Hlavní navigace

Odstraňte z Windows 11 tlačítko Widgets

8. 10. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Operační systém Windows 11 si trochu vyčistíte a současně můžete úspěšně předstírat, že žádné widgety ve Windows 11 nikdy neexistovaly.

V operačním systému Windows 11 je panel Widgety skutečně docela dost velký. A co když jako naschvál patříte mezi uživatele, kteří tento panel nechtějí? Úplně jej bohužel zlikvidovat sice nemůžete, ale naštěstí existuje velmi efektivní způsob, jak se v několika jednoduchých krocích alespoň zbavit tlačítka Widgets na Hlavním panelu.

Ostatně nejde jen o tlačítko Widgets – pokud na svém počítači nepoužíváte ani ikonku pro vyhledávání a ani ikonku pro zobrazení úloh, můžete tyto ikony z hlavního panelu odstranit také. Podrobný návod následuje na řádcích níže.

Widgety jsou v systému Windows 11 jakýmsi znovuzrozením funkce Novinky a zájmy, která v operačním systému Windows 10 předem vybírá zprávy, počasí, sportovní výsledky a ceny akcií. Tyto informace následně shromažďuje je v malém widgetu, který se nachází ve spodní části obrazovky. (Jen na okraj: V operačním systému Windows 10 zobrazuje funkce Novinky a zájmy na Hlavním panelu teplotu a počasí, což v operačním systému Windows 11 chybí).

Operační systém Windows 11 funguje popisovaná funkce poněkud jinak. Po klepnutí na tlačítko Widgety se z levé strany obrazovky vysune obrovský panel Widgets, který je v nejnovějším sestavení doplněn oknem pro vyhledávání. V tomto panelu najdete počasí, místní dopravu, seznamy úkolů Microsoft To Do, fotografie z OneDrive, sportovní a e-sportovní přenosy, seznam sledovaných akcií a tipy. Informací je zde skutečně hodně, a tak není divu, že se bezpochyby najdou uživatelé, kteří tuto novou funkci příliš neocení a kterým bude tento panel naopak připadat zbytečně velký a který na ně nebude navíc ani působit nijak příjemně.

Naštěstí existují dva velmi jednoduché způsoby, jak se tlačítka Widgets zbavit.

Jak odstranit z Windows 11 tlačítko Widgets

První způsob je skutečně velmi jednoduchý až primitivní. Klepněte na tlačítko Widgets nacházející se na Hlavním panelu pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se zobrazí, vyberte příkaz Odepnout z Hlavního panelu. A je to! Tlačítko Widgets je pryč.

příloha_ovladnete_sva_data

Druhý způsob spočívá v tom, že klepnete pravým tlačítkem myši přímo na samotný Hlavní panel, a z místní nabídky následně vyberete položku Nastavení Hlavního panelu. Za okamžik se zobrazí okno Nastavení operačního systému Windows 11 (Settings > Personalization > Taskbar), kde uvidíte celkem tři přepínače: jeden pro funkci Search (Hledání), jeden pro funkci Task View (Zobrazení úloh) a konečně jeden pro funkci Widgets. Zde můžete přepnutím jednoho, dvou či všech tří přepínačů do polohy Vypnuto odstranit z Hlavního panelu příslušná tlačítka také.

Stačí několik klepnutí myší a tlačítko Widgets z operačního systému Windows 11 zmizí navždy.

Byl pro vás článek přínosný?