Hlavní navigace

Nové informace o Intel Nehalem

26. 7. 2008

Sdílet

Na internetu se objevilo několik nových informací o nové platformě Intel Nehalem. Pojďme se tedy podívat na spotřebu nejvýkonnějších modelů, na quadcore v mainstreamu nebo pouze dual channel v lowendu.

Spotřeba u nejvýkonnějšího čtyřjádrového Nehalemu na 3,2GHz prý bude 130W, což je o 6W méně, než mají současné nejvýkonnější Intel Core 2 Extreme QX9770/9775. Je to sice o pár Wattů méně než současné procesory, ale přesto vidím jako nereálné 45nm osmijádrové procesory (ty zatím nejsou ani v roadmapách Intelu). Těch se nejspíš dočkáme až s 32nm výrobním procesem.

Dále se podívejme na pomalejší procesory Lynnfield. Ty se, jak jsme vás již informovali, dostanou na trh až za téměř rok a i v tomto případě má jít hlavně o čtyřjádrové modely. Novou informací je to, že i tyto procesory mají mít navzdory předchozím spekulacím pouze DDR3 paměťové řadiče.

No a nakonec novinky v lowendovém Havendale. Zde Intel počítá i s nasazením dvoujádrových procesorů, ale opět pouze s DDR3 paměťovým řadičem, který má být pouze dvoukanálový, nikoliv tříkanálový, jako v případě Lynnfiedl a Bloomfield.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?