Hlavní navigace

PaintShop Pro 2022 Ultimate: Robustní program, který potěší i profesionály

Sdílet

 Autor: PCWorld
Jak je každoročním zvykem, na trhu se objevila nová verze programu Paintshop od kanadské firmy Corel. Již tradičně existují dvě verze, levnější Pro za 79 dolarů a dražší Ultimate za 99 dolarů. Je příjemné, že se ceny již dva roky nezměnily. Pojďme se podívat, co je v programu nového.

Základní funkce jsou v obou verzích téměř stejné, ta dražší dostala navíc programy AfterShot 3, PhotoMirage Express a Painter Essential 8. Výrazné novinky ale najdeme pouze v dražší verzi PhotoMirage se nijak nezměnil, AfterShot je stejný už řadu let a Corel jej přidává víceméně ze setrvačnosti, protože jeho vývoj již dávno ukončil. Painter se ale dočkal nové verze 8.

Jednotlivé externí programy stahujeme separátně, což má své výhody, protože si stáhneme jen to, co opravdu potřebujeme. Instalace se tím ale prodlouží, protože jednotlivé programy mají svá vlastní sériová čísla a nezávislé registrace. Pokud ale registrujeme základní program, pro další registraci stačí jedno kliknutí.

Jednotlivé části programu

Zastavme se tedy u těch doplňků – o zastaralém AfterShotu již byla řeč, důvod proč se vlastně přidává druhý, výrazně jednodušší fotoeditor, mi nebyla nikdy moc jasná.

PhotoMirage Express je utilitka pro animaci fotografií. Význam má jen u malého počtu snímků, kde se rádi podíváme třeba na to, jak vlaje koňská hříva nebo nějaká vlajka. Ovládání rozhodně není jednoduché a nějaké velké pohyby očekávat nemůžeme. Pokud ale zvolíme šikovnou fotku, výsledek bude zajímavý.

GALERIE: Jak vypadá nový PaintShop Pro 2022 Ultimate

Samotná verze Express je ale velice ořezaná verze samotného programu PhotoMirage, takže do ruky dostaneme spíše ochutnávku nežli plnohodnotný software. U programu Painter Essential dostaneme do ruky šikovný nástroj na přeměnu fotek na obraz, případně vlastní kresbu, opět si ale musíme pamatovat, že jde o ořezanou verzi mnohem robustnějšího programu. Nemusíme ale jen převádět fotografie, můžeme si i skečovat či nakreslit vlastní tvorbu.

Archivační modul se nijak výrazně nezměnil a s archivací si budeme moci pohrát dle libosti. Kdo si chce hrát, může portréty rozdělit podle obličejů do patřičných adresářů a potom každý další naskenovaný obličej bude automaticky zařazen kam má. Jako hračka dobré, praktické použití mizivé.

Co je letos vlastně nového?

Získali jsme možnost nastavit si několik různých pracovních ploch. Ty hlavní novinky jsou dvě – MultiCam Capture Lite, Highlight Reel a AI Portrait. Ty první dvě jsou zaměřeny na videoklipy, což je podle mého názoru u fotoeditačního programu zbytečný přívažek.

Nová technologie využívající AI zejména u portrétní fotografie (ale nejen tam) nabízí možnost jednoduché výměny pozadí, kde si algoritmus poradí s rozeznáním lidí a umožní výměnu pozadí. Ta “jednoduchost” je ale poněkud optimistické tvrzení a pro vznik kvalitní fotografie se dost nadřeme.

příloha_ovladnete_sva_data

Novinky tedy nějaké jsou, u dražší verze se navíc změnila kombinace doplňkových programů a někde se objevily novější verze. Nabízené nástroje i nadále potěší svojí jednoduchostí jak amatéry, tak svoji robustností i pokročilejší. Hlavním trumfem nové verze je opět rychlost a cena.

Oproti minulé verzi je ale novinek dost málo, takže o koupi by měli přemýšlet spíše ti, kteří program ještě nemají. Majitelé předchozí verze moc důvodů k plácnutí se přes kapsu nemají.


  • Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost
  • Proti: Není verze pro Mac, málo novinek
  • Celkem: 85 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.