Hlavní navigace

PDA na křižovatce

1. 4. 2006

Sdílet

Jen drobné změny a hájení "předem připravených pozic"(CD) Loni na jaře jsme otiskli velký srovnávací test ka...


Jen drobné změny a hájení "předem připravených pozic"(CD)


Loni na jaře jsme otiskli velký srovnávací test kapesních počítačů, ve kterém se objevily téměř všechny důležité modely tehdejšího trhu. Uplynul rok a my jsme se podívali, jak vypadá situace v oblasti PDA dnes.
Výsledky jsou trochu překvapivé a pro milovníky těchto přístrojů ne zrovna příznivé. Kapesní počítače dnes v podstatě stagnují. Loni se žádné podstatné novinky neobjevily a v mnoha případech dokonce výrobci od špičkové výbavy ustupují. Zní to až neuvěřitelně, ale žádné z letošních PDA nedosahuje svými parametry na vítězný model loňského testu, HP iPaq 4700.
Ve skutečnosti to ale zase tak divné není. Za problémy klasických PDA mohou především chytré telefony. S nástupem operačních systémů do telefonů padlo letité tvrzení, že funkce telefonu nelze rozšířit tak pohodlně jako u PDA na internetu je dnes pro "telefonní" systém Symbian bezmála stejné množství programů jako pro Windows Mobile nebo Palm, nehledě na to, že i samotná Windows Mobile se v telefonech začínají objevovat stále častěji. Na počátku éry chytrých telefonů věřili výrobci PDA, že mnozí lidé odmítnou kompromisní řešení v podobě velkého a těžkého smartphonu s omezenou výbavou a dají přednost technicky vyspělejšímu PDA, které bude s telefonem možné bez problémů spojit přes Bluetooth. Jak to vypadá, v mnoha případech se přepočítali.
Z druhé strany na kapesní počítače útočí notebooky. Za poslední dva roky cena běžných modelů klesla minimálně na polovinu, slušný model s Wi-Fi, DVD vypalovačkou a výkonnou baterií je dnes běžně k dostání za cenu, která se od cen nejlepších PDA liší jen o málo. A třetí oblastí, která kapesním počítačům ubírá na zákaznících, jsou různá zařízení s jiným účelem, především GPS přijímače, kapesní videopřehrávače nebo herní konzole. Na nejmodernějších z nich si dnes běžně můžeme pouštět hudbu nebo filmy, ale také brouzdat internetem. Až některého z výrobců napadne přidat ke konzole diář s adresářem či několik kancelářských programů, bude to pro PDA další rána.

