Hlavní navigace

Nová kombinace od Diamondu

1. 3. 1998

Sdílet

S grafickými kartami společnosti Diamond jste se na stránkách PC WORLDu již několikrát setkali. Bezpochyby proto, že...


S grafickými kartami společnosti Diamond jste se na stránkách PC WORLDu již několikrát setkali. Bezpochyby proto, že Diamond patří mezi vedoucí firmy na poli grafických karet. Nedávno testovaný Monster 3D si dokonce díky svému vysokému výkonu vysloužil ocenění Top produkt. Dnes se seznámíme s novou kartou Diamond Stealth II S220, která kombinuje výkon v 3D s kancelářským použitím.
Když se ještě vrátím ke zmiňovanému Monster 3D, jedná se o kartu, jež se doplní vedle běžné grafické karty a zajistí rychlé zobrazování a překreslování 3D scén s podporou různých efektů (vyhlazování textur, průsvitné objekty atd.). Vzhledem k tomu, že se tyto karty s úspěchem prodávají přes svoji relativně vyšší cenu (navíc přičtěte cenu normální grafické karty), bude trh zájemců o grafický výkon, potřebný pro co nejplnější zážitek z nejnovějších her, poměrně široký. Proto si své místo určitě najde i tato karta, která kombinuje požadavky pro běžnou práci ve Windows a potřebnou 3D podporu. Podívejme se tedy na Stealth II S220 zblízka.
Instalace probíhá, jak je u karet společnosti Diamond zvykem, bez problémů. Ke kartě je dodáváno CD s ovladači pro Windows 95 a NT 4.0. Na tomto disku najdete i sadu doplňkových prográmků a instalaci podpory Direct 3D. Po nainstalování ovladače se vám rozrostou možnosti nastavení grafického adaptéru o jemné vylaďování barev, gamma korekci, jednoduché nastavování rozlišení, virtuálního desktopu, počtu barev a opakovací frekvence obrazu. Utilita InControl umožňuje řadu parametrů měnit pomocí klávesových zkratek (je dostupná pouze pro Windows
95). A nyní k vlastnímu výkonu. V 2D aplikacích patří karta výkonnostně mezi průměr: grafickou paměť (4 MB) nelze dále rozšiřovat, a tak maximální rozlišení 1 600 x 1 200 bodů při 256 barvách je konečné. Nicméně klasických 1 024 x 768 bodů a 75 Hz vám vykreslí v plných barvách. Tyto možnosti jistě profesionálního grafika nenadchnou, ale jemu tato karta určena není - nicméně běžný provozovatel Windows a různých tabulkových a textových editorů si stěžovat nebude. Co více, až si spustí po práci svou oblíbenou hru, bude zcela jistě nadšen. Stealth II
S220 má právě v této oblasti vynikající výkon, za který je odpovědný čip Rendition V2100, jenž patří k současné výkonnostní špici. Co se týká podpory speciálních 3D funkcí, je zde až na výjimky implementována v plném rozsahu (korekce perspektivy, mapování textur, stínování, vyhlazování atd.). Akcelerace se týká i některých příkazů z knihovny Open GL. Rovněž je začleněna podpora přehrávání videa, to znamená, že na trošku výkonnějším počítači budete moci jen s pomocí softwarového přehrávače pouštět filmy MPEG-1 a při změně velikosti okna se obrazové body budou interpolovat, což učiní obraz příjemnějším.
Závěrem lze říci, že pokud toužíte po uspokojivém výkonu v 3D grafice a zároveň používáte na stejném počítači Windows 95 nebo Windows NT 4.0, bude pro vás tato karta i s ohledem k její poměrně příznivé ceně vyhovující.

--------------------
Diamond Stealth II S220
+ vysoký výkon v 3D
+ cena
- neměnná velikost paměti
Cena: 3990 Kč (bez DPH)
K recenzi poskytl: ALT Distribution, Ke Křivce, Praha 6
---------------------

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku