Hlavní navigace

Paměťový kolotoč

1. 11. 2006

Sdílet

Která média jsou v současnosti pro ukládání dat nejlepší? Pevný disk, USB klíčenku nebo CD? Existuje mnoho r...


Která média jsou v současnosti pro ukládání dat nejlepší?


Pevný disk, USB klíčenku nebo CD? Existuje mnoho různých datových médií, každé z nich uchovává informace, ale mají různé vlastnosti.
Paměťová kapacita datových nosičů se sice stále zvětšuje a zlevňuje, samotná data jsou však cennější než kdy dříve. Na datových médiích se v dnešní době uchovává prakticky vše: dokumenty, programy, hesla, bezpečnostní zálohy, filmy, fotografie nebo hudba cokoliv, co má člověk rád a čeho si cení.
Pokud se zhroutí záznamové médium, aniž byla předtím podniknuta příslušná bezpečnostní opatření, většinou přijdete o veškerá data. Porouchaný pevný disk (v záruce) můžete snadno reklamovat a dostanete jiný, nicméně za ztracený obsah, software či jakákoliv jiná důležitá data si ručí každý sám. V tomto článku vám představíme, jak využívat různé možnosti současných záznamových médií a ukážeme vám, jak je lze používat k optimálnímu zabezpečení důležitých dat.

Pevný disk

Pevný disk je záznamové médium pro "lovce" a "sběratele" dat. Je možné na něj ukládat programy a soubory i velmi objemné, třeba celé filmy v nejvyšší dostupné kvalitě. Rozlišujeme mezi modely interními (tedy zabudovanými do osobního počítače) a přenosnými (externími nebo mobilními disky).

Interní pevné disky

V noteboocích dosahují kapacity až 200 GB, ve stolních počítačích dokonce až 750 GB. Měli byste si přitom pozorně všímat pořizovací ceny: ta je zpravidla vázaná na velikost datového prostoru. Čím je úložný prostor větší, tím dražší je pevný disk. U paměťových obrů naproti tomu poměr ceny za gigabyte datového prostoru klesá alespoň u modelů, které jsou dnes běžně zavedené na trhu (tedy ne úplné novinky). Příklad: pevný disk Seagate Barracuda 7200.9 ST3160811AS nabízí kapacitu 160 GB a lze jej zakoupit za
1 757 Kč. Pořizovací cena za 1 GB datového prostoru vychází na 11,79 Kč. Pokud si však zakoupíte kapacitně větší disk Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS (320 GB), zaplatíte 2 825 Kč, ale každý gigabyte prostoru vás přijde pouze na 9,48 Kč. Tedy nákup kapacitně většího disku se v tomto případě jednoznačně vyplatí. Získáte disk z modernější série (dokonce s mírně vyšším výkonem) a při přepočtu ceny na velikost prostoru ušetříte na každém GB cca 2,31 Kč.
Existuje určitá ideální velikost datového prostoru s optimálním poměrem ceny a výkonu. Podívejte se na doporučené kapacity v připravené tabulce. Výsledky však berte jen orientačně, protože ceny disků i dalších médií se mění doslova ze dne na den. Je možné, že nejvýhodnější kapacita bude brzy jiná vyšší. Předvánoční trh také udělá s cenami produktů své.
Budete-li si pořizovat nový počítač, měli byste zvolit model s plnou podporou moderního rozhraní SATA a ještě lépe s verzí SATA/3Gb (jinak označované jako SATA/300 nebo SATA II či SATA 2). Zkratka SATA označuje sériové rozhraní ATA a vyvinulo se právě ze staršího datového rozhraní ATA (dnes často označovaného jako PATA paralelní ATA).

Mobilní pevné disky

Mobilní pevné disky (někdy označované také jako externí pevné disky) jsou přenosná zařízení; můžete si je tedy snadno vzít sebou na cesty. Jsou vybaveny portem USB nebo FireWire, aby bylo možné médium připojit k osobnímu počítači. Ceny těchto paměťových zásobníků jsou vždy vyšší než u interních modelů shodné kapacity. Externí produkty totiž obsahují nejen samotný pevný disk, ale i elektroniku pro převod dat mezi rozhraním USB nebo IEEE-1394 (FireWire) a diskem a veškerou ochranu, kterou křehké pevné disky při transportu potřebují. Počítejte, že například USB externí disk Seagate ST3300601U2-RK s kapacitou 300 GB vás přijde na 4 400 Kč, zatímco již zmíněný interní disk Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS (320 GB) dokonce s o něco vyšší kapacitou stojí pouze 2 825 Kč.
O poznání dražší jsou i malé přenosné externí USB disky, které uchovávají v pouzdře malé 2,5" disky původně využívané v noteboocích. Výhodou takových produktů jsou velmi malé rozměry, hmotnost, skutečně pohodlné používání i fakt, že zpravidla nepotřebují žádné externí napájení (spokojí se s energií dodanou USB portem nebo maximálně dvojicí USB portů).

