Hlavní navigace

Pět kroků k maximální bezpečnosti Firefoxu - 1. díl

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Caquet - Fotolia.com
Už nějakou dobu je Firefox od Mozilly vnímán jako jeden z nejbezpečnějších webových prohlížečů. Ovšem stejně jako u konkurence, i u Firefoxu závisí vše na konkrétním nastavení.

Některé bezpečnostní prvky musíte povolit manuálně. A ty, které jsou aktivovány standardně, byste měli dvakrát zkontrolovat.

Držte se pěti následujících kroků, kterými Firefox bezpečně uzavřete před vnějšími riziky. Začněte základními prvky integrovanými přímo do vlastních nastavení prohlížeče a potom si vyberte pár užitečných doplňků. Nakonec zkontrolujte a aktualizujte pluginy, čímž uzavřete potenciální bezpečnostní díry.

Aktivujte hlavní heslo

Stejně jako jiné prohlížeče, i Firefox standardně umožňuje komukoliv, kdo má přístup k vašemu počítači, aby se přihlásil na weby, u nichž máte uložená hesla. A stejně jako v Google Chrome jsou zde uložená uživatelská jména a hesla viditelná prostřednictvím menu možností.

Firefox možnosti

Naštěstí Firefox nabízí možnost hlavního hesla, které zašifruje a chrání seznam ostatních uložených hesel. Při její aktivaci musíte vždy při prvním použití Firefoxu (prvním zadávání hesla po spuštění prohlížeče) zadat hlavní heslo. Navíc musíte toto heslo zadat pokaždé, když byste chtěli vidět uložená hesla v menu Možnosti. Získáte tak jistotu, že si případný čmuchal ve vašem počítači neopíše z prohlížeče hesla a nepoužije je k neoprávněnému přihlášení na vaše účty. Navíc hlavní heslo účinně chrání i před pokusy externích aplikací získat vaše hesla.

Pro aktivaci hlavního hesla otevřete menu Firefox, zvolte Možnosti > Možnosti, pak panel Zabezpečení a zde zaškrtněte možnost Použít hlavní heslo.

Použijte silné heslo pro synchronizaci

Stejně jako Google Chrome, i Firefox má synchronizační funkci, která umí synchronizovat vaše záložky, hesla a další data prohlížeče do prohlížečů Firefox na jiných počítačích a zařízeních. Naštěstí Firefox šifruje všechna synchronizovaná data a nejen uložená hesla jako Google Chrome. Navíc je výchozí zabezpečení Firefoxu vyšší než u Chromu při nastavování nového počítače nebo zařízení na synchronizaci. Ve Firefoxu se totiž musíte přihlásit pomocí svého hesla Firefox Sync. Potom musíte buďto vložit náhodný vstupní kód z nového zařízení do toho, které jste již nastavili, nebo vzít obnovovací klíč ze zařízení, které jste již nastavili, a tento klíč vložit do nového zařízení.

Se synchronizací Firefoxu si tedy nemusíte dělat příliš velké starosti – jestliže používáte silné heslo, buďto takové, které je složeno z kombinace malých a velkých písmen, čísel a speciálních znaků, nebo ze dvou až tří dlouhých a vzájemně nesouvisejících slov. Heslo musí být silné z toho důvodu, že pokud ho někdo nějakým způsobem zjistí, může si nasynchronizovat svá vlastní zařízení a získat přístup k vašim heslům a dalším datům z prohlížeče.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro aktivaci či změnu synchronizačních nastavení otevřete menu Firefox, vyberte Možnosti > Možnosti a potom zvolte panel Sync.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?