Hlavní navigace

Ochránci soukromí

1. 12. 2006

Sdílet

Testujeme šest antispywarových nástrojů cd/dvd Antispywarové programy by nás měly chránit před otravnými rekl...


Testujeme šest antispywarových nástrojů cd/dvd


Antispywarové programy by nás měly chránit před otravnými reklamními moduly, nepříjemnými sběrači dat a nebezpečnými keyloggery. V našem testu vám poradíme, jaké nástroje jsou pro tento účel nejvhodnější.
dware a spyware je nepříjemný. Vnucuje reklamu nebo shromažďuje údaje o vašem surfování a tyto informace posílá na internet. Výrobci adwaru tato data vyhodnocují a vytvářejí na jejich základě uživatelské profily, které pak prodávají reklamním firmám. Nebezpečný je zejména jednoznačně kriminální spyware: tyto programy kradou osobní informace. A týká se to i hesel k internetovému bankovnictví. Antispywarové nástroje mají za úkol nalézt a odstranit jak obtížný adware, tak nebezpečný spyware. Otestovali jsem šest takových nástrojů a každý jsme podrobili zkoušce, abychom zjistili, který z nich je nejlepší.

Jak se ocitne na vašem PC?

Adware i spyware se většinou na váš počítač dostane společně s bezplatnými programy. Někdy informaci o vložených reklamních modulech zaznamenáte. Často však o nich není ani zmínka nebo je taková informace dobře ukrytá. Někdy se k vám škůdci pokoušejí propašovat prostřednictvím webových stránek. Využívají děr v zabezpečení prohlížeče, takže se instalují, aniž o tom víte. Před adwarem i spywarem se tedy musejí chránit především ti uživatelé, kteří často instalují programy nebo hodně brouzdají webem.

Co musejí programy zvládnout

Antispywarové nástroje slibují ochranu jak před obtížným adwarem, tak před nebezpečným spywarem. Proto jsme kandidáty našeho testování zkoumali z hlediska obou druhů škůdců. Stále více spywarových programů používá tzv. rootkity, aby se ukryly před zraky uživatele. Dobré antispywarové nástroje musejí tedy najít i rootkity. Jako jediný z testovaných programů odhalil všechny škůdce program Spyware Doctor. Spy Sweeper našel téměř polovinu rootkitů. Výsledky dalších programů si bohužel na tomto místě pochvalnou zmínku nezaslouží. Je rovněž důležité, aby ochrana permanentně bránila počítač před škůdci a aby také zamezila tomu, aby se nevyžádaný kód usadil například ve složce Po spuštění (automaticky se spouštěl se startem systému), nebo aby pozměnil domovskou stránku Internet Exploreru.

Jsou programy opravdu kvalitní?

Všichni testovaní kandidáti měli obrovské problémy s odstraňováním již jednou instalovaných komponent adwaru a spywaru. V nejlepším případě dokázaly nástroje na počítači zlikvidovat 58 % škůdců. Proto jsme jejich bezpečnost ocenili jako vůbec nejlepší dosaženou známkou trojkou.
Dobré čištění počítače rovněž považujeme za důležitou funkci. Bohužel výrobci antispywarových nástrojů reagují na nové hrozby daleko pomaleji, než tomu je třeba u antivirů. V důsledku toho se nový adware a spyware může ve vašem systému poměrně snadno zabydlet. Pokud má antispywarový software novou signaturu, měl by být schopen škůdce účinně odstranit.
Nejlepšího výkonu dosáhly v našem testu Spy Sweeper a Spyware Doctor. Spy Sweeper těsně zvítězil. Sice nerozpoznal tolik rootkitů jako Spyware Doctor, dokázal však tento nedostatek vyrovnat dobrou sebeobranou. Mezi testovanými programy byl totiž Spy Sweeper jediný, který se nedal zcela vyřadit z provozu nebezpečným programem.
Na třetí příčce se umístil Windows Defender. Tento produkt od Microsoftu bodoval stejně kvalitním čištěním, jakým se vyznačují nástroje, jež ho v naší soutěži předběhly. Spybot Search & Destroy (S&D) se dostal na místo čtvrté byl stále ještě lepší než produkt Ad-Aware, který je k dostání bezplatně. Za to vděčí především svému strážci, jehož Ad-Aware nemá. To je slabina, kterou tento posledně zmíněný software nedokázal kompenzovat ani nabízeným čištěním, jež ovšem nabízí srovnatelnou kvalitu.