Síťové disky

V poslední době jsou tyto produkty stále atraktivnější. Externí síťové disky totiž dokážou plně nahradit řádově dražší souborové servery. Přitom jsou malé, skladné a některé z nich dokonce dokážou pracovat nejen jako datové sklady, ale zvládají např. i FTP přístupy (např. Samba) nebo správu uživatelů, přístup do adresářů pod hesly, kódování dat, případně mohou pracovat dokonce i jako malé tiskové servery. Síťové disky jsou vybaveny rozhraním LAN (RJ45) a někdy i dalšími USB porty. Ty slouží pro připojení dalších externích USB disků, klíčenek nebo tiskáren (pokud chcete využívat síťový disk jako tiskový server). Externí síťový disk dokáže nabídnout poměrně mnoho zajímavých služeb. Mezi tyto produkty patří například Western Digital NetCenter WDXE5000KS (kapacita 500 GB) nebo produkt Maxtor Shared Storage II (kapacita 1 000 GB).

Bezpečnost

Aby byl váš operační systém chráněn, měli byste jej alespoň čas od času zálohovat. Pro zálohování celého diskového oddílu (partition) nebo kompletního disku je vhodné použít aplikaci, která dokáže požadovaný diskový prostor zkomprimovat a celý uložit do souboru (tzv. image). Soubor s obrazem disku nebo diskového oddílu je dobré uchovávat na jiném fyzickém disku nebo případně na DVD (v tomto případě je vhodné mít ještě záložní kopii DVD navíc). V případě zhroucení pak přetáhnete poslední obraz disku (image tedy přesný obraz pevného disku) zpět do svého počítače. Čistě z hlediska zabezpečení dat nejsou pevné disky optimální, protože v dlouhodobějším horizontu vykazují náchylnost k poruchám a chybám. Nicméně stoprocentní nejsou ani nosiče CD a ještě méně DVD, které mohou oslepnout nebo je možné je snadno mechanicky poškrábat nebo jinak poškodit. Mezi zajímavé programy pro zálohování celých disků a diskových oddílů patří například oblíbený Norton Ghost 10 (www.norton.com).

Výměnné nosiče dat

Nejpoužívanějším výměnným nosičem dat je USB klíčenka (někdy označovaná jako USB Flash Disk či slangově "fleška"). Nabízí velikost od cca 32 MB až do 8 GB. Kapacitně nejmenší modely dnes už postrádají smysl. Nejčastěji uživatelé kupují modely s 256 MB, 512 MB nebo 1 GB. Náročnější uživatele si pak pořizují i USB klíčenky s vyšší kapacitou. USB Flash Disky jsou z hlediska zabezpečení dat poměrně dobré. Mnohé z nich totiž dnes nabízejí podporu pro snadné zakódování obsahu. Data jsou tak přístupná pouze majiteli, který zná přístupové heslo. Kromě toho se dají formátovat jako tzv. "bootovací zařízení" a mohou tedy nahradit startovací disketu ve vašem počítači. Zajímavý je přitom nový standard U3. S U3 programy se mohou USB paměti používat jako "přenosná kancelář". Lze z nich provozovat speciální aplikace pro kancelář, zpracování obrázků nebo třeba antiviry to vše na těchto paměťových trpaslících může bezproblémově běžet a spolehlivě pracovat.
Při nákupu USB klíčenky si dejte pozor na vyznačenou podporu standardu USB. Současné klíčenky obvykle podporují režim USB 2.0 a přenášejí data v průměru rychlostí 5 MB za vteřinu nebo i více. Pokud byste omylem koupili USB disk pouze s podporou USB verze 1.x, pak s ním nebudete operovat vyšší rychlostí než cca 1-1,5 MB/s. To je především při kopírování většího objemu dat velmi zdlouhavé.

Paměťové karty

Zřejmě nejznámějšími paměťovými médii jsou tzv. paměťové karty Secure Digital (SD) a možná i CompactFlash (CF). V oblasti mobilních telefonů začínají být velmi populární rozměrově miniaturní kartičky typu Mini Secure Digital (minuse), Micro Secure Digital (microSD) a podobně. Méně pozornosti se dostává kartám Memory Stick (MS) a xD, protože ty jsou zpravidla vázány na přístroje pocházející pouze od výrobců Sony (MS) a Olympus/Fuji (xD). V poslední době se také objevuje stále méně produktů spoléhajících na karty typu Multi Media Card (MMC) i MMCmobile. Karty typu Smart Media Card (SMC) patří již minulosti.
Jako paměťové médium jsou karty CF a SD zajímavé především pro toho, kdo vlastní digitální fotoaparát. Nicméně paměťové karty se dnes nevyužívají pouze u digitálních fotoaparátů a kamer, setkáte se s nimi téměř na každém kroku. Využívají je MP3 přehrávače, PDA, navigační GPS systémy, mobilní telefony a dokonce i moderní autorádia. Data se do karty přenášejí buď přes USB rozhraní ze zdrojového zařízení (nejčastěji PC nebo mobilní paměťová banka), nebo se karty zasouvají přímo do čtečky karet, jež je připojena opět k počítači.

Karty SecureDigital

Karty SD jsou v současné době zřejmě nejoblíbenější. Důvod je prostý: jsou kompatibilní s celou řadou digitálních fotoaparátů, digitálních kamer, mobilů, MP3 přehrávačů i PDA. Doporučit je lze i díky vysoké rychlosti kopírování. Pořizovací cena SD karty je dnes poměrně příjemná, např. za 1GB médium zaplatíte pouze 650 Kč. Kartu SD s kapacitou 2 GB lze pořídit za cca 1 100 Kč.

Karty CompactFlash

Karty typu CF se omezují především na digitální fotoaparáty (dnes většinou z poloprofesionálního nebo profesionálního segmentu) a několik MP3 přehrávačů. V porovnání s kartami SD mají tyto paměti vyšší spotřebu proudu, což zkracuje dobu fungování baterie. Nevýhodou CF jsou v dnešní době i relativně větší rozměry. Kartu s kapacitou 1 GB lze sehnat již za cca 620 Kč.

CD a DVD

CD a DVD jsou díky své ceně velmi dostupná zálohovací média. Oba datové nosiče se vyrábějí ve verzi R a RW. Přičemž R znamená, že na disky CD-R, DVD-R, DVD+R lze zapsat data pouze jednou a dále je možné je jen číst. Oproti tomu média s příponou RW (CD-RW, DVD+RW, DVD-RW) mohou být až 1 000x vymazána a je možné na ně znovu zapisovat. Teoreticky přečte zapsaná data každá CD-ROM či DVD-ROM mechanika. Zatímco CD poskytují přibližně 700 MB paměti, u DVD nabízejí jednovrstvá média cca 4,7 GB (v praxi asi 4,3 GB), dvojvrstvé médium (tzv. Double Layer) pak dokáže pojmout dokonce až 8,5 GB. Uvedená média jsou často používána pro zálohování dat.

Zabezpečení

Doba uchování a kvalita CD a obzvláště DVD médií není vždy zcela uspokojivá. Stačí často malé škrábnutí na jejich horní nebo spodní straně a mechanika už je nenačítá bezchybně. Kromě toho jsou kotouče velmi citlivé na sluneční záření. Jsou-li CD a DVD média delší dobu vystavena intenzivnímu světlu, informace, které jsou na nich vypálené, se ztrácejí. Proto je dobré uložit každé CD či DVD do čistého obalu a uchovávat je např. zavřené ve skřínce, do níž nepronikne světlo. Pokud chcete uchovat na CD či DVD disku velmi důležitá data, doporučujeme vypálit data duplicitně na alespoň dva disky. Ideální je použít i různé značky médií. Bohužel dnes nikdo neví, jaká je v praxi reálná životnost které značky. Také se může stát, že po roce či více letech povrch disku oslepne a data nenávratně ztratíte. Jejich přetrvání bohužel žádný výrobce mechaniky ani DVD či CD médií nezaručí.

Flash paměti

USB klíčenky a paměťové karty jsou oproti pevným diskům výrazně odolnější proti nárazům a otřesům. Neobsahují totiž žádné mechanické pohyblivé díly. Data jsou uložena v paměti tzv. "flash memory", která neztratí data ani po odpojení napájení. Pro svou nepatrnou velikost slouží média s takovouto pamětí zejména jako přenosné zásobníky dat, ať již v podobě USB klíčenek nebo paměťových karet. Flash paměti jsou rovněž přímo integrovány do mnoha zařízení, kde slouží pro ukládání voleb či nastavení, případně pro přepisovatelný vnitřní software firmware.

Typ médiaVýrobceVlastnostiVýhodná kapacitaOrientační cena
Pevný diskSeagate, Hitachi, Samsung, vysoká kapacita
Western Digital+ poměr ceny za 1 GB dat200-400 GB2 000-4 800 Kč
mechanická odolnost
Přenosný pevný diskWestern Digital, Seagate,...+ přenositelnost80-320 GB2 200-4 000 Kč
Prestigio, Akasa, Emtecvyšší cena než u interních
pevných disků
USB klíčenkaPretec, Kingston,+ rozměry256 MB-4 GB300-3 500 Kč
Apacer, SanDisk, Lexar+ snadná přenositelnost
+ mechanická odolnost
kapacita ve srovnání s pevnými disky
Paměťové kartyPretec, Kingston,+ využitelnost 256 MB-4 GB250-5 000 Kč
Apacer, SanDisk, Lexarv mobilních zařízeních + rozměry
+ mechanická odolnost
kapacita ve srovnání s pevnými disky
CD a DVDVerbatim,+ pořizovací cenaCD 700 MB, 6-25 Kč
Benq,+ snadná přenositelnostDVD 4,7 GB,
Memorex,+ CD a DVD umí číst DVD DL 8,5 GB
TDK,prakticky každé PC
Philips...mechanická odolnost

Byl pro vás článek přínosný?