Hlavní navigace

Notebook Sony Vaio VGN-TX1

1. 2. 2006

Sdílet

I s malým kašpárkem lze zahrát velké divadlo Vajíčka od Sony nepatří na našem trhu mezi ty, které by zákazn...


I s malým kašpárkem lze zahrát velké divadlo


Vajíčka od Sony nepatří na našem trhu mezi ty, které by zákazníky oslovovaly cenou. Sony sází spíše na stylovost a na to, že koupě notebooku této značky je pro segment jejich zákazníků stále ještě jakousi srdeční záležitostí. Jinak tomu není ani v případě modelu TX1. V tomto případě však jde nejenom o stylovou záležitost, ale i o rovnocenného a tvrdého soupeře pro ostatní značky v segmentu ultrapřenosných notebooků a to jak výkonem, tak i vybaveností.
Sony Vaio VGN-TX1XP (rozměry 272 x 200 x x 21/29 mm, hmotnost 1,26 kg) dorazilo v konfiguraci ULV Pentium M 753 (1,2 GHz), čipset Intel 915GMS, 1GB DDR2 RAM (PC3200), s 60GB diskem (4 200 rpm) a optickou mechanikou DVD+R DL. Rozhraní zahrnují audiovstup a výstup, VGA konektor, Bluetooth, Wi-Fi 802.11b/g, porty IEEE 1394 (FireWire), RJ-15, RJ-45, PCMCIA, 2x USB 2.0,. dokovací konektor, slot pro Memory Stick a SD Card.
Nejdůležitějším technickým prvkem notebooku je ovšem LED podsvětlení 11,1" WXGA displeje s rozlišením 1 366 x 768. To umožnilo kromě extrémně tenkého víka i velmi dobré a rovnoměrné podsvícení. Sony kromě vysokého jasu samozřejmě opět sází i na použití technologie X-Black2 (mezi jejíž obdivovatele rozhodně nepatříme), které v tomto případě poskytuje displeji výborný kontrast. Z hlediska obrazového výkonu jsme ovšem odkázání na integrovanou grafiku Intel MGA 900 (až 128 MB sdílené RAM). Celkový výkon notebooku rovněž nepatří mezi nejvyšší, nicméně naprosto vyhovuje potřebám mobilních uživatelů z hlediska práce s kancelářskými aplikacemi i grafikou na úrovni náhledového zpracování (rešerše, schvalování apod., úprava domácích fotografií). Operační paměť je vyřešena integrací 512 MB na desce, k dispozici je tak pouze jeden slot pro So-DIMM paměti.
Díky svým rozměrům se ovšem notebook musí zahřívat. Patrné je to po delším čase práce na permanentně prohřáté spodní straně nicméně nejde o nic nepříjemného, ani když máte položen notebook na stehnech. Důležité je, že přebytečné teplo se netýká klávesnice. Ta nabídne dobrý zdvih, hůře čitelné jsou ovšem "modré" Fn klávesy. Bohužel pouze tak jsou dostupné PgUp, PgDn, Home a End.
Co se u TX nepodařilo, je touchpad. Pro jeho umístění zbylo málo prostoru a rovněž jeho úprava a citlivost nejsou nijak závratné. Tlačítka posunutá až k hraně přístroje vyžadují pro pohodlnou práci určitou praxi. Cenu za ergonomii rozhodně nezískávají.
Určitou obavu v nás vzbudilo řešení víka. To je i přes svoji malou tloušťku (3-4 mm) dostatečně pevné, uzavření notebooku je však řešeno pouhým přiklopením víka. Je plně na kloubu displeje, aby ho udržel uzavřený. Při naší zkoušce, kdy jsme notebook nechali volně v aktovce s dostatečným místem, se nám ale nepodařilo ani výrazným potřásáním s aktovkou dostat zde umístěnou propisku mezi víko a klávesnici.
Notebook je vybaven 7 800mAh (7,8V) Li-Ion baterií, se kterou Vaio vydrželo pracovat sedm hodin, což jej řadí mezi notebooky s nejdelší výdrží. Naposledy jsme podobnou výdrž zaznamenali u Panasonicu CF-W2.
Sony na první pohled nabízí úctyhodné softwarové příslušenství, jde ovšem v naprosté většině o trial verze, navíc bez podpory češtiny. Zdá se, že Sony našemu domácímu trhu nepřikládá nijak zvláštní důležitost. (Zkuste třeba německému uživateli nabídnout anglické verze z Vaterlandu vás poženou "ajncvaj".)
Vaio TX1 ve výsledku ovšem nabízí vynikající výdrž na baterie, hmotnost, rozměry, dostatečný výkon a integrovanou optickou mechaniku. To musí oslovit všechny, kdo netráví svůj čas u kancelářského stolu. Prostě vynikající řešení na cesty, bohužel za vysokou (byť v našich podmínkách běžnou) cenu.

Sona Vaio VGN-TX1

rozměry a hmotnost
displej, výdrž baterie
touchpad, cena
Cena včetně DPH: 75 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony Czech, www.sony.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku