Hlavní navigace

Pět důstojných alternativ ke Comic Sans - 5. díl

11. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Náš seriál zde zakončíme informacemi o poslední z pěti alternativ Comic Sansu: Lexia Readable.

Předchozí díl

Lexia Readable je pro čtenáře grafických románů, ne zábavných knížek


Lexia Readable: písmo, které vznikne, když Comic Sans vyroste. Je vytvořeno designérským studiem K-Type jako vizuálně vyspělá verze komického klišé. Vaše grafické dílo získá s Lexií čistotu a čitelnost bez přeslazených rozmarů a pocitu trapnosti.

Dva typy písma, Lexia Readable a Lexia Bold, jsou dostupné jako OpenType, TrueType a PostScript v jediném downloadu. Lexia Readable je bezpatkové písmo, které odráží důvody, proč mnoho gramotných profesionálů stále využívá Comic Sans: ručně psaná malé „a“ a malé „g“ (namísto tištěných verzí), horní dotažnice, které jsou stejně vysoké jako verzálková dotažnice, a podobně dlouhé dolní dotažnice; a střední výška, která je jen o vlásek nad mediánem. Díky těmto prvkům se Lexia dobře čte, a to i začátečníkům a čtenářům s dyslexií.

Lexia Readable

Keith Bates, designér fontu Lexia Readable, poznamenává: „Lexia Readable byla primárně pokusem o dospělé Comic Sans, který by mohl být vhodnější pro starší čtenáře. Je to pokus o udržení síly, přátelskosti a čitelnosti Comic Sans – včetně jemného dojmu, jako by byl psán fixem – při eliminaci přílišné komiksové svéráznosti. Lexia přidává určitou míru důstojnosti a trochu kultivovanosti a představuje elementy designérského písma, které cílí na soudobé čtenáře.“

Lexia byla vytvořena tak, aby byla čitelná dokonce i v malých velikostech, a vypadá dobře dokonce i při pouhých osmi bodech. Otevřená malá „b“ a „p“ můžou některé čtenáře zmást a pro zobrazení na displeji v digitální podobě se příliš nehodí. Na druhou stranu detaily velkých písmen dodávají fontu styl, který Comic Sans tolik postrádá.

Jedná se o instalovatelný font. Lexia Readable a Lexia Readable Bold jsou k dispozici pro soukromé použití zdarma, za použití nemusí nic platit ani školy a další vzdělávací zařízení, neziskové organizace a charity. Plnou verzi písma Lexia (s tučným a nejtučnějším fontem, s kurzívou a v obrysové verzi) můžete zakoupit za 16 dolarů přímo u K-Type.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Font pro každou příležitost – příležitost pro každý font

Williams říká: „Jakmile si začnete uvědomovat zásady typografie a vložíte do slov vaše vnitřní reakce na fonty – tento font je výstřední, tento veselý a podobně – zjistíte, že Comic Sans z vašeho výběru přirozeně zmizí.“

A poslední upozornění: Ať už si zvolíte jakkoliv radostné a čitelné písmo, jestliže propadne v testu vhodnosti, nebude fungovat. Jestliže váš text obsahuje negativní či tragickou zprávu nebo chcete, aby lidé brali vaši zprávu vážně, nepoužívejte Comic Sans ani žádnou z jeho námi nabízených alternativ (jedinou možnou výjimkou je Lexia). Jestliže váháte, vězte, že Times New Roman vás nikdy nezklame.

Byl pro vás článek přínosný?