Co by mělo umět správné PDA

Nebuďme ale přehnaně pesimističtí a raději se podívejme, co by správné PDA mělo umět a v čem je skutečná síla kapesních počítačů. Původně se jednalo o náhradu papírových diářů, dnes tyto přístroje slouží rovným dílem k práci i zábavě.
Základní funkcí kapesních počítačů jsou PIM aplikace, neboli zmíněný adresář, diář a další aplikace pro osobní organizaci (zkratka PIM znamená Personal Information Management, neboli správa osobních informací). Dnes se považuje za samozřejmost, že všechny informace lze sdílet a synchronizovat se stolním počítačem a informace lze zadávat jak v PC, tak v PDA. Oba hlavní operační systémy pro PDA, PalmOS i Windows Mobile, nabízejí snadnou a bezproblémovou synchronizaci s oblíbeným programem MS Outlook. U PalmOS lze informace synchronizovat i s některými konkurenčními aplikacemi. Chytré telefony dnes rovněž nabízejí PIM programy, zpravidla ale nejsou tak propracované jako na PDA. V této oblasti jsou na tom asi nejlépe uživatelé platformy PalmOS, která vlastně kvůli aplikacím tohoto typu vznikla a je pro ni k dispozici mnoho opravdu sofistikovaných programů s nejrůznějšími funkcemi, které v mnohém překonávají i samotný Outlook.
Do "pracovní sféry" patří i celá řada kancelářských programů, databází a dalších aplikací, bez kterých se žádné správné PDA neobejde. Tady, stejně jako v mnoha jiných případech, je značnou předností kapesních počítačů velký displej, na který se vejde spousta informací (třeba textu nebo polí v tabulce) a lze jej ovládat dotykovým perem. Sebechytřejší telefony jsou v tomto ohledu vzhledem k menším rozměrům nutně v nevýhodě. Mírnou výhodu mají uživatelé PDA s Windows Mobile, kancelářské programy této platformy jsou totiž věrnou obdobou aplikací MS Word a Excel, které všichni znají z PC. V systému PalmOS je zapotřebí spoléhat na programy třetích stran.
Kromě práce si se současnými kapesními počítači lze užít i spoustu zábavy. V podstatě všechny přístroje slouží dnes jako plnohodnotné přehrávače MP3, případně i dalších hudebních formátů. Příslušné programy jsou na obou platformách součástí základní softwarové výbavy, Windows Mobile využívají tradiční Media Player, v přístrojích s PalmOS se v poslední době objevuje neméně oblíbená aplikace Pocket Tunes. Kapacita interní paměti ovšem většinou mnoho hudby nepojme, proto je skladby zapotřebí ukládat na paměťové karty (až na naprosté výjimky jsou PDA vybaveny sloty SD, lepší typy s Windows Mobile mají navíc druhý slot na karty CF). Majitelé iPodů a jiných přehrávačů s desítkami gigabytů paměti se nad tím asi pousmějí, pro běžné použití ale PDA vcelku stačí.
Čím dál tím častěji se PDA využívají i jako kapesní videopřehrávače, resp. prohlížeče fotografií. Základem je opět dobrý displej u PalmOS je až na nejlevnější výjimky již nějakou dobu standardem rozlišení 480 x 320 bodů, což při 65 tisících barev na fotografie i filmy bohatě stačí. U Windows Mobile je situace složitější základním rozlišením je 320 x 240 bodů a to může být pro filmy, fotografie nebo hry trochu málo. Poslední verze operačního systému už ale plně podporuje rozlišení VGA (640 x 480, tedy čtyřnásobek základní hodnoty a dvojnásobek oproti Palmu) a několik modelů s tímto rozlišením je na trhu k dispozici. Jenže zatímco před rokem to vypadalo, že se VGA stane u Windows Mobile do pár měsíců standardem, nyní se zdá, že výrobci váhají v loňském testu jsme měli více VGA modelů než letos, některé firmy (Asus) od tohoto rozlišení upustily docela. Nároky na výkon procesoru i baterie u VGA přístrojů jsou pro ně očividně příliš vysoké a výrobci volí raději levnější, byť technicky méně sofistikovanou cestu.
Velkou roli hrají speciální funkce a výbava. Před rokem se zdálo, že se podobně jako u telefonů prosadí vestavěné fotoaparáty, většina tehdejších značek měla v nabídce aspoň jeden model tohoto druhu. Mezi dnešními novinkami už fotoaparát nepotkáme ani v jednom případě. Upřímně řečeno se tomu nelze divit, kvalita optiky v PDA se od fototelefonů z principu nemůže příliš lišit a v době, kdy má téměř každý člověk fotoaparát v telefonu, by bylo podobné zařízení u PDA asi trochu zbytečné. Místo fotoaparátů dnes výrobci očividně sázejí na přijímače GPS, což nám přišlo natolik zajímavé, že jsme tomuto tématu věnovali samostatný rámeček.

