Hlavní navigace

On-line prodej olympijských vstupenek se zhroutil

7. 11. 2007

Sdílet

Nedlouho po zahájení on-line prodeje vstupenek na pekingskou olympiádu 2008 se celý systém sesypal. Organizátoři se chystají nahradit ho prodejem formou loterie, což je vpravdě neobvyklý nápad.

příloha_ovladnete_sva_data

Na začátek prodeje olympijských vstupenek čekalo hodně lidí po celém světě. 30. října přišel onen očekávaný den, ale nápor zájemců byl takový, že celý systém po chvilce zkolaboval.


Organizační výbor olympiády tedy přišel s náhradním řešením - prodávat se bude loterijním způsobem, zájemci se mohou registrovat mezi 10. až 30. prosincem. Organizátoři ovšem nesdělili, kolik si může každý člověk koupit vstupenek.

Jedná se rozhodně o nepříliš reprezentativní krok, zvláště když Peking 2008 má být „high-tech“ událost, kde vše bude fungovat přesně a bezchybně. Pravdou ovšem je, že až na tuto událost pokračují přípravy dobře, zejména díky velmi silné vládní podpoře i enormnímu nadšení velké části domácího obyvatelstva.

Ono nadšení ovšem stálo i za krachem prodejního systému. Během první hodiny provozu registroval web 8 000 000 zobrazení a průměrně chtělo každou minutu koupit vstupenky 200 000 zájemců. Systém byl však navržen pro 1 500 000 milionu zobrazení za hodinu a projde 150 000 vstupenek za minutu. Snaha ještě týž den problém s náporem vyřešit změnou parametrů systému nevyšla, prodej byl tedy zastaven.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku