popisu nastavení, je třeba upřesnit pojmy – podle specifikací existuje pouze rozhraní SATA (Serial ATA), žádné SATA II neexistuje, nicméně pro odlišení od předchozí generace se uvádí označení SATA 3 Gb/s jakožto rychlejší a modernější rozhraní a SATA I pro zmíněnou předcházející generaci.
Rozhraní SATA 3 Gb/s je s rozhraním SATA ve své podstatě zpětně kompatibilní, takže by starší řadiče pevných disků měly pevné disky s rychlejším rozhraním prakticky bez problémů rozpoznat. Data se pak přenášejí maximální rychlostí 150 MB/s. To v praxi v podstatě stačí, neboť ani ty nejmodernější pevné disky této teoretické rychlosti rozhraní nedosáhnou. Některé starší základní desky s čipovou sadou VIA mohou však způsobovat problémy, protože jejich řadič SATA pevné disky s rozhraním SATA 3 Gb/s nemusí vždy spolehlivě rozpoznat. Problém se pak dá řešit mnoha způsoby: jedním z nich je třeba instalace řadiče SATA 3 Gb/s ve formě přídavné karty pro slot PCI nebo PCI Express. Jejich cena začíná už na 600?Kč. Výhodou tohoto řešení je skutečnost, že pokud k řadiči na přídavné kartě připojíte pevný disk, pak jej tento řadič naprosto spolehlivě rozpozná a data se budou přenášet tou rychlostí, na níž je pevný disk stavěn.
Výrobci pevných disků vám pomohou, a to zcela zdarma: Řada pevných disků značek jako je Samsung, Seagate či Western Digital obsahují sadu přepínačů, pomocí nichž se dá jejich rychlost zpomalit na úroveň odpovídající řadiči SATA. Příslušný parametr je většinou označen jako 1,5 GB nebo 1,5 Gbps. Pokud umístíte přepínač na tuto hodnotu, bude se pevný disk chovat jako pevný disk pro řadič SATA I, takže jej řadič SATA bez problémů rozpozná – samozřejmě pak se budou data přenášet pouze rychlostí odpovídající standardu SATA 1,5 Gb/s. Pokud se na vašem pevném disku žádný takový přepínač nenachází, zkuste nasadit některé z utilit, které nabízejí výrobci pevných disků.
U pevných disků Hitachi se dá nastavení SATA měnit pouze pomocí utility Hitachi Feature Tool (naleznete ji i .
Konkrétně se v tomto programu jedná o volbu Change SATA Settings. Samsung zase nabízí pro pevné disky bez přepínačů opravu, pomocí níž se pevné disky převedou do režimu SATA I. Dalším nástrojem se pak dá u disků opět nastavit rychlost odpovídající standardu SATA 3 Gb/s. Hitachi Feature Tool 2.10: je freewarová utilita určená pro Windows 9x, NT4, 2000, XP a Vista. Na našem CD ji najdete jako soubor FTOOL_210.ISO o velikosti 2,53 MB, popřípadě si ji můžete stáhnout z internetové adresy www.hitachigst.com. 8 0482/TJi o

Nástroje pro pevné disky

Samsung: SATA 1.5 Gpbs Patch (203849SATA1_5G_ISO.ZIP, 1,16 MB) a SATA 3.0 Gbps Patch (221751SSPEED_ISO.ZIP, 1,30 MB). Jedná se o nástroje určené pro operační systémy Windows 9x, NT4, 2000, XP a Vista. Najdete je opět , popřípadě jsou ke stažení na internetové adrese www.samsung.com.

Regulujte otáčky ventilátorů snadno

Zažil to snad každý z nás – po zapnutí počítače z něho začnou vycházet hlasité zvuky a nepříjemný hluk způsobený ventilátory. Dnešní počítače již tímto problémem netrpí, nicméně u starších PC je toto na denním pořádku. Co s tím?
Pokud nepomohou softwarové nástroje typu SpeedFan (který ve verzi 4.34 naleznete na našem CD, nezbývá nic jiného než použít hardwarový regulátor otáček ventilátorů. Na trhu je k dispozici několik produktů různých výrobců, všechny ovšem umí de facto to samé – regulovat procházející proud a tím pádem regulovat i otáčky ventilátorů. Toto zařízení lze sehnat již od 100? Kč a jeho použití je velmi snadné – vloží se mezi základní desku, odkud je napájen přídavný ventilátor, a samotný ventilátor. Otočným potenciometrem pak lze snadno nastavit takové otáčky ventilátoru, které nevydávají vysoký hluk. V případě potřeby lze otáčení ventilátoru buď zcela zastavit, nebo naopak jeho otáčky zvýšit na maximum. Jedinou nevýhodou je fakt, že je potřeba při úpravě otáček otevřít počítačovou skříň, neboť přívodní kabel není dostatečně dlouhý, aby mohl být vně PC skříně.
Upozornění: Takto lze ovládat i naprostou většinu chladičů procesoru, zde ale hrozí nebezpečí přehřívání CPU v případě, že byste nastavili otáčky na nízkou úroveň. Regulátor dodala společnost Bostar, www.bostar.cz.

Byl pro vás článek přínosný?