Rady: jak se chránit před adwarem a spywarem

Náš test ukázal, že žádný program nás nechrání optimálně. Přesto nejste proti napadení úplně bezmocní. Několika fintami můžete svůj počítač vyzbrojit poměrně slušně. A to aniž by vás to něco stálo.
Kombinace dvou nástrojů: Instalujte na svůj počítač současně dva bezplatné nástroje. Tím dosáhnete v mnoha ohledech lepších výsledků, než když instalujete jenom jeden koupený program. Tato strategie má jediné omezení: kdo se chce zabezpečit i proti již aktivním rootkitům, neobejde se bez placeného programu Spyware Doctor.
Ad-Aware jako partner: Aby si oba programy navzájem při práci nepřekážely, doporučujeme vybrat si jeden nástroj se strážcem a jeden bez něho. Ideálním partnerem pro takový antispywarový pár je Ad-Aware. Zda si k němu vyberete Windows Defender nebo Spybot S&D, je jen otázkou vkusu. Pokud jde o čištění, je Ad-Aware velmi dobrým nástrojem.
Menší námaha: Ten, kdo nehodlá instalovat dva antispywarové nástroje a přece chce být dobře chráněný, musí platit. Doporučujeme vítěze testu Spy Sweeper.
Pozor: Antispywarové nástroje je třeba aktualizovat, aby byly schopné nalézt i nové škůdce. V případě placených programů to ovšem znamená, že pořizovací cena nebude cenou konečnou. Po uplynutí 12 měsíců musíte zaplatit znovu. Většinou méně, přesto je nutné s každoročním poplatkem počítat.
Antivirový program je nezbytný: Zajímalo nás také, jak spolehlivé jsou při potírání adwaru a spywaru klasické antivirové programy. Proto jsme podrobili program AVK 2006 (www.g-data.de) sérii obdobných testů. Výsledek je jednoznačný: antivirový program nemůže antispywarový nástroj nahradit a naopak. To se projevilo zejména na špatných výsledcích při odstraňování instalačních souborů rootkitů.
Alternativní prohlížeč: Pokud nechcete, aby se na váš počítač dostal jakýkoli spyware, neměli byste pracovat s Internet Explorerem. Tímto prohlížečem a jeho nedostatečným zabezpečením se totiž na počítač dostává většina spywarových modulů. Jako alternativu doporučujeme třeba Firefox.
Kromě toho můžete podstatně vylepšit svou ochranu před spywarem tím, že budete ve Windows 2000 a XP pracovat pouze pod uživatelskými a ne pod administrátorskými právy. Nastavení změníte v položce Správce systému, Uživatel a hesla (2000), respektive Správce systému, Uživatelské účty (XP).

Spy Sweeper 5.0.5.1286

Z našeho testování vyšel tento produkt nejlépe, alespoň z hlediska zabezpečení. Rozpoznal až 90 % adwaru a spywaru, z něhož dokázal odstranit 58 %. Ochrana před záznamem spouštěcího klíče v registru nebo ochrana složky Po spuštění byla bezchybná stejně jako dohled nad domovskou a vyhledávací stránkou Internet Exploreru a také nad hostitelským souborem. Jeho ochrana je důležitá, protože pozmění-li nebezpečný program hostitelský soubor, může být uživatel naveden na jiný webový server.
Spy Sweeper byl slabší při identifikaci aktivních rootkitů. Nalezl pouze asi 45 % adwaru a spywaru, ukrytého pomocí této techniky. Jde o nedostatek, který tento software může kompenzovat přinejmenším svou dobrou "sebeochranou". Jako jediný ze všech testovaných nástrojů se nedal nebezpečným programem snadno ukončit (vyřadit z provozu).
Obsluha i rozsah funkcí jsou dobré. Líbily se nám i podrobné informace o nalezených škůdcích, které se ve vašem standardním prohlížeči zobrazí z on-line databáze. Špatné je jen to, že delší texty jsou v tabulce osekané.
Závěr: Vítěz testu představuje zdařilý antispywarový nástroj a dá se jednoduše ovládat. Jeho slabší stránkou je, že nedostatečně rozpoznává aktivní rootkity.
Aktualizace: Testovali jsme verzi 5.05. Po ukončení testování se objevila verze 5.2.

Spyware Doctor 3.8.0.2582

Spyware Doctor prokázal při testu bezmála stejně dobré výsledky jako vítězný software: stejně jako on rozeznal 90 % adwaru a spywaru a následně odstranil 58 %. Při hledání aktivních rootkitů byl Spyware Doctor dokonce lepší než Spy Sweeper našel všechny ukryté škůdce. Nicméně nástroj ztratil body tím, že třeba neumí ohlídat hostitelský soubor.
Manipulace s nástrojem není vždy úplně snadná, neboť popisy možností a funkcí nejsou dostatečně srozumitelné. Potíže nastanou, chce-li uživatel konfigurovat strážce: najde tu okolo deseti funkcí, které nabízejí ještě další možnosti. U některých nastavení se dokonce i profesionál dostane do úzkých. Nápověda je v této oblasti opravdu chabá. Popisy nalezeného adwaru a spywaru jsou stejně jako v případě předchozího softwaru v angličtině, stejně jako uživatelská podpora na webové stránce prodejce.
Závěr: Spyware Doctor lze doporučit uživateli, na jehož PC se často objevuje adware a spyware. Odstraňování aktivních rootkitů bylo v jeho případě dokonalé.
Aktualizace: Testovali jsme verzi 3.8. Po ukončení testování se objevila verze 4.0.

Windows Defender 1.1.1347.0 (beta)

Antispywarový program Microsoftu zvládl vyčistit 58 %, tedy stejně jako nástroje, které obsadily první a druhé místo. Nicméně identifikace škůdců nefungovala zrovna dobře: se svými 75 % skončil tento nástroj na posledním místě mezi všemi programy, které jsme testovali. Přesto poměrně dobře fungovala ochrana složky Po spuštění a ochrana registru. Obsluha by neměla většině uživatelů po jisté době potřebné k tomu, aby se člověk zorientoval činit větší potíže. Co je ovšem špatné: podezřelé soubory nebyly před vymazáním nijak zabezpečeny. Pokud by Windows Defender nějaký modul vyhodnotil špatně, dojde k nenávratné ztrátě. Mimochodem: betaverze 2 je k dispozici již řadu měsíců. Na konci roku 2006 se předpokládá, že bude uvolněna konečná verze. Podle Microsoftu by nástroj měl být i po finalizování zadarmo.
Závěr: Třebaže se Windows Defender nachází stále v betaverzi, nabízí slušné výsledky, co se týče zabezpečení. Z hlediska identifikace byl však jeho výkon slabý.

Spybot Search & Destroy 1.4

Bezplatný Spybot Search & Destroy se díky svému strážci umístil na čtvrté pozici. Spybot ovšem nedokázal dostatečně vyčistit již "zamořený" počítač. Proto doporučujeme, abyste ho používali jen v kombinaci s jiným antispywarovým prostředkem.

Dobrá identifikace: software rozpoznal 80 % škůdců. Tento bezplatný nástroj je tedy jen o 10 % horší než placené programy. Podobně slušný výkon jsme ovšem bohužel nezaznamenali při odstraňování škůdců. Spybot odstranil asi tak třetinu souborů a záznamů v registru. Lepší byla ochrana spouštěcích klíčů, Internet Exploreru a hostitelských souborů. Zde software zaznamenal a posléze nahlásil všechny změny. Pouze zápisy ve složce Po spouštění program nekontroluje.
Obsluha je jednoduchá, pokud uživatel pracuje v normálním módu. Na řadu funkcí ovšem přijdete až v módu rozšířeném. Uživatel, který se tím nechce podrobněji zabývat, si musí tento náhled otevřít jen v jednom případě a sice tehdy, když chce natavit pravidelné skenování. Je třeba jít na položku Nastavení/Plánovač. Den a čas zadáte přes položku Zpracovat. Zde byste raději měli deaktivovat možnost Ukončit úlohu, kterou najdete v registrační kartě Nastavení, neboť v opačném případě se úloha po několikerém zopakování již neprovede.
Výsledek: Spybot S & D nabízí dobrého strážce. Příliš mu však nešlo čištění. Nástroj lze doporučit pouze ve spojení s jiným antispywarovým programem.

CounterSpy 2.0.161

Testovali jsme betaverzi druhého vydání. Je možné, že konečná verze se v příštím testování umístí lépe.
Tato verze špatně zvládala zejména čištění: poradila si jen s pouhými 35 % škůdců. Lepší výkon předvedla při jejich identifikaci: dokázala nalézt 80 % adwaru a spywaru. Dobře vypadala ochrana spouštěcího klíče, složky Po spuštění, jakož i domovské a vyhledávací stránky v Internet Exploreru. Ani hostitelský soubor nebylo možné pozměnit.
Počítejte ovšem s určitým časem, který je zapotřebí k tomu, abyste si tento anglicky komunikující program osvojili. Například ke karanténě se dostanete pouze složitými oklikami. Dobré jsou ovšem podrobné popisky možností. Program obsahuje celou řadu funkcí.
Závěr: Vzhledem k nedostatečnému čištění nelze tento program doporučit.