Na co si dát pozor

Jaké parametry by měl tedy člověk při nákupu PDA vzít v úvahu? Záleží na tom, co od přístroje chceme. K nejsledovanějším parametrům (kromě operačního systému, pochopitelně) patří procesor, paměť, displej a konektivita.
Výkon procesoru je důležitý především pro multimediální aplikace, tedy hlavně filmy a hry. PIM programy a kancelářské aplikace nejsou v porovnání s multimediálním softwarem žádnou zvláštní zátěží. Standardní výkon činí okolo 400 MHz, systém Windows Mobile je obecně výrazně náročnější na hardware než PalmOS.
Nároky na výkon procesoru stoupají s vyšším rozlišením displeje to bude pravděpodobně důvodem, proč se výrobci zdráhají ve větším měřítku přejít na VGA. Vysoké rozlišení je přitom opravdu velkou výhodou nejen při sledování fotografií a filmů, ale třeba i v kancelářských aplikacích kdo například často pracuje s Excelem, jistě ocení, když se mu vejde na displej více buněk tabulky. Zároveň platí, že rozdíl mezi 320 x 240 (nižší standard Windows Mobile) a 480 x 320 (Palm) je na pohled výraznější než rozdíl mezi 480 x 320 a VGA.
Vysoké rozlišení má kromě výkonu procesoru značný vliv i na spotřebu. Opět platí, že přístroje s Windows Mobile jsou náročnější než Palmy, obecně ale většina současných přístrojů vyžaduje napájení poměrně často na delší dobu než na víkend se bez nabíječky příliš nedoporučuje odjíždět. Nové přístroje mají oproti těm starším jednu velkou výhodu: při úplném vybití baterie se z paměti nesmažou data. To bylo ještě před dvěma lety poměrně velkým rizikem, dnes už je před ním většina modelů chráněna. Přesto se na to doporučujeme před případným nákupem informovat.
O paměti platí totéž, co o procesoru a baterii Windows Mobile je náročnější než PalmOS. Ve starších verzích Windows Mobile mohl uživatel sám určit, jakou část paměti věnuje datům a jakou programům, v nové verzi je prostor pro data i programy přidělen napevno. Pokud pak přístroj nabídne coby úložiště dat jen 20 MB jako u Aceru 310, je jasné, že se bez paměťové karty neobejdeme ani pár dní. Opačným extrémem je Palm LifeDrive se čtyřgigovým pevným diskem, na nějž se vejde nesmírné množství dat a paměťová karta prakticky není zapotřebí. I toto řešení má ale své nevýhody výrazně zpomaluje chod systému.
Co se konektivity týče, ještě před rokem se zdálo, že se standardně prosadí "plná" kombinace infraport, Bluetooth a Wi-Fi. Jenže i tady začínají výrobci šetřit a na některých modelech už IrDA nebo Bluetooth chybí. Zejména v druhém případě je to poměrně značná nevýhoda, hlavně v našich krajích výrobci očividně počítají s tím, že Wi-Fi Bluetooth plně nahradí, jenže u nás je přípojných bodů pořád pomálu.
Na závěr jsme si nechali operační systémy. Po dlouhých letech, kdy spolu PalmOS i Windows Mobile bojovaly o každého zákazníka, to vypadá, že prvně jmenovaná (a historicky starší) platforma začíná ztrácet dech. Bezproblémová kompatibilita Windows Mobile se stolními "okny" a jednoduché ovládání základních aplikací jsou opravdu velkou výhodou, PalmOS v poslední době navíc poměrně výrazně stagnuje. Jeho největší nevýhodou je, že nepodporuje multitasking, proto nelze například nechat na pozadí jiné aplikace spuštěného e-mailového klienta nebo program pro ICQ (jedinou výjimkou je přehrávání hudby na pozadí, které PalmOS umožňuje). Jenže vítězství Windows Mobile zdaleka nemusí být definitivní pokud výrobci budou nadále váhat s podporou VGA, mají Palmy pořád velkou výhodu v lepším rozlišení s nižšími hardwarovými nároky. A navíc je na spadnutí očekávaný přechod na PalmOS na Linux, což může celý souboj mezi Palmy a Windows Mobile přesunout do úplně jiné roviny a pro PDA to může mít poměrně významné důsledky. Kapesní počítače proto zatím rozhodně neodepisujme uvidíme, jak dopadne jejich testování zase za rok.5 0139/VAC o

Hmotnost Paměť Baterie
Platforma Rozměry (mm)(g)ProcesorRAM/ROM*DisplejKartaIrDABTWi-FiFoto(mAh/výdrž)OstatníCena včetně DPHK testu zapůjčila firma
Acer n50WM 2003 SE120 x 70 x 17,4150Intel PXA 272, 520 MHz124/25320 x 240, 8,9 cmSD, CFano anoanone 1 060/HHUSB host10 341 KčAcer, www.acer.cz
Acer n310WM 5 110 x 70 x 13,7135Samsung S3C2440, 300 MHz 22/58640 x 480, 9,4 cmSDne anoanone1 200/HUSB host9 163 KčAcer, www.acer.cz
Asus MyPal 636WM 5 122 x 73,2 x 19175Intel PXA 272, 416 MHz95/26320 x 240, 8,9 cmSDanoano anone1 300/HHHHGPS 11 000 KčAsus, www.asus.cz
Fujitsu Siemens Loox 520WM 5 116 x 71 x 14160Intel PXA 270, 312 MHz123/29320 x 240, 8,9 cmSDanoneano ne1 200/HHGPS 9 990 KčFSC, www.fujitsu-siemens.cz
HP iPaq rx1950 NavigatorWM 5 114 x 71 x 14125Samsung S3C2442, 300 MHz 24/35320 x 240, 8,9 cmSDano neano ne1 100/HHGPS 14 250 Kč*HP, www.hp.cz
HP iPaq hx2750WM 5 119 x 77 x 16164Intel PXA 270, 624 MHz135/57320 x 240, 8,9 cmSD, CFanoano anone1 440/HHHHHčtečka otisků prstů15 101 KčHP, www.hp.cz
Hmotnost Paměť Baterie
Platforma Rozměry (mm)(g)ProcesorRAM/ROM*DisplejKartaIrDABTWi-FiFoto(mAh/výdrž)OstatníCena včetně DPHK testu zapůjčila firma
Palm Z 22PalmOS 5.4103 x 68 x 15116Samsung ARM, 200 MHz 20/0160 x 160, 6,7 cmneanonenene700/HHHHne3 620 KčPalm, www.palm.com
Palm TXPalmOS 5.4121 x 78 x 15146Intel ARM XScale, 312 MHz 100/0480 x 320, 9,7 cmSDanoano anone1 200/HHHHne9 717 KčPalm, www.palm.com
Palm LifeDrivePalmOS 5.4121 x 73 x 19193Intel ARM XScale, 416 MHz 0/3850**480 x 320, 9,7 cmSDanoanoanoneneuvedena/HHHHne13 792 KčPalm, www.palm.com
* skutečná paměť pro ukládání dat, někdy se liší od údajů výrobce ** pevný disk* bez GPS 8200

