Hlavní navigace

Lodní zácpa u Šanghaje. Zkuste sledovat lodě na moři online

19. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stránku Flightradar, kde se dá sledovat letecký provoz na celém světě, zná asi každý. Co ale lodě a doprava na světových mořích? Máte celou řadu možností, jak pozorovat, kde se co plaví.

Loni v březnu uvízla uvízla v Suezském průplavu jedna z největších kontejnerových lodí na světě. Kolos se jménem Ever Given měří 400 metrů a jeho šířka je 59 metrů. Obří plavidlo Suez dokonale zablokovalo, na obou stranách průplavu se proto začaly hromadit další plavidla – celkem jich bylo 210. Detailně to popisoval třeba zpravodajský portál BBC.

Nyní se lodní „zácpa“ opakuje u největšího čínského přístavu v Šanghaji, který kvůli covidovému lockdownu města funguje v omezeném režimu. Na moři se začaly hromadit lodě, čekají, až na ně přijde řada. Má to dopad na celosvětovou dopravu zboží. Aktuální situaci například popisuje odborný web Seatrade Maritime.

Detail z mapy Marine Traffic, který zachycuje situace u Šanghaje. / Printscreen: PCWorld

Řada lidí až právě díky těmto situacím zjistila, že existují i stránky, které vypadají víceméně úplně stejně jako populární Flightradar. Liší se jen tím, že lze na nich pozorovat provoz na mořích i na některých velkých řekách.

Pojďme se podívat, co jednotlivé stránky nabízí a co případně získáte, když si pořídíte placenou verzi.

MarineTraffic

Mezi nejpopulárnější stránky pro monitorování provozu na mořích patří zcela jistě web MarineTraffic. Služba nabízí sledování plavidel v reálném čase. U většiny lodi je možné si zobrazit detaily, třeba odkud kam se plaví nebo o jaké plavidlo se jedná.

Majitelům plavidel nabízí řadu služeb, včetně satelitního pokrytí s pomocí systému AIS (Automatic Identification System), vylepšeného satelitního sledování nebo pokročilých mapových funkcí.

Na webu najdete i seznam jednotlivých přístavů po celém světě. Poskytuje ale i další informace.

V základní verzi je web zdarma. Pokud chcete pokročilejší funkce (detailnější informace o lodích, až roční záznamy o pohybu plavidla atd.) musíte si připlatit. Všechny cenové plány MarineTraffic najdete zde

Vessel Finder

Na webu VesselFinder můžete v reálném čase sledovat přes sto tisíc plavidel. Portál samozřejmě také využívá data ze systému AIS. 

U jednotlivých lodí si můžete „rozkliknout“ i detaily plavidel. Web nabízí také i analýzu hustoty provozu nebo historické údaje ze systému AIS.

Základní verze je zdarma, můžete si v ní označit až deset lodí, které chcete sledovat. Musíte ale přežít spoustu reklam. nejlepší placené verze za 99 euro měsíčně si můžete vybrat až 500 lodí a dostanete u nich historii o pohybu až 30 dní zpět. Je pochopitelně bez reklam.

Fleetmoon

V databázi Fleetmoon je přes půl milionu plavidel, které můžete sledovat v reálném čase. Web poskytuje pochopitelně i údaje o plavidlech nebo jízdní řády a obsahuje i seznam přístavů. S pomocí interaktivního nástroje FleetMon Explorer mohou uživatelé plánovat i logistiku a analyzovat i provoz. Autoři nezapomněli ani na aplikaci pro iPhone a iPad.

Základní služby jsou zdarma, i když to tak není úplně pravda. Minimálně se musíte zaregistrovat. Úplně nejlepší verze vyjde na 539 euro za měsíc.

myshiptracking

Pokročilé funkce nabízí i web myshiptracking. Patří mezi ně pochopitelně sledování polohy lodí v reálném čase po celém světě. Díky datům také můžete analyzovat provoz v jednotlivých částech světa, případně získat údaje o vytíženosti přístavů. Web má i aplikaci pro iPhone a Android.

Další služby

Portálů pro sledování lodí je samozřejmě mnohem víc. Vyzkoušet můžete třeba VT Explorer, Cruisemapper nebo Vesseltracker.

příloha_ovladnete_sva_data

V textu jsou umístěny printscreeny jednotlivých webů, které vznikly pro potřebu tohoto článku. Printscreeny pořízeny redakcí PCWorld.

Původní článek byl publikován v březnu 2021. Nyní (19. 4. 2022) byl doplněn a zaktualizován o další informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.