Hlavní navigace

Obamovy plány v oblasti technologií

6. 11. 2008

Sdílet

Barack Obama byl zvolen v pořadí již 44. prezidentem Spojených států amerických. Mimo jiné bychom ale rádi shrnuli, za čím si nový prezident Obama stojí v oblasti technologií.

příloha_ovladnete_sva_data

Pouze ojediněle byly z některých států USA hlášeny problémy s hlasovacími přístroji. Celkově nedošlo k žádnému velkému výpadku nebo nějakým chybám, jako tomu bylo ve volbách minulých. Skupina Verified Voting.org sídlící v San Franciscu, která zkoumá elektronické metody sčítání hlasů, se nechala slyšet pouze v tom smyslu, že obdrželi zprávy o tom, že mohly být ojediněle zaznamenány určité problémy s optickými scannery.


Tímto problémem dotčení voliči byli od volebních komisařů informováni o tom, že mají vyplnit volební lístek a vhodit jej do boxu, jehož obsah bude teprve později připočítán. Přece jen by mělo být i v takových případech jisté, že odevzdané hlasy budou započítány. U starších sčítacích strojů ve Filadelfii mělo naopak dojít k problémům se sčítáním odevzdaných hlasů, jelikož tam po odevzdání hlasu nebyl tento akt potvrzen rozsvícením světla. Není tedy známo, zda měly lampy poruchu, nebo zda hlasy nebyly započítány.



Organizace Votersunite.org naproti tomu očekávala, že budou hlášeny ještě další problémy se sčítacími stroji, protože počítače doposud při každých volbách hlásily problémy.

Nicméně na výsledku voleb to již nemohlo nic změnit: Za obrovské volební účasti vyšel jako vítěz prezidentských voleb zvolený výraznou většinou 47-letý demokrat Barack Obama. Situace se má nyní tak, že uprostřed prosince odevzdá 338 volitelů svůj hlas pro Baracka Obamu, zatímco republikán McCain může počítat pouze se 160 z 270 potřebných hlasů.

K tématu technologií se Barack Obama během předvolebních kampaní příliš nevyjadřoval. Na svých stránkách se ale v jedné rubrice věnuje i tomuto oboru. V televizním duelu proti Johnu McCainovi se Obama například vyslovil pro to, že by chtěl rozšířit dostupnost širokopásmového internetu tak, aby byl přístupný pro celé obyvatelstvo.

Na jeho webových stránkách se budoucí americký prezident vyslovuje za to, že internet i do budoucna musí zůstat neutrální. „Nejdůležitějším důvodem stojícím za úspěchem internetu je fakt, že to je nejpřístupnější síť v historii,“ říká Obama. Kromě toho chce Obama investovat do institucí, které budou tvrdě bojovat proti kyberkriminalitě, spamům, spywarům a phishingu. Obama chce také mimo jiné zredukovat množství osobních údajů, které jsou uloženy v elektronických databankách. Podniky, které budou vytvářet pracovní místa mimo USA, by měly přijít o daňové úlevy. Během svého volebního boje často komunikoval Obama se svými přívrženci SMS zprávami. Obama použil tohoto média také k tomu, aby své stoupence co nejdříve informoval, že se rozhodl pro Joe Biddena, jakožto svého viceprezidenta pro případ, že by byl zvolen za amerického prezidenta.


Není bez zajímavosti, že hráči počítačových her v USA dosáhli toho, že se Obama objeví v hrách Madden NFL 2009 a v reklamě na Burnout Parides (viz obrázek).



- - Michal Brzobohatý, Panagiotis Kolokythas

Byl pro vás článek přínosný?