PDA a satelitní navigace

Oblíbenou výbavou PDA se podle všeho stává GPS. Ještě před rokem bylo PDA s touto technologií na trhu jako šafránu, dnes má alespoň jeden model s GPS v nabídce téměř každý větší výrobce.
Upřímně řečeno se jedná o mnohem pochopitelnější trend než v případě loňské vlny kapesních počítačů s fotoaparáty, které se kvalitou nijak nelišily od všudypřítomných fototelefonů. Plnohodnotný GPS přijímač s třírozměrnou mapou a hlasovou instruktáží stojí minimálně tolik co nejlepší PDA a nenabízí prakticky nic navíc, sofistikované modely značek TomTom nebo Garmin jsou zase příliš drahé. A v konkurenční oblasti telefonů nemá satelitní navigace takové využití, což souvisí s menšími rozměry displejů.
Nejlevněji, pod 10 000 Kč, se dá satelitní navigace pořídit díky modelu Fujitsu Siemens Loox 520. Na první pohled bychom si přítomnosti GPS antény ani nevšimli, je velmi šikovně integrovaná v těle přístroje. Výhodou je stylový design a miniaturní rozměry, nevýhodou poměrně malá citlivost na signál (připojení nám trvalo několik minut). Podstatně lepší dojem jsme měli z Asusu 636, který je sice mnohem větší a vyklápěcí anténa rozhodně nepotěší oko tolik jako elegantní Loox, zato nás ale nenechal nikdy na holičkách. Výrobci naštěstí chápou, že GPS přijímač používá člověk hlavně v autě a do základní výbavy tak v obou případech přidali držák a nabíječku do zapalovače. Mapový software ale musíme každopádně koupit zvlášť, bez něj umí PDA tak maximálně určit aktuální souřadnice.
Odlišné řešení nabízí HP. Levný model iPaq 1950 se prodává v sadě Navigator za cenu srovnatelnou s Asusem, kromě vynikající kolébky ale v této sadě získáme i mapový software ViaMichelin. Nevýhodou je v tomto případě samotný iPaq, který patří k tomu nejslabšímu, co je na platformě Windows Mobile momentálně k dispozici.
U Palmů se GPS zatím objevilo jen jako přídavný modul ke staršímu modelu Zire 72, o GPS kolébce k novému Palmu TX se zatím uvažuje.

Způsob testování

Všechny kapesní počítače jsme testovali v podmínkách blízkých běžnému použití. Na rozdíl od loňského testu jsme proto neměřili výkon v laboratorních podmínkách, spíše jsme se snažili spustit maximální množství aplikací a provádět v nich obvyklé operace.
Po úvodním hard-resetu, při kterém se smazala veškerá data a přístroj se vrátil do továrního nastavení, jsme do interní paměti nainstalovali testovací balíček souborů. Ten obsahoval tři textové dokumenty ve formátu DOC vytvořené v programu MS Word ve velikosti od 15 do 501 KB, dvě tabulky MS Excel s výpočty, vzorci a barevnými poli o velikosti 67 a 148 KB, 45 barevných fotografií ve formátu JPEG různé velikosti od 47 KB po 2,5 MB, několik hudebních nahrávek ve formátu MP3 se vzorkovací frekvencí 128 kb/s a dvě videonahrávky ve formátu WMV a JPG, obě s rozlišením 352 x 288 bodů. Na přístrojích s operačním systémem Windows Mobile jsme kromě toho zkoušeli hrát hry Age of Empires a Worms, na modelech se systémem PalmOS je nahradily hry Dragon Bane II a Bejeweled. Do PIM aplikací jsme zkopírovali data ze speciálně vytvořeného adresáře a diáře MS Outlook, v němž se nacházelo 349 adres a 88 kalendářových záznamů. Všechny kancelářské i PIM soubory jsme na PDA prohlíželi a také editovali.
Spojení přes infračervený port jsme zkoušeli navzájem mezi jednotlivými modely. Přes Bluetooth jsme přístroje připojili k mobilním telefonům Siemens S55 a S65, notebooku Gericom Hummer s USB Bluetooth zařízením iTec a opět k jiným modelům v testu. Pokud bylo PDA vybaveno anténou pro příjem Wi-Fi signálu, zkoušeli jsme připojení k internetu v síti CZfree.net.

Acer n50 Premium

Acer n50 svým designem navazuje na low-endový model n35, na němž byla zajímavá snad jen anténa GPS, jinak šlo o jednoduchý a levný přístroj pro začátečníky a nenáročné uživatele. Nový typ ovšem klame tělem patří do úplně jiné kategorie, zejména v dražší verzi Premium. K dispozici jsou dva sloty na paměťové karty, Bluetooth, Wi-Fi, 150 MB volné paměti a procesor s frekvencí 520 MHz za tyto parametry se většinou platí mnohem více než zhruba 10 000 Kč, za které n50 běžně pořídíme. Tím ovšem zajímavé prvky funkční výbavy nekončí k dalším přednostem patří kolébka v základním balení, kterou bývají v poslední době vybaveny spíše dražší modely. Kolébka nabízí slot na druhou baterii (tu je nutno přikoupit) a USB port Acer lze tedy použít jako USB host a kopírovat do něj třeba snímky přímo z digitálního fotoaparátu. Zapuštěná tlačítka pod displejem se letos stala velkou módu a n50 se k ní přidal, což přispělo k jeho povedenému vzhledu. Směrové tlačítko, resp. joystick uprostřed se ale trochu viklá, což vzbuzuje obavy, jak bude reagovat na delší používání. Zajímavým prvkem je dvojice reproduktorů. Naopak nepotěší konektor na sluchátka má totiž rozměr 2,5 mm, běžná sluchátka s 3,5mm jackem lze proto použít jen s redukcí. Vzhledem k velmi dobré funkční výbavě je škoda, že výrobci zůstali u tradičního rozlišení displeje 320 x 240 bodů a netroufli si na VGA. Na druhou stranu ale slabší displej nemá takové nároky na výkon procesoru a n50 tak šlape jako hodinky filmy, hudba, fotografie, kancelářské práce, nic z toho Aceru nečiní nejmenší problémy. Velkou radost budou mít zejména náruživí hráči, i náročnější hry (klasika Age of Empires) zvládá n50 bez jediného škobrtnutí. Jen škoda, že joystick umí pouze čtyři směry. Pokud tedy nevadí nízké rozlišení displeje a nestandardní audiokonektor, je Acer n50 výbornou volbou.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Acer n310

Malé, tenké a lehké PDA s VGA displejem za cenu nižší než 10 000 Kč s DPH? Ještě před rokem by to byla bláznivě optimistická představa, dnes se jedná o holou skutečnost. Pokud jsme chválili design modelu n50, pak n310 zaslouží pochvalu dvojnásob troufám si tvrdit, že se jedná o nejstylovější model v historii PDA s Windows Mobile. Přístroj má přitom největší displej ze všech testovaných PDA své platformy. Zabírá skoro celou přední stranu, na tlačítka moc místa nezbylo, přesto nejsou přehnaně titěrná jen by se nemusela tolik viklat. Totéž platí pro joystick uprostřed. Skvělý první dojem se vytrácí po výčtu technických parametrů a funkcí. K připojení slouží Wi-Fi a Bluetooth, kupodivu ale chybí infraport. Pouhých 80 MB dostupné paměti je dnes málo i pro méně náročný systém Palm, natož pro Windows Mobile. Z této paměti slouží navíc jen cca 20 MB k ukládání dat, zbytek je určen pro instalaci programů, bez paměťové karty se tak neobejdeme. Na rozdíl od dražších modelů má n310 jen jeden slot na paměťovou kartu SD, majitelé CF karet mají tedy smůlu. Podobně poddimenzovaný je i procesor. Levnější verze je vybavena typem Samsung s frekvencí 300 MHz, a to je na přístroj s VGA displejem slabé. Poznáme to už u nepříliš náročného videa ve formátu MPG, ještě výraznější je zadrhávání plynulého pohybu u her. Je to škoda, displej je jinak vynikající a třeba k prohlížení fotografií se Acer hodí skvěle. Pochvalu zaslouží i snadno dostupná ikonka pro přepínání displeje do zobrazení na šířku. Do základní programové výbavy patří skvělý videopřehrávač PocketTV, který na jiných přístrojích odvádí skvělou práci, tady ale proti pomalému procesoru nezmůže nic. Náročnějším uživatelům lze tedy doporučit spíše o cca 1 000 Kč dražší verzi s procesorem 400 MHz, který by podle informací v různých internetových recenzích měl většinu problémů řešit.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Asus MyPal 636

Asus se snaží od běžného průměru odlišit nějakou nezvyklou vlastností či funkcí. Loni výrobci představili model MyPal 730W s VGA displejem, ten ale nedopadl vinou pomalého procesoru nejlépe a firma se vrátila ke klasickému rozlišení 320 x 240 bodů. Nový model MyPal 636 místo VGA nabízí dnes módní vestavěné příslušenství přijímač GPS. Anténa GPS se podobně jako u Aceru n35 vyklápí ze zadní stěny a přístroj díky ní hodně nabral na tloušťce je dokonce o kousíček větší než mamutí Palm LifeDrive s pevným diskem, což může příznivce malých stylových modelů odradit. Zato design je mimořádně povedený u Asusu se patrně inspirovali kultovním audiopřehrávačem Apple iPod, aspoň podle kruhového uspořádání tlačítek pod displejem to tak vypadá. Za pochvalu stojí i slušivé kovové provedení, jedinou výtku zaslouží plastový stylus, který je příliš lehký a působí mnohem laciněji než vlastní přístroj. Procesor s frekvencí
416 MHz nepatří k nejvýkonnějším, vzhledem k nižšímu rozlišení displeje to ale v běžné praxi nijak nevadí v běžných kancelářských aplikacích nebo při přehrávání videa jsme žádný zádrhel nezaznamenali, během hraní her jsme si občas všimli obrazových artefaktů, na nich se ale podepsalo spíše rozlišení displeje než pomalejší procesor. Displej je velmi jasný, výhodou je až překvapivě realistické barevné podání. Vestavěný reproduktor trochu chrčí, ve sluchátkách je zvuk dobrý. GPS funguje spolehlivě, překvapilo nás relativně rychlé vyhledávání satelitů opakovaně okolo 15 vteřin po zapnutí. V základní výbavě je mimo jiné velmi šikovný držák s nabíječkou do auta, což je dobře, GPS totiž výrazně zvyšuje spotřebu. V autě je to jedno, pokud ale používáme Asus jako prostředek proti bloudění v přírodě, musíme ho využívat jen střídmě.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Fujitsu Siemens Loox 520

Fujitsu Siemens má v současné době na trhu tři typy PDA. Co se týče výkonu a parametrů, nachází se Loox 520 uprostřed mezi levným a drahým modelem, navíc je ale vybaven stejně jako Asus 636 integrovaným přijímačem GPS. Popravdě řečeno bychom si toho na první pohled ani nevšimli anténa GPS se totiž nevyklápí jako u Asusu 636 nebo staršího Aceru n35, místo toho je zcela integrovaná v těle přístroje. To potěší především milovníky stylového designu, malý a štíhlý Loox patří mezi elegantnější současné modely, což o jiných PDA s GPS říci zpravidla nelze. K dobrému dojmu přispívají i modře podsvícená zapuštěná tlačítka. Při pohledu na seznam parametrů nás na první pohled, podobně jako u iPaqu 1950, zarazila absence Bluetooth. Pro připojení k internetu a k dalším zařízením tak slouží jen Wi-Fi, případně infraport. Procesor nepatří k nejsilnějším a v určitých náročných situacích, třeba při hraní, to bylo znát, na druhou stranu je Loox vybaven displejem s nízkým rozlišením 320 x 240 bodů, a tak grafika není příliš náročná. Ještě horší je, že se displej nezbavil silného žlutavého nádechu známého z předchozích Looxů. Také nás zarazilo, že přístroj i v běžných aplikacích (Excel) několikrát zatuhl. Nejvíce zvědaví jsme ale byli na práci GPS a zažili jsme více zklamání než radosti. Už samo spojení se satelity trvá příliš dlouho (několik minut na zdaleka viditelném místě pod širým nebem) a navíc se podařilo jen asi v polovině případů. Během určování polohy systém několikrát zatuhl a navíc mu rychle došla energie kapacita baterie 1 200 mAh je prostě na zařízení s GPS málo. Mapový software v základní výbavě chybí, což je u tak levného zařízení pochopitelné, v některých obchodech se ale Loox prodává v cenově zvýhodněné sadě s aplikací TomTom.
aVlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

