Hlavní navigace

Nové mobilní telefony pomáhají udržet zdraví

28. 7. 2008

Sdílet

Mobilní telefony vždy sloužily k tomu, aby vás pomohly udržet v kontaktu s ostatními lidmi. Nyní však podle japonských výrobců nastává nová éra, v níž budou mobilní telefony pečovat také o vaše zdraví.

příloha_ovladnete_sva_data

Mobilní telefony s integrovanými fotoaparáty, diktafony a GPS navigacemi máme ve svých kapsách již téměř všichni. Jelikož je však třeba nastartované asijské továrny chrlící kvanta mobilních telefonů udržet při životě, nezbývá než přicházet s neustále novými skvělými a vysoce potřebnými technologiemi, které lze ještě do mobilu integrovat.

Jednou z novinek je tak například produkt nazvaný „au Smart Sports“, mobilní telefon s integrovaným pohybovým senzorem, který měří počet a rychlost provedených kroků, přičemž z těchto údajů dokáže následně vyvodit i kvantitu spálených kalorií apod. Poté, co provedete svůj obvyklý podvečerní jogging, tak můžete přeposlat data z mobilního telefonu na server, který získané údaje patřičně vyhodnotí.


Jelikož při běhu jistě posloucháte bezdrátovými Bluetooth sluchátky hudbu pocházející z mobilního telefonu, je možné vyhodnocovat i to, jak na vás jednotlivé skladby působí. K příjemně pomalému rannímu zahřívání vám tak jistě napomohou rytmy techna, stejně jako při sprintovaném finiši oceníte rozvážné swingové melodie.

A jelikož virtuální komunity dnes vládnou světu, na webu věnovaném uživatelům tohoto telefonu se například dozvíte, že 7200 uživatelů Smart Sports tuto neděli vyběhlo za zvýšením kondice nebo že 54 000 uživatelů nasbíralo za poslední měsíc víc než 1 milion naběhaných kilometrů.

Konkurenční společnost NTT DoCoMo rovněž nelení a vyvíjí vlastní „zdravý mobilní telefon“. Jeho systém dokáže vyhodnocovat tlak krve, tep a další znaky zdravotního stavu, přičemž tyto veličiny průběžně zasílá do nemocnice. Ta díky tomu může v případě náhlého kolapsu pacienta velmi rychle zasáhnout. Tento projekt se zatím nezakládá na komerční bázi, avšak v průběhu příštího roku by prý měl být již v plném proudu.

- - Adam Šoltys, Martyn Williams

Byl pro vás článek přínosný?