Hlavní navigace

Pět tipů pro boj proti spamu - 2.díl

29. 9. 2016

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Existuje vůbec nějaká možnost, jak minimalizovat, popřípadě úplně zastavit záplavu spamu valícího se do našich e-mailových poštovních schránek?

Předcházející díl

 

Také máte plné zuby spamu z Nigérie, rádoby pozvánek na nejrůznější akce všemožného charakteru či e-mailů, které se snaží dostat do našeho počítače nějaký malware? Pokud ano, pak čtěte dále!

2. Nikdy na spam neodpovídejte

Pokud rozpoznáte spam, ještě předtím, než jej otevřete, pak jej rozhodně neotevírejte. Pokud jej však otevřete a zjistíte, že je to skutečně spam, pak jej zavřete. V žádném případě v takovém e-mailu, který byť jen trochu považujete za spam, neklepejte na žádný odkaz nebo tlačítko, nepokoušejte se stahovat žádný soubor.

Pokud jste spam otevřeli, protože to podle všeho vypadalo, že jedná o zprávu od známého či kolegy, pak jej neprodleně kontaktujte a řekněte mu, že došlo k zneužití jeho e-mailové poštovní schránky.

3. Utajujte svou e-mailovou adresu

Čím více uživatelů zná vaši e-mailovou adresu, tím je větší pravděpodobnost, že budete dostávat více spamu. Proto se rozhodně vyplatí mít svoji e-mailovou adresu pod co možná největší kontrolou.

Pokud nemusíte, pak svoji e-mailovou adresu nikde na webu nevystavujte (My bohužel musíme a žádná legrace to není). A pokud není zbytí, pak pro tento účel použijte samostatnou (jinou) e-mailovou adresu.

Pokud nechcete prozrazovat svoji e-mailovou adresu, můžete také použít e-mailové adresy na jedno použití, které zamaskují vaši skutečnou e-mailovou adresu. My používáme k tomuto účelu zdarma dostupné rozšíření pro Firefox a Chrome s názvem Blur. Další řešení pak představují spamex a mailshell.

Blur - nástroj pro maskování e-mailu

4. Používejte antispamový filtr třetí strany

Naprostá většina softwarových balíků pro zabezpečení počítače obsahuje antispamový filtr, který se dá integrovat do programu pro práci s elektronickou poštou. To však platí pouze pro program, který je nainstalovaný na místním počítači. Konkrétně takový antispamový filtr bude fungovat s programem Outlook, který součástí Microsoft Office, ovšem s webem Outlook.com fungovat nebude.

Efektivitu takových nástrojů zjišťovala před necelým půl rokem organizace AV-Comparatives. Z výsledků těchto testů vyplynulo, že nejúspěšnějším nástrojem je ESET Smart Security 9, který získal nejvyšší počet bodů jak v oblasti zachycování spamu, tak v oblasti integrace do Outlooku.

příloha_ovladnete_sva_data

5. Změňte si svou e-mailovou adresu

Jedná se sice o velmi drastické řešení, nicméně pokud jste v minulosti na nějaký spam odpověděli, popřípadě pokud se vám nepodařilo patřičně ukrýt svoji e-mailovou adresu, a nyní máte schránku přeplněnou spamem, pak je to v tomto případě zřejmě nejlepší řešení.

O této změně samozřejmě musíte informovat všechny své blízké, kolegy a firmy, a pravděpodobně bude třeba si po několik měsíců ponechat obě dvě adresy. Jakmile se však zbavíte závislosti na své staré e-mailové adrese, začínáte takříkajíc od začátku a určitě nebudete muset bojovat s takovou záplavou spamu jako dříve.

Byl pro vás článek přínosný?