Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! -- 1. díl

11. 3. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

Soudobé počítače jsou sice daleko spolehlivější než kdykoliv předtím, nicméně to v žádném případě neznamená, že se nedají takříkajíc srazit na kolena. I v dnešních počítačových sestavách může tu a tam selhat nějaká komponenta, i když to zdaleka není tak často. A i ty nejvýkonnější počítačové komponenty jsou pro uživatele bezcenné, pokud se na ně nedá spolehnout. Naštěstí se dá spousta kritických chyb odhalit ještě předtím, než se na vašem počítači objeví v tu nejnevhodnější chvíli, kdy právě potřebujete, aby počítač fungoval naprosto bezchybně. Ano – řeč je o intenzivním testování počítačových komponent, kdy je zatěžujeme až do krajnosti a zkoušíme, jak na tuto extrémní zátěž zareagují.

Vždy, když si koupíte nebo postavíte nový počítač, vyměníte v počítači nějakou velmi důležitou komponentu či přetaktujete hardware, není vůbec od věci provést jeho zátěžový test (čili "zahoření") tohoto ještě čerstvého zboží. Ale pozor – zátěžový test není v žádném případě to samé jako benchmarking. Benchmarkingem totiž jen vyhodnocujete výkon komponenty.

příloha_ovladnete_sva_data

Možná vám vytane v mysli otázka, proč vlastně takové zátěžové testy provádět? Odpověď je nasnadě: proto, abyste si byli jisti, že vaše sestava či komponenta pracuje stabilně a spolehlivě.

Příště dokončíme úvod do problematiky zátěžových testů a dozvíme se, jaký tedy přesně má smysl provádět zátěžové testy třeba právě u vašeho počítače.

Byl pro vás článek přínosný?