Ad-Aware SE Personal 1.06r1

Tento oblíbený antispywarový program není ve své bezplatné variantě vybaven strážcem, jenž by počítač trvale chránil před novým adwarem a spywarem. Proto dostal v našem srovnávacím testu horší známku hned ve dvou kategoriích: kvůli funkcím a kvůli zabezpečení. U funkcí ovšem bezplatná verze přišla o další body. Jako jediný ze všech testovaných nástrojů sice dokázal obnovit soubory v karanténě hned napoprvé, avšak zcela tu chybí některé další funkce: automatická aktualizace či plánovač pro skenování. Přesto nástroj doporučujeme, protože jeho 53% výkon při čištění je jen o málo horší než u programů, které se umístily na prvních třech místech. Co se týče identifikace, skončil se svými 85 % dokonce jen těsně za oběma nejlepšími produkty, které dosáhly 90 %. Navíc se Ad-Aware hodí jako doplněk k antispywarovému nástroji opatřenému strážcem, třeba k Windows Defenderu nebo Spybotu S & D.
Obsluha Ad-Aware je příjemná. Nepochopitelné ovšem je, proč nenabízí žádný odkaz na kontextové menu v okamžiku, kdy ukazuje seznam nalezených škůdců.
Závěr: Ad-Aware skončil až na šestém místě jen proto, že nemá strážce. Nicméně za svůj výkon při čištění se stydět nemusí.

Antivirový program AVK 2006

Mnoho výrobců antivirových programů tvrdí, že chrání uživatele i proti adwaru a spywaru. Chtěli jsme to na jednom příkladu vyzkoušet, a tak jsme do naší pomyslné soutěže přihlásili i AVK 2006 od společnosti G-Data Software (pro Windows 98/ME/XP, www.g-data.de, cena cca 1 400 Kč).
Výsledek antispywarového testu je zdrcující: identifikace se zdařila jen v 70 % případů, což je méně než u specializovaných nástrojů. Ještě hůře dopadlo čištění: software dokázal odstranit ze systému pouhopouhých 18 % škůdců. Navíc AVK 2006 neobsahuje žádné funkce na ochranu složky Po spuštění, hostitelského souboru nebo Internet Exploreru. Soubory se tedy mohly bez větších zábran měnit či přepisovat.
Program AVK má přinejmenším jednu podstatnou výhodu: našel všechny instalační soubory rootkitů. Díky tomu bylo možné tyto škůdce spolehlivě zablokovat dříve, než se aktivují. Včasné zablokování je v tomto případě vlastně nezbytné, poněvadž nástroj dokázal najít jen 11 % aktivních rootkitů.
Mimochodem: AVK používá antivirové nástroje Kaspersky a Bitdefender. Oba přitom obsahují signatury specializované na adware a spyware. V programu AVK je ovšem nelze zapnout.
Závěr: AVK 2006 váš osobní počítač před adwarem ani spywarem dostatečně nechrání. Vyplatí se proto používat specializované programy. To ovšem platí i naopak: žádný antispywarový nástroj nemůže plně nahradit antivirový program.6 0503/BAM o

Jak jsme testovali antispywarové nástroje

Testovali jsme šest antispywarových programů, bohužel ani jeden nepodal špičkový výkon, a to zejména v odstraňování škůdců infikovaného systému. Nástroje se uměly v nejlepším případě vypořádat zhruba s polovinou problémů.
Antispywarové programy jsme hodnotili v pěti kategoriích, jejich podíl na výsledné známce je následující:

Bezpečnost

Specialisté z bezpečnostní laboratoře AV-Test (www.av-test.de) podrobili každý antispywarový program v našem testu důkladné bezpečnostní zkoušce. Skener příslušného antispywarového nástroje musel pokaždé najít desítky nainstalovaných modulů adwaru a spywaru. Přitom nehraje roli, zda se škůdce objevil v podobě souboru nebo v zápisech do registru. Během čištění musel každý nástroj odstranit přinejmenším ty komponenty, které činí škůdce nebezpečným. Následně musel skener odhalit instalační soubory devíti rootkitů, jakož i devět již aktivních, tedy musel identifikovat téměř neviditelné rootkity. Strážce by pak měl zabránit tomu, aby se škodlivý kód neusadil v registru formou spouštěcího klíče nebo se nedostal do složky Po spuštění. Musí zamezit i tomu, aby se pozměnily domovská stránka a stránka pro vyhledávání v Internet Exploreru. Za účelem testování planých poplachů naši specialisté instalovali řadu neškodných nástrojových lišt prohlížeče. Testované nástroje by na ně neměly reagovat žádnou varovnou hláškou.
Poté odborníci nechali skener, aby se pustil do 837 adwarových a spywarových programů. Samozřejmě jich měl detekovat co největší počet. Tento výsledek však nemá rozhodující vliv na bezpečnost. Ochranné programy totiž často dokážou rozpoznat škůdce již během instalace a včas ho zablokují, třebaže nedovedou identifikovat určitý instalační soubor. Jako operační systém jsme používali anglickou verzi Windows XP. Nástroje jsme během bezpečnostních testů instalovali v anglické verzi.