HP iPaq rx1950 Navigator

HP iPaq 1950 je novým zástupcem nejnižší třídy slavné modelové řady. Tomu bohužel odpovídá vyšší cena iPaqy jsou tradičně až o čtvrtinu dražší než kapesní počítače jiných značek ve stejných kategoriích. Na první pohled nás překvapilo, že se designéři vrátili k podobě vycházející z cca 2,5 roku starého a ve své době velmi oblíbeného modelu h4150. Tomu odpovídá tvar přístroje a rozložení ovládacích prvků, bohužel už méně technické specifikace. iPaq 1950 pohání stejný procesor jako Acer n310, tedy Samsung s frekvencí 300 MHz. Ač je iPaq díky nižšímu rozlišení displeje (320 x 240) méně náročný na výkon než Acer, je slabší procesor při překreslování složitější grafiky (tedy zejména při hrách) znát. Displej navíc nedosahuje kvalit dražších iPaqů, je ve srovnání s nimi zašedlý a navíc se hodně leskne, takže se na něj nedá dívat z různých úhlů. Aspoň že se výrobci zbavili žlutavého nádechu, který k levnějším přístrojům této třídy dříve patříval. Úvodní obrazovka po zapnutí prozrazuje, že je přístroj určen především mladým uživatelům místo klasické aplikace Today (Dnes) se na ní zobrazí rozcestník umožňující přímý vstup k multimediálním funkcím, podobně jako u výstředního modelu rx3715. Sám o sobě iPaq 1950 oslní málokoho, v některých obchodech se ale prodává v zajímavé sadě Navigator, která kromě samotného PDA obsahuje velice povedenou GPS kolébku do auta, společně s mapovým softwarem ViaMichelin. Samotná kolébka je robustní a přitom vcelku elegantní, velikou pochvalu zaslouží GPS anténa signál jsme zachytili pár vteřin po zapnutí a už jsme ho neztratili. Samozřejmostí je nabíječka, takže v autě při práci s GPS vůbec nevadí jinak velmi slabá baterie přístroje. Jediným problémem je vysoká cena celé sady za podobné peníze lze pořídit GPS jednotku TomTom či Garmin, která satelitní navigaci přece jen zvládá ještě o něco lépe.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

HP iPaq hx2790

HP iPaq 2790 je mírnou inovací přes rok starého modelu střední třídy hx2750, který si mezi majiteli získal přezdívku "klidná síla" žádné výstřelky, žádná překvapení, zato spolehlivý chod a vysoký výkon. Nová verze přináší jedinou změnu operační systém Windows Mobile 5 (starší verze měla systém Windows Mobile 2003). Od špičkového typu iPaq 4700 se model hx2790 liší v podstatě jen v jedné důležité věci rozlišení displeje činí pouhých 320 x 240 bodů, zmíněná vlajková loď má pochopitelně VGA. Jinak má stejně výkonný procesor a spoustu paměti, ačkoli je nový operační systém na prostor v ROM náročnější než jeho předchůdce, a tak několik megabytů ubylo. Velkou pochvalu zaslouží naprosto plynulé překreslování i té nejsložitější grafiky kromě her jsme zkoušeli i vektorový kreslící program Vectorsoft Draw, iPaq ho zvládl bez jediného zaváhání, čímž si mezi testovanými modely získal jednoznačný primát. K dobrému dojmu přispívá i skvělý zvuk s výraznými basy, což u dnešních PDA nebývá tak úplně zvykem. S výjimkou VGA modelu Acer n310 má iPaq také jednoznačně nejlepší displej, jasem a kontrastem dokonce předčí i zmíněný Acer. Samozřejmostí je bezproblémové spojení pomocí Bluetooth i Wi-Fi, velkou pochvalu zaslouží podobně jako u Aceru n50 dva sloty na paměťové karty SD i CF. V případě potřeby tedy lze na jednu kartu ukládat data, druhý slot lze použít třeba pro GPS anténu. Třešničkou na dortu je biometrické zabezpečení přístroje pomocí otisků prstů (dnes již dobře fungující). Pokud má někdo v PDA uložena opravdu důležitá data, lze tuto ochranu jen doporučit. Pokud tedy pomineme horší displej, jedná se o jeden z nejlepších testovaných modelů. Jediným problémem je poměrně vysoká cena.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Palm Z22

Když společnost Palm ohlásila výrobu levných zařízení se slabým výkonem, malým displejem s nízkým rozlišením bez Bluetooth či slotu na paměťovou kartu, klepali si příznivci drahých kapesních počítačů se sofistikovanou výrobou na čelo. Pak nová řada Zire vzala trh útokem, její zástupci se stali nejprodávanějšími PDA ze všech a posměváčkům ztuhly obličeje. Není divu, že tato řada pokračuje novým modelem Z22 (název Zire už patří minulosti). A situace se opakuje displej s rozlišením 160 x 160 bodů, paměť 20 MB bez možnosti rozšíření a téměř nulová konektivita to vše v dnešní době vypadá jako nepříliš povedený vtip. Lidé však Z22 kupují jak diví. A ono se není čemu divit vývojáři se přesně trefili do vkusu těm, kteří chtějí místo papírového diáře a adresáře levné a přitom spolehlivé elektronické zařízení. Je pravda, že každý chytrý telefon dnes nabízí vyšší výkon, jenže chytré telefony jsou většinou velké a těžké a Z22 je určen zejména těm ženám, které dávají, když jde o telefon, přednost stylovým "véčkům". Pokud si k němu vyberou tento Palm, dostanou za cca 3 600 Kč spolehlivý diář s adresářem, e-mailem, kancelářskými funkcemi a 20 MB paměti, kterou sice nelze rozšířit, ale na jednoduché programy nebo hry docela stačí (hra Crazy Daisy v základní výbavě momentálně vede mou soukromou hitparádu pětiminutových oddechovek). Aplikací je na internetu celá řada, a tak se ani začínající uživatel nedostatku bát nemusí. Když k tomu připočteme vcelku povedené bílé provedení (po Asusu 636 tu máme už druhé PDA, na kterém se projevuje vliv iPodů), je jasné, že se jedná o výhodný nákup, ačkoli nad ním skalní technofilové zákonitě ohrnou nos.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Palm TX

