Hlavní navigace

Online nákupy zájezdů - jak na ně?

Sdílet

V minulém roce se v České republice prodalo po internetu 26% všech zájezdů, což bylo o 6% více než v roce 2007, a jejich online prodej stále stoupá. Vyplývá to z průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Online nákupy zájezdů



Nákupy zájezdů – nejčastěji v pracovní době


PlážZajímavostí je, že třetina kupujících si dovolenou vybírá na internetu v pracovní době. Zájezdy se nejvíce nakupují v pracovní dny, a to především v pondělí, mezi 10 – 12 hodinou. Naopak v průběhu víkendu bývají internetové prodeje nejnižší.

Výhodou online nákupu zájezdů je především pohodlí a rychlost. S využitím internetu získáváte možnost najít aktuální nabídky cestovních kanceláří na jednom místě, namísto obcházení jednotlivých kamenných kanceláří a sbírání stovek katalogů.


Cestovní agentury a kanceláře na internetu

Internetovém trhu dominují cestovní agentury, neboli specializovaní prodejci zájezdů českých i zahraničních cestovních kanceláří. Pokud se rozhodnete vybrat zájezd na internetu, je dobré zvolit právě jejich služby. S online prodejem mají zkušenosti a jejich internetové stránky přinášejí nabídky stovek cestovních kanceláří na jednom místě. Cestovní agentury prodávají zájezdy za stejné ceny a stejných podmínek jako pořádající cestovní kanceláře. Jsou ale jen prodejci a ne organizátory jednotlivých zájezdů, proto ani kvalitní agentura nemůže ručit za kvalitu objednaného zájezdu. Za poskytnuté služby vždy ručí cestovní kancelář, u které se vyřizuje i případná reklamace.

LetoviskoNejznámější českou cestovní agenturou je Invia (invia.cz). Na jejím diskusním fóru naleznete také recenze jednotlivých cestovních kanceláří a zahraničních hotelů. Druhá v pořadí je NetTravel (nettravel.cz). Širokou nabídku zájezdů přinášejí ale i Zájezdy.cz (zajezdy.cz), eTravel (etravel.cz), Sopka (sopka.cz), nebo Holiday Tip (holidaytip.cz).

Stále více se na internetu prosazují i klasické kamenné cestovní kanceláře. Přinášejí sice pouze vlastní nabídku zájezdů, jejich předností ale může být známá a ověřená značka, nebo dobré zkušenosti z dřívějška. Mezi oblíbené české cestovní kanceláře patří Čedok (cedok.cz), Fischer (fischer.cz), EXIM tours (eximtours.cz), Firo tour (firotour.cz), Sunny Days (sunnydays.cz), Blue Style (blue-style.cz), Canaria travel (canariatravel) a řada dalších.


First minute zájezdy

Pokud máte možnost rezervovat si termín dovolené s velkým předstihem, můžete zakoupit zájezd na první chvíli. Získáte slevu ve výši 10 – 15% a možnost vybrat si z kompletní nabídky dovolených. First minute zájezdy se začínají prodávat přibližně půl roku před začátkem hlavní sezóny. Pro jejich rezervaci postačí jen zaplacení zálohy a doplatek nejpozději měsíc před termínem konání. Některé cestovní kanceláře dnes umožňují platbu zálohy ve výši pouhých tisíc korun. Pokud se tedy nakonec rozhodnete jet jinam, nebo v jiném termínu, nebude ztráta zálohy tak bolestivá.

Včasný nákup je vhodný především pro klienty, kteří mají na dovolenou vyšší požadavky. Mohou si vybrat z nabídek to nejlepší a přitom ušetřit. Pokud ale nemůžete v únoru plánovat dovolenou na léto, máte ještě možnost zakoupit zájezd se slevou na poslední chvíli.


Last minute zájezdy

DětiDo kategorie last minute spadají obvykle zájezdy, které mají do termínu konání méně než čtrnáct dní. Zatímco letenky na poslední chvíli jsou ty nejdražší, zájezd pořídíte nejlevněji právě při koupi den nebo dva před termínem. Ceny super last minute zájezdů bývají i o 20% nižší. Zájezd na poslední chvíli je nelevnější mimo hlavní turistickou sezónu. V této době nemají cestovní kanceláře tolik klientů, takže zbylé zájezdy nabízejí výrazně pod původní cenou.

Díky širokému výběru z aktuálních nabídek cestovních kanceláří je pro nákup last minut zájezdů internet tou nejlepší volbou. Zájezdy na poslední chvíli se prodávají velmi rychle a právě internet umožňuje rychlý výběr, rozhodnutí i nákup.

Nevýhodou Last minute je omezená nabídka zájezdů. Nejlepší pobyty a hotely jsou již většinou vyprodány. Rozhodně nepočítejte s tím, že při koupi na poslední chvíli získáte pokoj s výhledem na moře. Na druhou stranu, nabídka je i tak stále široká a ušetříte tisíce korun.


Exotika

Zájezdy pro ženy

MasážNěkteré cestovní kanceláře na internetu se specializují na dovolené pro ženy. Která žena by nechtěla odjet na dovolenou, ze které se vrátí o pár kil lehčí, nebo vzhledem či duší o pár let mladší? A právě to umožňují sportovní a relaxační pobyty pro ženy. Nabídka sportovních aktivit i relaxačních procedur je poměrně široká, takže si jistě vyberete dovolenou podle svého vkusu. Mnohé z těchto kanceláří myslí také na maminky s dětmi a nabízejí speciální programy se zajištěním hlídání a aktivit pro děti různého věku. Budete tak mít možnost užívat si dovolené s dětmi a zároveň se věnovat vlastnímu cvičení nebo odpočinku.

Na pobyty pro ženy se zaměřují například cestovní kanceláře Fit Relax (pobytyprozeny.cz), Enko (aerobik.cz), nebo Domeček (dovolenasdetmi.cz).


Online cestovní rádci

DětiVybrat to správné místo je často nejtěžším úkolem při plánování dovolené. S výběrem vám mohou pomoct některé internetové servery poskytující informace, rady a doporučení pro jednotlivé země, turistické destinace a hotely.

Určitě stojí zato navštívit servery Pěkná-dovolená (pekna-dovolena.cz), Zahraniční dovolená (zahranicni-dovolena.cz), Levná dovolená 2009 (levna-dovolena-online.cz), nebo Travelon (travelon.cz). Mnoho potřebných rad týkajících se cestování po zemích Evropské unie naleznete na stránkách Cestování po Evropě 2009, které jsou součástí oficiální serveru EU s názvem Europa (europa.eu).

Češi se postupně přestávají bát online nakupování zájezdů. Stále ale zaostáváme za průměrem vyspělých zemí. V západní Evropě se prodá přes internet 35 % všech zájezdů, v USA je to dokonce 40%. Třeba se za pár let dočkáme toho, že nákupy zájezdů na internetových serverech budou převyšovat nad těmi v kamenných kancelářích.

Byl pro vás článek přínosný?