Hlavní navigace

Pět věcí, které si zamilujete na novém Firefoxu

29. 5. 2008

Sdílet

Používáte-li stále ještě Firefox ve verzi 2, možná pro vás právě tento článek bude důvodem, proč provést ugrade oblíbeného internetového prohlížeče na verzi 3.

Mnohem lepší výkon

Pokud jste používali, nebo stále používáte starší verzi prohlížeče Firefox, možná máte stejnou zkušenost. Pracujete delší dobu na internetu a pomalu se vám začíná zdát, že s vaším počítačem není něco v pořádku. Aplikacím trvá věčnost, než se otevřou a jejich chod je celkově zpomalený. Otevřete tedy správce úloh a zjistíte, že Firefox využívá 95 procent kapacity CPU. Jakmile celý prohlížeč zavřete a znovu spustíte, vše běží v pořádku.

Nepamatujeme si, kdy naposledy se nám něco takového stalo v beta vydáních nového Firefoxu. Vývojáři Mozilly si vypůjčili některé triky pro práci s pamětí z operačního systému FreeBSD a použili je ve Firefoxu pro Windows a Linux. Účinek je evidentní, nová verze prohlížeče Firefox využívá daleko méně systémových prostředků. Programátoři také pracovali na tom, aby nejrůznější doplňky, jež jsou známé požírače paměti, nepůsobily problémy tak jako v předchozích verzích a připravili nástroje, které pomohou vývojářům navrhovat add-ony tak, aby pracovaly efektivně a zbytečně nezatěžovaly systémové zdroje.



Awesome Bar

Oficiální název pole pro zadání webové adresy je „Location Bar“, nicméně většina testerů beta verzí Firefoxu mu přezdívá právě „Awesome Bar“. Pokud zadáte do tohoto pole název adresy a začnete rolovat dolů, zobrazí se historie navštívených stránek tak, jak ji známe z předchozí verze Firefoxu. Novinkou je, že kromě strohé URL adresy se zobrazí i titulek stránky. Tento seznam dokonce zahrnuje i přečtené emailové zprávy Gmailu a zobrazuje jejich předmět, což velmi urychluje hledání a zlepšuje přehlednost historie.



Nepřehlédnutelná varování

Mnoho internetových prohlížečů, včetně předchozí verze Firefoxu, mělo integrováno zobrazení varování před vstupem na stránky s potenciálně nebezpečným obsahem. Problémem těchto upozornění byla jejich realizace. Většinou se jednalo o změnu barvy nebo zobrazení malé ikony v blízkosti pole pro zadání webové adresy. To však bylo velmi snadno přehlédnutelné, protože většina uživatelů po zadání internetové adresy sleduje načítání stránky v hlavním okně prohlížeče a nevěnuje pozornost zbývajícímu okolí.

Právě proto se vývojáři Firefoxu rozhodli tato varování modernizovat. V okamžiku, kdy se spojíte se stránkou, jež je zanesena v seznamu potenciálně nebezpečných, zobrazí Firefox nepřehlédnutelné celostránkové varování. Prostřednictvím zobrazeného odkazu je navíc možné se dozvědět, z jakého důvodu je webová stránka zablokována. Pokud stránce z nějakého důvodu plně důvěřujete, je samozřejmě možné varování ignorovat. Přehlédnout ho však již naštěstí nelze.

Skvělé záložky


Pokud se vám líbí nějaká stránka, není nic jednoduššího, než si jí přidat do záložek. Stačí pouze kliknout na symbol hvězdy v poli pro zadávání webové adresy. Po druhém kliknutí na symbol hvězdy můžete záložku upravit, přejmenovat nebo zařadit do skupiny. Záložky jsou nyní ukládány v databázi, což znamená, že nemusíte ztrácet mnoho času organizací složek. Máte možnost záložky detailně prohledávat podle nejrůznějších kritérií a poté výsledky uložit do zvláštní složky. Všechny nové záznamy, jež se shodují s nastavenými parametry vyhledávání, budou do složky zařazeny automaticky.



Přiblížení celé stránky

Pokud pracujete dlouho na počítači, mohou být vaše oči na konci dne unavené. V takovém případě nám dobře poslouží funkce, kterou disponuje už předchozí verze prohlížeče Firefox 2 – zvětšení textu. Nevýhoda této funkce spočívá ve faktu, že zvětšen je pouze prostý text a všechny ostatní objekty zůstávají stejně velké. To může učinit stránku poněkud nepřehlednou, zvláště pokud obsahuje mnoho různých do textu vložených elementů.

Nový Firefox 3.0 zvětší všechno, co stránka obsahuje, a to rovnoměrně. Všechny objekty si zachovají dané proporce, což v některých speciálních případech způsobuje drobné problémy se zobrazením, nicméně stránka je přehledná a snadno čitelná. Navíc má Firefox schopnost zapamatovat si toto nastavení a při příští návštěvě se vám stránka zobrazí už zvětšená.


Byl pro vás článek přínosný?