Hlavní navigace

Operation Flashpoint: Dragon Rising

21. 10. 2009

Sdílet

V herním průmyslu platí nepsané pravidlo, že realistické hry musejí být nudné. Operace Flashpoint: Dragon Rising přichází toto tvrzení vyvrátit. Pokud nejdříve střílíte a až pak se ptáte, jste na špatné adrese, ale pokud si hry rádi vychutnáte a přemýšlíte u nich, je Operace Flashpoint: Dragon Rising to pravé pro vás.

Děj Dragon Rising se odehrává na Rusy okupovaném fiktivním ostrově Skira. Poté, co je nalezena bohatá ropná žíla se rozpoutá souboj mezi Rusy a Číňany, který ostrov naprosto zpustoší. Netrvá dlouho a Rusové si přivolají své spojence ze Státu, aby jim pomohli. Zde si můžete domyslet svoji roli (nápověda: je to "zachraňte den") a vstoupit do nejlepší střílečky, kterou budete po dlouho dobu hrát.

Operation Flashpoint

Ale pozor – Dragon Rising není jednoduchá hra – a není ani krátká. V každé z 11 misí budete muset splnit mnoho úkolů, a každý z nich vám může zabrat dobrých 45 minut času. Naštěstí jsou mise dostatečně variabilní a rozhodně nebudete mít pocit, že už jste něco podobného dělali, nebo že děláte to samé. V jedné z misí budete doprovázet obrněné vozidlo a v další budete poskytovat krycí palbu spojencům. Klíčový je váš přístup k situacím. Pokud budete zbrklí a budete střílet na vše, co uvidíte, budete umírat… hodně. Většina soubojů se totiž odehrává na dálku a vy musíte pečlivě naplánovat každý další krok, pokud chcete vyhrát.

Operation Flashpoint

Pokud však sekci nedokončíte, musíte ji splnit znovu. A v tom je krása celé hry. Nikdy nemůžete očekávat, že situaci, kterou jste již zažili, vyřešíte stejně. Hra totiž využívá systém neskriptovaných událostí a pokud uděláte něco v předchozím pokusu špatně, nemůžete se vrátit a napravit to. Zajímavé je to hlavně tehdy, když si zvednete obtížnost hry – nepřátelé nebudou o mnoho nebezpečnější, ale přijdete o důležité prvky navigace. Zmizí vám ukazatel životů spoluhráčů, zaměřovač a třeba mapa. Bez těchto pomocných prostředků je hra mnohem reálnější...

Operation Flashpoint

Jako v mnoha hrách, kde bojujete v týmu, i v Dragon Rising se po bojišti přesouváte pomocí příkazů členům jednotky. Pokud poslouchají, jsou celkem užiteční, ale občas jim v hlavě přeskočí nějaké to kolečko a pak jsou nevypočitatelní. Vlezou vám před mušku, vylezou z úkrytu přímo do palebného pole nebo se budou krýt na druhé straně zdi, než by měli. Když systém funguje, funguje skvěle, ale když nefunguje, je to dost frustrující, hlavně když váš život závisí na životě vašich spolubojovníků. Naštěstí můžete nabrat až tři další hráče pomocí Xbox Live Play nebo místní sítě a zamezit tak těmto problémům.

Operation Flashpoint

Umělá inteligence nepřátel je v celku působivá. Na rozdíl od jiných her, v Dragon Rising přijdou protivníci jako opravdová hrozba. Přesouvají se ve formacích, kryjí se, poskytují si navzájem krycí palbu a co víc, snaží se vás strefit z reálných míst, jako jsou kopce apod. To ale neznamená, že nepřátelé jsou dokonalí. Stejně jako vaši členové týmu budou občas ukryti za špatnou stranou zdi, budou v ní zaseknutí a tak dále.

Operation Flashpoint

PRO: Bohaté taktické možnosti; vypadá to úchvatně.
PROTI: Umělá inteligence jedná nepředvídatelně; občas neuvěřitelně těžké úkoly.

VERDIKT: Operace Flashpoint: Dragon Rising nebude asi tou nejdůležitější hrou, o které by se mluvilo bůhví kolik let, ale rozhodně potěší spoustu hráčů, kteří milují realistické vojenské hry a poskytne jim zábavu na mnoho, mnoho času. Chvílemi budete umírat a budete si přát, aby to už bylo naposledy, ale když misi dokončíte, je to neuvěřitelný pocit a to dělá Dragon Rising hrou, která si zaslouží pozornost.

HODNOCENÍ: 80%

PLATFORMA: Xbox 360, PS3, PC


Operation Flashpoint

příloha_ovladnete_sva_data

Autor: Joe Sinicki, GamePro.com

Překlad: David Kindl

Byl pro vás článek přínosný?