Střední třídu mezi Palmy tvoří v současné době model TX, nástupce oblíbené modelové řady Tungsten, která podobně jako řada Zire přišla v nové verzi o jméno. Na pohled ho téměř nelze rozeznat od předchozího modelu T5 skoro celou přední stranu malého, tenkého a elegantního modelu zabírá displej, pod ním najdeme tradiční čtveřici tlačítek a směrovou kolébku. Podobně jako jiné Palmy nabízí jen slot na paměťovou kartu SD, majitelé CF karet mají smůlu. Ve srovnání s T5 má TX několik předností, ale bohužel i nevýhod. K přednostem patří zejména Wi-Fi, které se tak konečně dostalo i mezi běžné Palmy. S navázáním spojení jsme nezaznamenali žádné problémy. Naopak nevýhodou je absence dosti podstatné části funkční výbavy vestavěného mikrofonu. Na rozdíl od předchozích verzí tak TX nelze používat jako hlasový záznamník, což je u dnešního PDA dosti velký nedostatek. Oproti T5 ubyla i aplikace Drive Mode, díky níž se Palm hlásil ve Windows jako externí disk. Nejde o neřešitelný problém, aplikace tohoto typu jsou běžně k dispozici na internetu, člověk si za ně ale musí připlatit. Jinak je ale softwarová výbava velkou předností TX, jak ostatně bývá u Palmů zvykem. Patří do ní například kancelářská aplikace Documents To Go, která v posledních verzích (s konečně vyřešenou českou diakritikou) patří k tomu nejlepšímu, co se na PDA v této oblasti kdy objevilo. Totéž platí pro multimediální program Media. Fotografie i videozáznamy vypadají na displeji s rozlišením 480 x 320 bodů výborně, oproti nižšímu rozlišení Windows Mobile 320 x 240 bodů je to opravdu velký rozdíl. K tradičním přednostem patří rychlost a spolehlivost, rovněž PIM aplikace (adresář, diář, úkolovník) jsou u PalmOS vyřešeny lépe než u Windows Mobile.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Palm LifeDrive

První informace o PDA se čtyřgigovou pamětí zněly jako zpráva z jiného světa, jenže v roce 2005 se sen stal skutečností. Kromě pevného disku (dostupná paměť činí 3,85 GB) nabídl model LifeDrive v základní nabídce i Bluetooth, Wi-Fi a vynikající multimediální přehrávač MM Player. Design robustního přístroje odpovídá módnímu trendu se zapuštěnými tlačítky, pochvalu zaslouží samostatná tlačítka pro hlasový záznamník a také pro změnu orientace displeje na šířku. Displej je stejně povedený jako u modelu TX, filmy a fotografie vypadají výborně a na čtyřgigový disk se jich vejde nesmírné množství. Tímto Palmem lze nahradit kapesní videopřehrávač nebo přehrávač MP3 a ještě máme navíc k dispozici všechny běžné funkce PDA. Pravda, řeklo by se, že totéž nabízejí špičkové přístroje s Windows Mobile, disponující dvěma sloty na paměťové karty stačí přikoupit CF kartu s kapacitou 4 GB a výsledek se zdá být stejný. Jenže práce s interním diskem je přece jen spolehlivější než se samostatnou kartou. LifeDrive ale neslouží jen pro zábavu výborné jsou i speciální softwarové aplikace umožňující jednoduchou synchronizaci libovolných souborů mezi PC a PDA. Palm lze tedy používat jako záložní médium pro důležitá domácí nebo firemní data, což může mít při manažerském využití velký význam. Bohužel obrovské klady jsou u LifeDrive vyváženy téměř stejně velkými problémy. Veškerá data se nacházejí na pevném disku a s tím přístroj pracuje přece jen pomaleji než s pamětí RAM nebo ROM, proto modelu LifeDrive chybí základní výhoda Palmů rychlé reakce. Připomíná spíše pomalejší modely s Windows Mobile, což při delším používání může opravdu vadit. A navíc není nejspolehlivější tak často snad ještě žádný Palm při běžných činnostech nezatuhával.
Vlastnosti:HHHHH
Poměr výkon/cena:HHHHH
Hodnocení: HHHHH

Byl pro vás článek přínosný?