Hlavní navigace

Otestujte si rychlost vašeho vyměnitelného disku USB - 1.díl

27. 9. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Chtěli byste si změřit přenosovou rychlost vašeho vyměnitelného flash disku USB? Vyzkoušejte následující pomocníky, kteří vám s měřením pomohou!

Vzhledem k tomu, že se dnes zařízení mohou připojovat k rozhraní USB 2.0 i USB 3.0, možná leckoho z vás napadne, jak by se dala změřit rychlost přenosu dat ze zařízení připojených právě k těmto rozhraním. Pojďme se na otázku měření rychlosti zařízení připojených přes rozhraní USB podívat podrobněji.

 

Úvod

Zřejmě nejjednodušší způsob měření přenosové rychlosti, který napadne pravděpodobně každého, spočívá v tom, že si vezmete stopky, usednete k počítači a budete měřit, kolik času zabere přenos souboru o velikosti 100 MB z interního disku na externí. Tato metoda však má hned několik nevýhod – je poměrně nudná, nepříliš přesná a velmi často u ní dochází k chybám.

Daleko lepší je použití benchmarkových nástrojů, i když ani toto řešení není dokonalé. Každý test používaný pro benchmarking přirozeně odráží představy svého autora – velké soubory proti malým souborům, čtení proti zápisu apod. V každém případě vám při testování několika disků každý trochu slušnější program prozradí, který disk z nich je rychlejší a který pomalejší.

Pro měření rychlosti vyměnitelných disků USB vám doporučujeme následující tři zdarma dostupné programy. Při jejich používání mějte na paměti vše, co je o testování uvedeno výše.

Program USB Flash Benchmark je nejen zdarma, ale je i přenositelný (portable), což znamená, že jej nemusíte instalovat – stačí jej pouze spustit. Uživatelské prostředí sice obsahuje spoustu údajů, ale ty jsou přehledně uspořádány. Pokud chcete testovat disk USB, postačí, když jej připojíte k rozhraní USB, vyberete a stisknete relativně velké tlačítko Benchmark D: (namísto písmene D: se samozřejmě může objevit libovolné jiné).

USB Flash Benchmark

Po skončení testování se zobrazí výsledky. Okno s těmito výsledky však přetéká spoustou údajů a spíše mate. Naštěstí se ve vyskakovacím okně zobrazí adresa URL, kterou je možné zobrazit online výsledky, kde se nachází i vhodnou formou zobrazené rychlosti čtení a zápisu.

USB Flash Speed

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?