Hlavní navigace

Panasonic míří k HD i ve videokamerách

16. 2. 2007

Sdílet

Dvě nové tříčipové videokamery Panasoniku už ukládají videozáznam s vysokým rozlišením 1080i v novém formátu AVCHD (stejně jako Sony HDR-UX1), což je vlastně MPEG-4 AVC/H.264. Každá ale míří někam jinam.

příloha_ovladnete_sva_data

Dvě nové tříčipové videokamery Panasoniku už ukládají videozáznam s vysokým rozlišením 1080i v novém formátu AVCHD (stejně jako Sony HDR-UX1), což je vlastně MPEG-4 AVC/H.264. Každá ale míří někam jinam.


Panasonic HDC-SD1 ukládá HD video na paměťovou kartu SD/HC (větší obrázek).


Zatímco HDC-SD1 je nejspíše první na světě, která natáčí video v 1080i na paměťové karty typu SD, resp. SD (HC), model HDC-DX1 používá k záznamu 8centimetrové miniDVD disky (DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW) a popravdě řečeno je záhadou, jak se mu tam až 60 minut záznamu ve vysokém rozlišení vůbec vejde i když se ona hodina vztahuje snad pouze na dvouvrstvé DVD-R (DL) se kterými je rovněž kompatibilní (půjde nejspíše o nějakou nízkou kvalitu). „Na vině“ zřejmě ale také bude i formát AVCHD, který dovoluje pracovat v režimech 1080i a 720p a místo tradičního MPEG-2používá úspornější MPEG-4.

Panasonic HDC-DX1 má rozměry 92 x 91 x 163 mm, bez baterie váží 680 g a měl by podle předběžných informací stát do 30.000 Kč.

Panasonic HDC-DX1 může díky kodeku MPEG-4 AVC/H.264 umístit video v HD i na 8centimetrové miniDVD, které podporuje i verzi DL (větší obrázek).



Pokud jde o HDC-SD1 (cena prý bude lehce nad 30 000 Kč) je nejen mnohem kompaktnější (74 x 69 x 142 mm) a má nižší hmotnost (430 g bez baterie), ale také používá mnohem méně mechanických součástek než běžné kamery. Díky jednoduššímu procesu načítání dat se rovněž podstatně zkrátila zahřívací doba – natáčet můžete už za 1,7 sekundy po zapnutí videokamery. Na dodávanou 4GB paměťovou kartu SD (HC) lze uložit až 90 minut videozáznamu ve vysokém rozlišení s datovým tokem 6 Mb/s.

Obě videokamery, které by měly být ke koupi možná už na přelomu měsíce, jsou osazeny objektivy Leica Dicomar, mají optickou stabilizaci obrazu a nové obrazové čipy navržené speciálně pro natáčení ve vysokém rozlišení. Technologie snímání třemi CCD prvky pak nabízí přesnější a věrnější reprodukci barev, kvalitnější zobrazení detailů a také zachycení i velmi jemných přechodů.
Kromě toho nabídnou novinky i záznam prostorového zvuku (5.1) o který se stará pět mikrofonů.

Mimochodem Panasonic CZ k dnešnímu dni naprosto obměnil videokamerovou nabídku a uvedl i dvě nové kamery pracující s pevnými disky a SD – SDR-H20EP a SDR-H250EP.


Oficiální stránky AVCHD najdete tady (angličtina).

Co to je AVCHD blíže zjistíte na Wikipedii zde (angličtina) a máte dokonce příležitost to tam zvěčnit i v češtině :).


Foto: Panasonic

- - Bohumil Herwig, IDG on-line

Byl pro vás článek přínosný?