Hlavní navigace

PC WORLD CD Centrum

1. 12. 2006

Sdílet

Výběr programů, které tento měsíc najdete na našem CD cd/dvd Ai Picture Utility 8.2.5 Licence: freeware Domo...


Výběr programů, které tento měsíc najdete na našem CD cd/dvd


Ai Picture Utility 8.2.5

Licence: freeware
Domovská stránka: appliedinsights.net/index.html

Ai Picture Utility je prohlížeč a editor obrázků. Je vybaven opravdu bohatou nabídkou nástrojů, jimiž lze každý obrázek vypiplat do nejmenších detailů. Ai Picture Utility je příkladnou ukázkou toho, že i freewarový program může nabídnout úroveň vyspělých, dokonce i komerčních aplikací, za které se musí platit mnohdy mnoho peněz. Pokročilé funkce programu však využijí jen vyspělí uživatelé, kteří problematiku editace grafických souborů znají skutečně do hloubky.
Vyjmenovat a popsat byť jen pokročilé funkce programu by vydalo na samostatný článek. Zmíním tedy jen ty nejzajímavější: dávkové zpracování obrazu, pokročilé filtry, ekvalizace, remapping, neostrá maska, bitmapové masky, histogram, konverze formátů, hromadné mazání, přesouvání a přejmenování souborů včetně přejmenování souborů podle data. Není mu cizí konverze a kódování souborů, umožňuje používání záložek, poradí si s obrazovým formátem 16 : 9.
Z dalších pokročilých funkcí lze jmenovat filtr CCD naturalize, který opravuje nepřirozený kontrast, způsobený CCD fotoaparátem. Filtr Cleaning odstraňuje skvrny se zachováním ostrých okrajů, Gamma Flash Fill zesílí stíny a tmavší oblasti, Gamma saturation umožní upravit sytost obrazu s podporou středních tónů barev, Contrast Suppression si poradí s přeexpozicí snímku. Filtry mohou být kombinovány a spojovány pro opravy vad, způsobených např. protisvětlem, přeexpozicí, podexpozicí a řady dalších.
Zvládne vyhlazení, ostření, úpravy kontrastu, barevnou korekci pomocí RGB, saturaci HLS. Pomocí Batch Image Processor & Converter může kopírovat sérii operací pro úpravu obrazu, které mohou být aplikovány na obrazové soubory s podobnými charakteristikami. Funkce Duplicate Detection je určená pro detekci duplicitních grafických souborů (s podporou CRC), což znamená, že vám tato funkce pomůže odhalit totožné obrázky, které máte na počítači. Seznam duplicitních souborů můžete třídit podle korelace, odstínu, osvětlení nebo počtu pixelů. Doplňková funkce Difference dokáže upozornit na drobné změny mezi dvěma na pohled totožnými obrázky. Image Analyzer poskytuje užitečné statistiky, např. vám poví, který obrázek má více JPEG artefaktů (po kompresi) bez nutnosti zvětšovat a vizuálně prohlížet obrázky, což bývá velice namáhavé. Funkce Batch UnZipper zase dokáže pracovat s archivy ZIP.
Ai Picture Utility čte kamerová EXIF data, snímá rovněž obrázky ze zařízení typu TWAIN (kamery, skenery). Dokáže vytvořit náhledy (thumbnails) celého disku, čímž získáte kompletní přehled všech obrázků, které se nacházejí na vašem počítači. Režim náhledů je vybaven posuvnou lištou, jejíž pomocí lze plynule měnit velikost náhledů.
Pracuje se všemi dostupnými grafickými, video i audio formáty, např. PNG, PSD (Photoshop), GIF, BMP, PCX, TGA, WMF, WMV, WMA, TIFF, MP3, WAV, AVI, MOV, Video CD, MPEG, MIDI, Audio CD, PCD (PhotoCD), ASF, multistránkové DCX, EMF a další. Podporuje i FPX (FlashPix). Obsahuje vlastní přehrávač multimediálních souborů (audio, video). Dokáže přehrát prakticky všechny běžné formáty.
Samostatnou kapitolou programu Ai Picture Utility je funkce Slide Album, a to doslova: funkce se spouští jako samostatné okno a pomocí jeho nástrojů lze vytvořit působivou projekci nebo prezentaci do nejmenších podrobností, s množstvím vizuálních efektů. Pro každý jednotlivý snímek můžete samostatně definovat přechodový efekt (v nabídce jich je 173!) i jeho délku, určit jeho velikost a umístění snímku na ploše, dobu projekce, přidat barvu pozadí, upravit gamma, nastavit rotaci a přidat popisky. Vytvořenou prezentaci můžete přímo z programu vypálit na CD nebo DVD (spouštěcí soubory jsou distribuovány společně). Pro softwarové ovládání prezentace byl vytvořen AVL Remote Control, což je zařízení, které se vzhledově i funkčně podobá klasickému dálkovému ovladači. AVL Remote Control umožňuje mimo standardních operací skok na libovolný snímek prezentace.
Řada automatických funkcí (na jedno kliknutí) a množství průvodců různými operacemi potěší zejména začátečníky, pro které představuje ruční korekce obrazu namáhavou, leckdy až nezvladatelnou záležitost. Naopak profesionálové se mohou těšit z toho, že jim program umožní vytvořit si vlastní nástroje pro úpravu obrázků, ještě k tomu v neomezených kombinacích.

