Hlavní navigace

Ovládněte gesta pro efektivní ovládání Windows 8 - 2. díl

4. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Microsoft/Techhive.com
Windows 8 je systém stvořený k tomu, abyste jej ovládali gesty. Mnohá z těcht gest ale nejsou intuitivní a je potřeba se je naučit.

<< Předchozí díl

 

Používejte dvě aplikace najednou

Windows 8

Aktuálně otevřenou aplikaci můžete posunout do levé nebo pravé třetiny obrazovky jednoduchým poklepáním a přesunutím aplikace na hranu kýžené strany až do chvíle, kdy se zobrazí tenký vertikální panel. Můžete tak učinit na horní hraně otevřené aplikace, abyste udělali prostor pro druhý program, případně přesuňte otevřenou aplikaci ze seznamu na levé hraně a „přichyťte“ ji k pravé nebo levé hraně obrazovky.

Myš: Pro přesun aplikace na levou nebo pravou stranu obrazovky ji jednoduše chytněte a přesuňte na hranu dle vašeho výběru (jako by kurzor myši byl váš prst) nebo prostě klikněte pravým tlačítkem na aplikaci a z kontextového menu vyberte možnost „Snap left“ pro uchycení k levé hraně nebo „Snap right“ pro uchycení k hraně pravé.

Klávesnice: Abyste přesunuli otevřenou aplikaci na pravou stranu obrazovky, stiskněte klávesu Windows a klávesu tečky. Abyste ji přesunuli doleva, stiskněte Windows + Shift + klávesu tečky.

 

Zavírejte aplikace kmitem zápěstí

Windows 8

Zavírejte aplikace posunem vašeho prstu dolů z horní části obrazovky do té doby, než se aplikace minimalizuje a začne se ztrácet ve spodní hraně.

Myš: Přesuňte myš do horní části obrazovky, kde by se měl kurzor změnit na zkroucenou ruku, následně klikněte a posunujte aplikaci dolů do té doby, než se začne ztrácet ve spodní hraně obrazovky.

Klávesnice: Jakýkoliv otevřený program zavře klasická klávesová kombinace Alt + F4. Jestliže tuto zkratku použijete ve chvíli, kdy nemáte otevřenou žádnou aplikaci, měli byste skočit do menu správy systému, kde můžete vypnout počítač.

 

Otevřete menu nastavení švihem (nebo pravým kliknutím)

Windows 8

Švihněte vaším prstem nahoru ze spodní hrany, čímž získáte menu nastavení v jakékoliv aplikaci Windows 8.

Myš: Prostě klikněte do prázdného prostoru v jakékoliv aplikaci Windows 8 a menu nastavení se vám otevře.

Klávesnice: Pro otevření menu nastavení stiskněte klávesu Windows + Z.

 

Vyzkoušejte sémantický zoom

Windows 8

Jeďte dvěma vašimi prsty proti sobě až do stisknutí, abyste oddálili obsah na obrazovce. Oddalujte dost daleko, až nakonec vstoupíte do režimu sémantického zoomu, který může být užitečný pro „stěhování“ souborů nebo rychlou tvorbu skupin složek. Je to trochu složitější na vysvětlení, takže nejlepší bude, když si se sémantickým zoomem na svém zařízení s Windows 8 pohrajete a zaexperimentujete sami.

Myš: Stiskněte klávesu CTRL a pro přibližování a oddalování pak můžete použít rolovací kolečko. Tímto kolečkem opět oddalujte, jak nejvíce můžete, až se dostanete do režimu sémantického zoomu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Nástin organizace závěrem

Existuje několik způsobů, jak přetahovat a organizovat vaše soubory ve Windows 8. Jestliže máte po ruce dotykovou obrazovku, poklikejte a podržte objekt ve Windows 8 (například dlaždice v obrazovce Start) a poté jej přesuňte, kam potřebujete a organizujte. Pokud používáte myš a klávesnici, můžete přesunovat soubory a služby v aplikaci plochy s utilitou File Explorer, jako v jakékoliv jiné verzi Windows. Pokud potřebujete přehazovat věci v obrazovce Start nebo aplikaci Windows 8, prostě klikněte na objekt a poté tlačítko podržte a přeorganizujte posunem své aplikace soubory a složky. Pro rychlé skrolování seznamy položek používejte kolečko myši.

Byl pro vás článek přínosný?