Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 1. díl

20. 5. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon.

Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

Určitě jste se vám někdy dostal do rukou možná poněkud nezvyklý, nicméně univerzální dálkový ovladač. Měl černobílou dotykovou obrazovku a měl vám umožnit ovládat prakticky jakoukoliv domácí zábavní elektroniku. Bohužel často zůstalo jen u slibů. Vše, co skutečně tento dálkový ovladač skutečně dělal, bylo, že vše jen zkazil – například nastavil chybně poměr stran na obrazovce či nastavil úplně špatný čas na mikrovlnné troubě.

Ale nezoufejte – v tomto článku vám představíme něco skutečně daleko lepšího. Časy se mění a pomalu, ale jistě se tím nejdůležitějším zařízením, které slouží pro zábavu, stává počítač. Není tedy divu, že právě dnes je ten nejvyšší čas vyměnit zastaralý dálkový ovladač za smartphone.

Pokud si na obě strany rovnice umístíte řešení používající otevřenou platformu – konkrétně mobilní telefon s operačním systémem Android a osobní počítač (PC), a nikoliv třeba dálkový ovladač od firmy Panasonic a proti němu nějaké kombo sestávající se z DVD/HDTV, pak vězte, že vytvoření nadstandardně fungujícího dálkového ovládání není nic až zas tak obtížného. Vysoce výkonné dálkové ovládání přitom vůbec není jen pro ty, kdo mají doma počítač sloužící jako domácí kino. Pokud máte alespoň základní znalosti z oblasti počítačových sítí, můžete svůj mobilní telefon s operačním systémem Android použít třeba k probuzení uspaného počítače, pokud jste právě mimo domov – například proto, abyste mohli začít stahovat z torrentu, streamovat multimédia do mobilního telefonu, anebo třeba jen vzdáleně přistupovat ke svému domácímu počítači a něco v něm provádět.

příloha_ovladnete_sva_data

Je úplně jedno, zda chcete vzdáleně pracovat s multimédii, používat klienta pro připojení ke vzdálené ploše, nebo zda hledáte cestu pro streamování multimédií z vašeho počítače do mobilního telefonu – tento článek vám chce být průvodcem, který vás naučí nakonfigurovat zabezpečené a použitelné připojení s počítačem na straně jedné a s těmi nejlepšími aplikacemi na mobilním telefonu s operačním systémem Android na straně druhé.

V příštím díle se podíváme na to, jakým způsobem správně nakonfigurovat počítač a které údaje si poznamenat, protože je využijeme později. Kromě počítače se budeme věnovat i správnému nastavení routeru.

Byl pro vás článek přínosný?