Hlavní navigace

Panzers - realistická RTS

24. 6. 2003

Sdílet

Do početné skupiny realtimových strategií z prostředí druhé světové války na konci letošního roku přibude další lákavý titul. Během tří kampaní v kůži třech velitelů se v něm vrhnete do mnoha nebezpečných misí, vycházejících ze skutečných událostí.

Nadšení herních vývojářů pro druhou světovou válku se zdá být stejně nekonečné jako obléhání Stalingradu. Je to dobře, protože díky tomu vznikají další a další špičkové tituly z tohoto období. Mezi ně by se mohla zařadit i připravovaná realtimová strategie Panzers, na níž pracuje maďarský tým Stormregion - autor povedené a zábavné hry stejného žánru S.W.I.N.E., mapující nelítostné boje králíků s prasaty. Nyní jde však všechna legrace stranou. Panzers v maximální míře vycházejí ze skutečných událostí. Jejich atmosféra by měla být strhující a ocelově válečná.



O to se mimo jiné postará i propracovaný příběh. V kůži třech velitelů - hlavních hrdinů tří kampaní - se nejprve probojujete v uniformě wehrmachtu pomalu bržděným blitzkriegem směrem od Polska přes Francii a Balkán až ke stalingradskému vojenskému kolapsu, který si prožijete v další části hry, jíž dominuje rudá hvězda. Budete se pak muset postarat o obranu Moskvy a nezadržitelný postup do srdce Třetí říše. Tu počnete „válcovat“ z druhé strany v barvách západních spojenců z Normandie, a to přes Ardeny možná až do Plzně. Zda budou zmínění tři důstojníci vymyšlení či skuteční, zatím autoři nechtějí prozradit. Jisté ale je, že pod svoji kontrolu dostanou menší množství jednotek (hovoří se o šestnácti), takže půjde spíše o lokální potyčky s větším důrazem na strategické uvažování než o masové útoky pěšáků Rudé armády.

Zacházet se svými bojovníky tímto „uraaa“ způsobem by se vám u tohoto titulu ani příliš nevyplatilo. V Panzers nechybějí RPG prvky a vojáci s vámi táhnou z mise do mise, takže je záhodno udržet si je naživu. S každou vybojovanou bitvou se jim zlepšují čtyři vlastnosti. Veteráni nemají jen rychleji střílet, ale celkově lépe využívat možností svých zbraní. Jednotka složená z ostřílených mazáků si navíc udrží chladnější hlavu a nezpanikaří tak, jak by to zcela jistě udělali nováčci převelení z týlu.



Krásné a realistické stroje

A ono bude proč panikařit. Plejáda smrtících strojů má být opravdu široká. Celkem se ve hře objeví více než stovka vozidel. Tanků, stíhačů tanků, samohybných i vlečených děl, obrněných i neobrněných vozů, stíhacích i bombardovacích letadel včetně kluzáků, vyloďovacích člunů, servisních náklaďáků a mnoha dalších. Kromě většiny strojů ze špičkové německé produkce, jako je třeba nepostradatelný Tiger, zmiňme i jeho neméně famózní sovětský protějšek T-34 a americký Sherman, legendární raketomet Kaťuša, střemhlavý bombardér Ju-87 Stuka, „Černou smrt“ IL-2 Sturmovik nebo nesmrtelný džíp. Narazíte tu i na speciality, jako jsou rakety V1 a V2 či gigantický železniční kanón Dora. Nebudou chybět ani klasická kolejová vozidla v podobě vlaků a tramvají. Při vývoji veškeré techniky byl prý kladen obrovský důraz na realistické zpracování, jež kromě detailních textur, odpovídajícího tvaru a rozměrů bere v potaz též technické vlastnosti. Vzhledem k tomu, že si vývojáři hodně zakládají na zvukové stránce hry, má také všechno to vrčení a skřípání v co nevětší míře simulovat skutečnost.



