Hlavní navigace

Pět tipů pro použitelnější Metro UI ve Windows 8 - 3. díl

6. 4. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nové rozhraní označované jako „modern UI" zaznamenalo mezi uživateli ve velké míře negativní reakce. Existují ovšem nástroje a tipy, které dokážou práci s novým rozhraním zefektivnit a zatraktivnit. Některé z nich vám představíme v tomto článku.

Nové uživatelské rozhraní nazývané „modern UI“ sice možná na pohled vypadá hezky, nicméně pokud v tomto prostředí chcete něco udělat, záhy zjistíte, že nad klasickou pracovní plochu prostě není. Je to skutečně pravda i tehdy, pokud máte a chcete pracovat na dotykovém zařízení, kde má používání rozhraní „modern UI“ daleko větší smysl? Nebo co když prostě jen skutečně chcete namísto pracovní plochy používat nové rozhraní?

 

Předchozí díl

 

Nakonfigurujte výchozí nastavení

Jednou z nejvíce matoucích věcí je při práci ve světě s dvojím uživatelským rozhraním fakt, že vámi nastavené výchozí programy vás budou neustále přepínat mezi klasickou pracovní plochou a novým rozhraním "modern UI".

Uživatelé používající při práci na počítači výlučně klávesnici a myš se s tímto jevem setkají poprvé ve chvíli, kdy se pokusí v režimu klasické pracovní plochy otevřít obrázek ve formátu JPG. Klasická pracovní plocha totiž okamžitě zmizí a oni se ocitnou v režimu "modern UI". Do podobné situace se dostanou i uživatelé využívající nové rozhraní "modern UI", když se pokusí otevřít ty formáty souborů, u nichž je nastaveno, že se mají standardně otvírat v klasickém rozhraní pracovní plochy, které je k dotykovému ovládání nevhodné.

Abyste vznik tohoto problému pokud možno minimalizovali, budete chtít, aby byly v maximu případů nastaveny jako výchozí aplikace ty, které jsou určeny pro rozhraní "modern UI". Ve Windows 8.1 proto zobrazte panel Šém, který se nachází podél pravého okraje obrazovky a klepněte na položku Nastavení. Ve spodní části panelu pak vyberte položku Změnit nastavení počítače. Spustí se aplikace Nastavení počítače. Zde klepněte na položku Hledání a aplikace > Výchozí.

Zde pak můžete nakonfigurovat výchozí aplikace pro takové základní aplikace, jako je internetový prohlížeč, klient elektronické pošty, přehrávač hudby, kalendář apod. Pokud byste se chtěli skutečně ponořit do podrobnějších nastavení a nakonfigurovat aplikace pro určité typy souborů, pak klepněte ve spodní části okna Hledání a aplikace na volbu Zvolit výchozí aplikace podle typu souboru.

 Program Hledání a aplikace

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?