FTP Master 2.1.1

Licence: freeware
Domovská stránka: www.ftpmaster.net

FTP Master je program pro obousměrný přenos souborů (na bázi protokolu FTP) mezi počítačem a vzdáleným serverem. Můžete ho použít pro stahování obrázků, audioi videosouborů z internetu, tvůrci internetových stránek (webmasteři) jej pak mohou využít pro přenos souborů z počítače na internetový server. Program se hodí i pro přenos souborů mezi vaším domovem a kanceláří. Přenos na vzdálený server se také může hodit pro zálohování důležitých souborů a složek místního počítače, které by se mohly z různých důvodů poškodit (neoprávněné editace, vymazání, viry, pád systému).
Program nabízí přívětivé rozhraní (uživatelsky konfigurovatelné), má k dispozici průvodce připojením, umožňuje automatický přenos, řazení souborů do čekací fronty (queue), porovnávání adresářů, vytváření vlastních uživatelských příkazů, umožňuje používat záložky, volitelně lze rovněž nastavit firewall a proxy, je možné připravit i výpisy o činnosti. FTP Master dovoluje používat příkazy pro práci se soubory (kopírování, přesouvání, přejmenování, mazání, editace, přístupová oprávnění) jak na místním počítači, tak na vzdáleném serveru. Pro tvůrce stránek je výhodou tohoto programu možnost přímé editace souborů na serveru, čímž odpadají ruční operace pro download a upload. Pro stahování velkých souborů (grafika, video) použijte raději FTP Master než standardní prohlížeč: FTP Master stáhne soubory znatelně rychleji. Konfigurace připojení dovoluje pokročilá nastavení s jemným "doladěním". Příjemným zjištěním je také volitelnost zobrazovacího jazyka, přičemž v nabídce nechybí ani čeština. Je dostupná v obecných nastaveních programu.
FTP Master všechny operace realizuje rychle a snadno, navíc je jednoduchý k pochopení a ovládání, budou jej tedy schopni používat i úplní začátečníci. FTP Master pracuje v operačním systému Windows 95, 98, 98 SE, ME a NT, 2000 a XP.

LogMeIn Backup 1.10.053

Licence: freeware
Domovská stránka: secure.logmein.com

LogMeIn Backup je program pro zálohování souborů a složek. Je navržen pro automatické zálohování důležitých dokumentů, fotografií, audia a videa, kontaktů, e-mailů a dalších souborů a celých složek. Jeho předností je schopnost zálohovat data prostřednictvím přenosového protokolu FTP na jiný počítač nebo dokonce na vzdálený server, čímž vzniká prakticky dokonalá záloha, nezávislá na vašem domácím či pracovním prostředí. Vzdálené servery jsou spravovány velkými, renomovanými společnostmi, což zaručuje stabilní provoz se spolehlivým zabezpečením a ochranou proti neoprávněným (a destruktivním) zásahům zvnějšku. Zmíněné automatické zálohy slouží k tomu, abyste jednou zadali potřebné parametry (vybrali soubory, určili intervaly a cílové umístění) a už se o zálohování dále nestarali. Samozřejmě LogMeIn Backup lze použít i pro ruční zálohování. Příjemnou vlastností programu je práce s tzv. záložními verzemi (Multiple Backup Versions), které se uplatní především pro textové dokumenty. Například dlouhodobě pracujete na nějakém rozsáhlejším souboru a neustále měníte jeho obsah (text). Pokud byste si přáli, aby zálohovací program nepřepisoval dosavadní soubor novými verzemi, ale ukládal nové verze samostatně a ty dosavadní uchovával, LogMeIn Backup vám to umožní. Na vás jen bude, abyste určili počet verzí, které se mají zachovat.
Je výhodné, jak doporučují autoři programu, instalovat LogMeIn Backup také na cílový počítač. Pro další spolupráci počítačů je podmínkou pouze připojení obou k internetu. Tak vznikne tzv. LogMeIn brána, která umožňuje okamžité připojení mezi počítači, bez nutnosti instalovat a konfigurovat firewall a routery. Instalujete-li LogMeIn Backup na oba počítače (i na více počítačů), pak když spustíte aplikaci, tyto počítače se objeví v interním seznamu propojených počítačů. Všechna data přenášená zálohováním mezi počítači jsou bezpečně chráněná 256bitovým SSL šifrováním. LogMeIn Backup umožňuje vytvořit tzv. zálohovací sady a ukládat do nich soubory stejné kategorie, např. si můžete vytvořit sadu Fotografie, do které budete ukládat své snímky, nebo můžete rozmanité soubory a složky na disku seskupit do společné sady nazvané třeba Moje záloha. Podobných sad dovolí LogMeIn Backup vytvořit neomezený počet.
Pro obnovu dat (souborů a složek) z cílového umístění na váš počítač slouží příkaz Restore Files. Pouze vyberete zálohovací sadu (nebo sady), kterou chcete obnovit, o ostatní se už postará LogMeIn Backup.
LogMeIn Backup pracuje v operačním systému Windows 2000, XP Home, XP Professional a Windows Server 2003.