Chytří a nebezpeční pěšáci

Skoro by to vypadalo, že v Panzers nenajdeme žádné pěšáky, to by byl ovšem krutý omyl. Do válečné vřavy nenapochodují jako jednotlivci, ale seřazeni do oddílů po dvou až pěti vojácích. Díky deseti různým typům zbraní, mezi nimiž nechybí nic důležitého, od bazuk přes plamenomety či minomety až po odstřelovačskou pušku, se mohou, zejména ve městech, stát postrachem všech nepřátel. Hodit se určitě bude i další výbava, zahrnující magnetické miny, vysílačky nebo Molotovovy koktejly.

Žádný pěšák navíc nemusí navěky chodit po svých. Stačí jakýmkoli způsobem vypudit nepřátelskou posádku z jejího stroje a sebrat jí ho. Stejně bude možné obsazovat i bunkry a domy, přičemž všechny úkryty a vyvýšeniny vám poskytnou strategické výhody. Těch by měli ale využívat i protivníci, jejichž inteligence je prý na slušné úrovni. Mají vysílat záložní jednotky do prostorů, kde jich je nejvíce potřeba, ustupovat i útočit podle situace na bojišti a zavčas stahovat poškozené jednotky, než budou zcela zničeny. Takto organizovaný soupeř dokáže způsobit značné ztráty, takže se neobejdete bez průběžného doplňování stavů. Ve hře přirozeně nejsou žádné továrny ani těžba surovin, za posily, upgrady a servis techniky „platíte“ body získanými za vyhrané bitvy a splněné úkoly.



Frontální útok i tichá akce

V Panzers byste si měli projít jak velkými útoky ve stylu vylodění v Normandii či obří tankové bitvy u Kursku, tak i plnit plíživé a nenápadné úkoly, jako je rychlé obsazení pevnosti Eben Emael. Kromě historických misí si vybojujete i několik fiktivních, ovšem navržených tak, že by se ve skutečnosti teoreticky odehrát mohly. K řešení vám budou předhozeny též mírně adventurní úkoly typu hledání ruky Stalinovy sochy v Sevastopolu, označující tajné místo, kde je ukryta munice.

Celkem je pro vás připraveno 30 misí. Tucet za Německo, osm za Sovětský svaz a deset za západní spojence, což dohromady vydá na nějakých padesát hodin herního času. Kampaně se ponesou v přísně lineárním duchu, avšak některé mise se budou odehrávat na dvou mapách současně, přičemž maximální velikost jedné z nich je 1024 x 1024 metrů.



Technické zpracování na úrovni

Grafika hry má být barvitá a maximálně propracovaná. Panzers využívají modifikovaný engine Gepard, jenž byl použit pro S.W.I.N.E. Což znamená, že vše bude velice pěkně vyvedeno ve 3D. Budovy i stroje se mají realisticky hroutit v gigantických výbuších, zároveň budou hašeny přívaly deště a měly by i vrhat dynamické stíny podle denní a noční doby reálného času, prostě paráda. Stejně dobré se zdají i spousty animací propojující mise, o kvalitním zvuku nemluvě.

U všech 3D strategií je postrachem virtuálních velitelů kamera. Na její ovládání šli vývojáři od lesa. Umožnili s ní volně hýbat, a tím si bitvy prohlížet hezky zblízka, jak to vidíte na screenshotech, ale neopomněli ani pevně dané pohledy, jež můžete navíc sami modifikovat a ukládat. Záběr kamery si natočíte a nazoomujete tam, kam se vám zachce, uložíte si nastavení, a jakmile bude potřeba, aktivujete si takto vytvořený úhel pohledu.

Až dostanete Panzers do ruky, můžete vyzvat k souboji další živé vojevůdce. Kromě klasického deathmatche jsou v multiplayeru k dispozici módy kill the leader, v němž je třeba zabít nepřátelského velitele, hold the line, kde hraje největší roli držené území, a ještě minimálně jeden další. Bojů se může zúčastnit celkem osm hráčů, rozdělených do dvou týmů. Škoda jen, že si je užijeme až na konci tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?