Hlavní navigace

Pět stěžejních trendů veletrhu CES 2012

9. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Zítra v úterý 10. ledna začíná jedna z nejdůležitějších akcí roku týkajících se spotřební elektroniky – CES 2012 v Las Vegas.

Každý rok se v souvislosti s tímto veletrhem objeví několik produktových trendů. Rok 2011 se nesl ve znamení tabletů s Androidem, v roce 2010 show ovládly 3D televize a čtečky elektronických knih, zatímco o rok dříve byly stěžejním tématem netbooky. Co tedy slibuje rok 2012? Provedeme vás po pěti trendech letošního ročníku, o kterých se už předem hodně mluví.

 

OLED

Organic Light Emitting Diode neboli dioda vyzařující organické světlo slibuje v porovnání s dosavadními LCD a LED televizemi živější barvy, rychlejší dobu odezvy a ekologičtější provoz, nicméně tato technologie se ještě na televizním trhu plně neprosadila. To by se mělo změnit právě v souvislosti s veletrhem CES 2012. Například společnost LG minulý týden oznámila, že na veletrh přiveze ukázat zařízení, jež označuje za největší OLED HD televizor na světě.

Nová televize od LG má 55palcový displej, tloušťku pouhé 4 mm a hmotnost 7,5 kg. Slibuje dobu odezvy nižší než 0,0001 milisekund (pro srovnání, doba odezvy průměrné LCD obrazovky se pohybuje mezi 5 a 2 ms). OLED televize byly velkým tématem už na CES 2009.



Ultrabooky

Intel v květnu loňského roku představil koncept ultrabooků – notebooků s tenkým designem, SSD disky a vyšší životností baterie. Od té doby jsme již viděli několik typů ultrabooků různých značek, mezi nimi například Lenovo IdeaPad U300s, Acer Aspire S3, Toshiba Portege Z835 nebo Asus Zenbook.

Pravá nadílka těchto konkurentů MacBooku Air je však očekávána právě na CESu, kde má debutovat něco mezi 30 až 50 novými ultrabooky. Výkonný ředitel Intelu, Paul Otellini, také pravděpodobně prozradí něco více o klíčové technologii pro tento segment - nadcházejícím procesorům Ivy Bridge, což budou miniaturizovaní nástupci čipů Sandy Bridge z loňského roku, které jsou srdcem současných ultrabooků.



 

Čtyřjádrové telefony

Připravte se také na extra rychlé smartphony poháněné čtyřjádrovými procesory, jako je Nvidia Tegra 3 nebo Qualcomm Snapdragon S4. První modely čtyřjádrových chytrých telefonů jsou očekávány v prvních třech měsících roku 2012 a spousta expertů očekává představení některých z nich právě na letošním CESu.



4K

Nehovoříme zde o kilobytech, ale o typu rozlišení displeje, který disponuje čtyřnásobnou hustotou pixelů oproti 1080p HD televizím, současnému zlatému standardu displejů s vysokým rozlišením pro koncové uživatele.

Společnost LG plánuje letos představit 84palcovou 4K 3D HD televizi s internetovým připojením. Stejně tak na 4K displeji pracuje Toshiba, takže bychom se nakonec v Las Vegas mohli dočkat i několika 4K televizorů.


Ice Cream Sandwich

Tablety jsou tématem veletrhu CES už od roku 2010, kdy se výrobci zařízení předháněli před rýsujícím se představením iPadu od Applu. CES 2012 očekává další produkty tohoto typu, a to hlavně díky vydání posledního operačního systému typu Android od Google – Ice Cream Sandwich.

Na rozdíl od loňského roku, kdy byla Motorola Xoom jediným zařízením poháněným verzí Androidu přizpůsobeného pro tablety (Honeycomb), Ice Cream Sandwich je v současnosti k dispozici jakémukoliv výrobci tabletů, který projeví zájem.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také průvodce Ice Cream Sandwich: Zatím nejlepší Android

Výrobce elektroniky Coby plánuje na CES představit čtyři tablety s tímto OS, a je více než pravděpodobné, že ostatní společnosti se k němu přidají.

Byl pro vás článek přínosný?