StudyMinder Lite 2.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.studyminder.com/index.html

StudyMinder patří do skupiny elektronických organizérů, je však zajímavý především tím, že je navržen speciálně pro studenty středních a vysokých škol. Slouží k zaznamenávání a připomínání různých povinností a akcí spojených se školou, především k evidenci domácích úkolů a sledování jejich plnění. Však také plný název programu zní StudyMinder Homework System.
Program pracuje v pěti režimech: režim seznamu dnešních úkolů (Todays reminders) zobrazuje seznam všech záznamů organizéru, které mají termín splnění dnes nebo se nacházejí v intervalu upozornění a jejich splnění nás čeká v nejbližších dnech. Okno také zobrazuje čas, který je ke splnění úkolu třeba.
Režim domácích úkolů (Homework) slouží k zaznamenávání domácích úkolů a ke sledování jejich plnění. Pokaždé, když nějaký úkol dokončíte částečně nebo zcela, je třeba zapsat čas, který jste úkolu věnovali, resp. zaškrtnout políčko Done (Splněno). Zbývající počet úkolů i čas studia tak bude v seznamu úkolů postupně redukován. Seznam úkolů můžete seřadit podle data, typu, obtížnosti nebo času požadovaného k dokončení úkolu. V "příručním" kalendáři můžete vybrat určité datum, abyste zjistili, jaké úkoly vás příslušný den čekají.
Režim studium (Study Session) zobrazuje všechny domácí úkoly: jednak ty, které vás teprve čekají, ale i ty, které máte "rozpracované". U každého úkolu najdete informaci, kolik času jste práci na něm věnovali a kolik ještě zbývá.
Režim úkolů (Tasks) je určen k tomu, aby si do něj studenti zapisovali všechny úkoly (kromě domácích), které mají udělat, bez určení data a času. Úkoly mohou mít rozpětí několika dnů (výstavy, dovolené). Přesto lze úkolu přiřadit datum a případně i nastavit jeho připomínání. Při vytváření úkolu si můžete vybrat z deseti kategorií, do nichž může spadat, například škola, doma, osobní, přátelé, rodina apod.
Režim událostí (Events) slouží naopak k záznamu termínovaných akcí, tedy vázaných k určitému datu a času (schůzky, telefonáty, narozeniny, platby). Událostem je možné nastavit připomínání a cyklické opakování (denní, měsíční, roční).
Zajímavé je rovněž v režimech Homework, Tasks a Events tlačítko Share, jež umožňuje vzájemně sdílet úkoly se spolužáky, kteří také používají StudyMinder.
Jestliže zaznamenáte úkoly a události, StudyMinder vám je připomene, jakmile nadejde termín jejich splnění. Jestliže byste ale na nějaký úkol nebo událost potřebovali být upozorněni dříve, StudyMinder vám v takovém případě umožní nastavit tzv. upozornění v předstihu (1 až 30 dnů). Ke každému záznamu můžete doplnit poznámky.
Za 29,95 dolarů si můžete pořídit vyšší verzi programu StudyMinder 2.2, která je obohacena o některé další funkce. Nejzajímavější a velice užitečnou vlastností plné verze je videonápověda. Formou tří pětiminutových videosekvencí, spustitelných z menu Help, se názorně, srozumitelně a podrobně dozvíte, jak pracovat s těmi nejnáročnějšími oblastmi programu.
Z grafické stránky je program StudyMinder na velmi vysoké úrovni. Díky velkému množství funkcí, vlastností a voleb je však jeho filozofie a ovládání náročnější na pochopení; věnujete-li mu na začátku více času, naučíte se s ním pracovat. Pro mnoho studentů však může být StudyMinder užitečným programem, je potřeba ho jen vyzkoušet.
StudyMinder pracuje v operačním systému Windows 98, ME, 2000, NT a XP.6 0504/OK o

Byl pro vás článek přínosný?