Funkce

Antispywarový nástroj musí být vybaven skenerem, který v počítači hledá škůdce. Aby byla ochrana opravdu dobrá, je třeba, aby byl vybaven strážcem, jenž zamezí instalaci adwaru a spywaru. Za důležité považujeme také automatické zálohování, které by mělo proběhnout vždy dříve, než daný nástroj provede jakoukoli změnu. Pokud po vyčištění některý program neběží, je možné zásahy vrátit. Velký význam má i kvalitní popis nalezených škůdců a přehledná prezentace výsledků.
Servis/podpora
Zde jsme hodnotili například informace nabízené na webovém serveru výrobců.
Obsluha
Obsluha softwaru by měla být snadná. Zkušený uživatel by měl nástroje hravě zvládnout, aniž by potřeboval delší čas na seznámení s jejich ovládáním.

Systémové požadavky

Zde jsme testovali, pod jakými verzemi Windows příslušný nástroj běží a jaké má nároky na systémové zdroje.

Výsledky testu: antispywarové nástroje
ProduktySpy Sweeper Spyware Doctor Windows Defender Spybot S&D CounterSpy Ad-Aware SE 5.05.12863.8.0.25821.1.1347.01.42.0.161Personal 1.06
Celková známka2,52,7333,13,4
Hodnocení
Bezpečnost (55 %)333,53,83,74
Funkce (15 %)222223
Servis/podpora (15 %)22,532,52,53
Obsluha (10 %)1,532232
Systémové požadavky (5 %)2,522,51,522
Technická specifikace
Windows2000, XP98, Me, 2000, XP2000, XP95, 98, Me, NT 4.0, 2000, XP98, Me, NT 4.0, 2000, XP98, Me, NT 4.0, 2000, XP
K dispozici češtinaanoanoneanoneano
Potřebná kapacita pevného disku22 MB19 MB18 MB20 MB33 MB3 MB
Strážceanoanoanoanoanone
Karanténaanoanoanoanoanoano
Automatické zálohováníanoanozčástianoanoano
Obnovení jednotlivých souborůanoanoanoanoanone
Automatická aktualizaceanoanoanoanoanone
Plánovačanoanoanoanoanone
Test zabezpečení
Ochrana před vyřazením z provozuanonenenenene
Podíl rozpoznaných souborů 90 % (18)90 % (18)75 % (15)80 % (16)80 % (16)85 % (17)
(20 testovaných souborů)
Čištění (40 souborů/klíčů)58 % (23)58 % (23)58 % (23)33 % (13)35 % (14)53 % (21)
Identifikace aktivních rootkitů44 % (4)100 % (9)22 % (2)0 % (0)22 % (2)0 % (0)
(9 souborů)
Identifikace instalačních souborů 22 % (2)22 % (2)0 % (0)11 % (1)22 % (2)11 % (1)
rootkitů (9 souborů)
Rozpozná nové zápisy ve: spouštěcím klíči registru (HKCU)anoanoanoanoanone spouštěcím klíči registru (HKLM)anoanoanoanoanone Chrání složku Po spuštěníanoanoanoneanone
Rozpozná změny v: domovské stránce Internet Exploreruanoanoanoanoanone stránce pro vyhledávání anoneanoanoanone Internet Exploreru
Identifikace instalačních souborů 38 % (315)16 % (137)53 % (441)2 % (13)32 % (271)69 % (578)
spywaru (837 souborů)
Planý poplach (5 souborů) 010001
Kontakty
Cena vč. DPH1 178 Kč1 120 Kč*zdarmapro soukromé účely 750 Kčpro soukromé účely zdarmazdarma
ProdejceMITON CZ, Jimaz, --Teragon Group, www.sw.czwww.jimaz.cznejobchod.phpshop.cz
VýrobceWebrootPC ToolsMicrosoftSafer NetworkingSunbelt SoftwareLavasoft
Webová adresawww.webroot.comwww.pctools.comwww.microsoft.czwww.spybot.infowww.sunbelt-software.comwww.lavasoft.com
* orientační cena, přepočet z dolaru

Byl pro vás článek přínosný?