Hlavní navigace

Nové hybridní disky Seagate

1. 11. 2007

Sdílet

Nové 2,5" disky jsou určené pro výkonné, high-endové notebooky. Nové disky se budou vyrábět ve velikostech 80, 120 ...


Nové 2,5" disky jsou určené pro výkonné, high-endové notebooky. Nové disky se budou vyrábět ve velikostech 80, 120 a 160 GB a kromě klasické 2,5" plotny obsahují také 8 MB paměti cache a rozšířenou cache v podobě 256MB rychlé flash paměti. Ta má sloužit jako druhá, větší vyrovnávací paměť a pomáhat disku při přenosu a čtení dat.
Hybridní disky Seagate nesou značení Seagate Momentus 5400 PSD. Plotny těchto disků se budou otáčet rychlostí 5 400 otáček za minutu, a tak se nabízí otázka, proč Seagate nezvolil 7 200 otáček za minutu, když vydává disk, u kterého záleží na rychlosti, nikoliv na kapacitě.
Podle Seagate jsou hybridní disky podstatně rychlejší. Například Windows prý s běžným notebookovým diskem naběhne za 40 sekund, tento disk je o 8 sekund rychlejší. Seagate se také chlubí sníženou spotřebou, která má být oproti běžným diskům až o třetinu menší.
Cenu a dostupnost na trhu však Seagate nezveřejnil. Podle zákulisních informací jsou disky připraveny na začátek příštího roku, i když na trhu jsou již přítomny konkurenční modely. www.seagate.com

Startuje se .asia



Stejně jako nedávno EU spouštějí asijské země společnou doménu .asia. Ta má usnadnit rozpoznávání původu stránek od stále většího počtu asijských uživatelů internetu.
Hlavním důvodem, proč .asia vzniká, je podle tvůrců rychle rostoucí počet asijských uživatelů internetu a stále větší poptávka po vzniku ryze asijské domény. „Doména .asia má být něco jako portál nebo kanál, který ukazuje příslušnost vašich webových stránek k asijskému trhu,“ řekl jeden ze spoluzakladatelů.
Nové domény s příponou .asia jsou zatím dostupné pouze pro státní instituce a velké nadnárodní společnosti. Ceny nových domén jsou rozlišené podle své žádanosti a pohybují se od deseti do několika set amerických dolarů. Veřejnosti se nové domény .asia budou prodávat od února příštího roku. Nejpopulárnějšími doménami jsou však stále .com a .net.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku