Hlavní navigace

Nové Solid State disky od Samsungu

6. 11. 2007

Sdílet

Samsung pokračuje ve vývoji Solid State Disků a vydá jejich novou řadu, která má mít podstatně vyšší přenosovou rychlost, zabudované rozhraní SATA 3Gb/s a postupem času i větší kapacity.

příloha_ovladnete_sva_data

V poslední době se čím dál více zdá, že klasickým pevným diskům odzvonilo a že budoucnost patří Solid State diskům. Vždyť už i výrobci počítačových sestav a notebooků jako je Alienware je nabízejí do svých nejvýkonnějších strojů a SSD se začíná prodírat i do světa klasických stolních počítačů.


Největší propagátor a výrobce SSD na světě, jihokorejská společnost Samsung, dnes navíc představila novou řadu těchto disků. Ty budou používat nové 8GB SLC flash paměti vyráběné 50nm procesem. Nové disky budou mít kapacitu až 64GB a budou se vyrábět ve velikostech 1.8" a 2.5". Časem Samsung samozřejmě plánuje vydat i 128GB a větší modely.

Nové, rychlejší čipy a rozhraní SATA by měly umožnit novým diskům rychlosti až 100 MB/s při sekvenčním zápisu a až 120 MB/s při sekvenčním čtení. Tato čísla jsou oproti předchozí generaci dvojnásobná, SSD, které Samsung vyrábí současnosti, má totiž rychlost při zápisu 45 MB/s a při čtení 65 MB/s.

Samsung v současné době své nové SSD dokončuje a k dispozici jsou první testovací modely. Na trh by se měly dostat počátkem přístího roku, cenu zatím zástupci Samsungu nesdělili.

Pokud se o Solid State discích chcete dozvědět více, zajímá vás jak fungují, jaký je jejich výkon, výhody i nevýhody a další informace, přečtěte si nový PCWORLD 12/2007, který vychází 21. listopadu. V něm se technologii SSD věnujeme.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?