Hlavní navigace

Nová pravidla Evropské Unie pro on-line platby

29. 3. 2007

Sdílet

Ministři financí 27 států EU se dohodli na nových regulích pro platby mezi členskými státy Unie. Direktiva pro platební služby bude tvořit právní rámec pro Jednotnou platební eurozónu (Single Euro Payments Area - Sepa). Vše proběhne v letech 2008 - 2010.

Cloud24

Nová pravidla pokrývají elektronické převody, on-line platební služby i tradiční bankovní platby. Jedním z výrazných výhod Sepa bude, že zahraniční platby budou stát stejně jako vnitrostátní. Výrazné cenové rozdíly mezi domácími a zahraničními platbami jsou terčem dlouhodobé kritiky spotřebitelských sdružení i orgánů EU.


Evropské banky nejsou z nových pravidel nadšeny, což je pochopitelné, připravují je o část zisku a ještě jim ukládají dodatečné povinnosti.

Podle průzkumu společnosti Coleman Parkes provedeném ve více než stovce významných evropských bankách jich více než tři čtvrtiny dělají jen „nezbytné minimum“, aby vyhověly požadavkům Sepa pro rok 2008. 68 % bank věří, že nedostatek vzájemné koordinace v obchodním světě způsobí problémy při zavádění Sepa.

Poznámka redakce: My věřime, že banky v komplikace přímo doufají a očekáváme rovněž značné obstrukce při zavádění systému. Kdo by také chtěl přijít o tučné zisky v podstatě za nic. Jenom si vzpomeňte jaký povyk spustily naše banky v případě, kdy si jim ČNB jaksi dovolila vzkázat, že by nemusely zákazníky tolik odírat na poplatcích. V okamžiku, kdy bylo zřejmé, že s tím ČNB hodlá něco udělat, banky (aby zmírnily dopad případné odvety státu) předhodily veřejnosti minimální úpravy, což ovšem stačilo k tomu aby se vlk nažral a koza zůstala celá. ČNB byla spokojena, že již není mediálně "masírována" za nicnedělání a postup jim odkývala. Banky halasně vykřikovaly jaké jsou lidumilné a klient na to nevěřícně zíral. O řadu úprav si totiž často musel požádat, nebyly automatické, jak by slušnost velela.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?