Hlavní navigace

Pozor, SSD už se také padělají. V Číně se objevily falešné Samsung SSD 980 Pro

20. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Cnews
Už i při nákupu SSD se může stát, že vás odrbou pančovaným hardwarem. Paradoxně ale padělané SSD pořád může umět PCIe 4.0.

Když nakupujete na aukčních serverech nebo čínských elektronických „tržnicích“, stejně jako u jiných artiklů vám hrozí falzifikáty hardwaru. Vyskytovaly a vyskytují se padělky grafických karet (v nichž se skrývala stará až bezcenná GPU), ale také procesorů. A teď tu máme podle všeho padělky NVMe SSD. Také se objevily v Číně a jsou poměrně sofistikované, ale nedostanete s nimi ty vlastnosti a výkon, které jste chtěli.

Falešné disky prodávané čínskými obchodníky nejsou úplně novinka – jednu dobu byl známý případ zákeřných externích HDD, v nichž byla uvnitř jen malá flashová klíčenka, která lhala o své kapacitě a data, na která už nestačila, prostě zahazovala. V tomto případě fixlování snad není až tak extrémní. Padělky, které se objevily nyní, se tváří jako NVMe moduly Samsung SSD 980 Pro, což jsou docela výkonná úložiště. Místo nich dostanete ale pořád NVMe SSD, jen slabší.

Podle svědectví čínského uživatele na Tieba Baidu se falešné SSD hodně snaží vypadat jako Samsung SSD 980 Pro – je opatřené originální nebo originálně vypadající nálepkou a v systému se hlásí jako Samsung SSD 980 Pro, dokonce zřejmě i v softwaru Samsung Magician (i když třeba pokus o aktualizaci firmwaru tímto nástrojem by určitě selhal).

Nejde o vyloženou atrapu, ale po sejmutí nálepky je ale vidět, že jde o odlišný modul. Samsung, jak známo, používá vlastní řadiče a NAND. Ale v tomto případě má SSD 128vrstvé čipy 3D NAND typu TLC od čínského výrobce YMTC a řadič je Maxio MAP1620A vyráběný na 12nm procesu. Jde tedy o komponenty o něco nižší kategorie, ale trošku s podivem je, že padělatel použil řadič také používající PCI Express 4.0 ×4, byť jde o DRAMless řadič používající 32MB HMB, zatímco v Samsungu SSD 980 Pro je samozřejmě mezipaměť DRAM.

https://twitter.com/harukaze5719/status/1635541902744489984

Výkon je slabší, než co byste dostali z highenového Samsungu – v CrystalDiskMarku bylo naměřeno asi 4800 MB/s při čtení a 4500 MB/s, v jiných testech o něco méně (3900–4200 MB/s), kdežto Samsung SSD 980 Pro má dosahovat až 7 GB/s. Rozhodně také budou výrazně horší IOPS a výkon pod velkou zátěží, čemuž se u levnějšího DRAMless řešení nedá úplně vyhnout.

Pořád na výkonu uživatel není ošizen tak moc, jak by se dalo čekat (alespoň nejde o nějaké vyloženě lowendové nebo staré PCIe 3.0 SSD) a navíc prodejce chtěl mnohem nižší cenu, než typicky Samsung SSD 980 Pro stojí. Je ale samozřejmě otázka, jak spolehlivé toto SSD bude při standardním používání, když se tváří jako cizí modul. Na nějakou záruku či podporu a aktualizace asi můžete zapomenout (jediná cesta by asi byla zjistit, z jakého legitimního čínského SSD byl tento výtvor vyroben, a přeflashovat firmware).

Také je pravděpodobné, že ona relativně malá mizernost onoho podstrčeného SSD v tomto případě je spíš výjimka. A budou se spíš objevovat i padělky mnohem horší užitné hodnoty, kde už budou výrobci bezskrupulóznější a možná se opět najdou takové, kde bude malý levný modul uvádět falešnou kapacitu, takže na nich budete přicházet o data.

Dávejte si tedy hodně velký pozor, kdyby vás napadlo kupovat SSD na Aliexpressu, Taobao, ale asi i na eBayi nebo potenciálně Aukru, protože pokud se pančování SSD více rozšíří, mohou se z primárních zdrojů takové moduly šířit dál do světa tím, jak se je buď oběti podvodu, nebo ziskuchtivci budou snažit dávat dál do oběhu. Zřejmě je na čase začít si pro jistotu při koupi alespoň ověřovat, jestli na fotografii nejsou patrné nějaké rozdíly proti tomu, jak vypadá originální kus hardwaru (někdy ovšem odlišnosti mohou být i legitimní, pokud výrobce udělá nějakou revizi nebo používá propagační vizualizace místo fotek reálného produktu).

Pokud těmito kanály budete nakupovat a někdo vás takto ošidí, asi může být těžké dovolat se nějaké náhrady nebo vrácení peněz. Takže buďte obezřetní a zvažte, zda místo riskování z druhé ruky není lepší koupit nové SSD levnější kategorie, ale z renomovaného obchodu se zárukou.

Zdroje: Tom's Hardware, Harukaze5719, Tieba Baidu

Byl pro vás článek přínosný?