Hlavní navigace

Notebook, který nahradí stolní PC

1. 2. 2006

Sdílet

Lenovo Thinkpad: Z60m první širokoúhlý "těžkooděnec" s téměř nerozbitným víkem Lenovo představilo modelem ...


Lenovo Thinkpad: Z60m první širokoúhlý "těžkooděnec" s téměř nerozbitným víkem


Lenovo představilo modelem Thinkpad Z60m velice podařenou variaci na téma Desktop Replacement (DTR). Pro tradiční příznivce této modelové řady je prvním překvapením kovový povrch víka (slitina titanu), který nahrazuje tradiční černý plast. Notebook tak sice výrazně přibere na hmotnosti (3,2 kg), nicméně ani poklepání kladívkem na víko neznamená pro displej ukotvený pod ním citelný šok. Připočteme-li rozměry 357 x 263 x 41 mm, je jasné, že nejde o žádného drobečka pro mobilní hrátky.
Druhou skutečností, kterou budou muset strávit uživatelé, jež si Thinkpady oblíbili již za éry IBM, je širokoúhlý displej. Námi testovaný model byl osazen širokoúhlým 15,1" displejem s rozlišením 1 680 x 1 050 obrazových bodů, poskytujícím solidní (průměrné) zobrazení z hlediska podsvícení, kontrastu i barevného podání. K dispozici je samozřejmě i levnější řešení s rastrem 1 280 x 800 pixelů. Grafický systém je postaven na diskrétní grafice ATI Mobility Radeon X600 se 128 MB dedikované videopaměti. Levnější verze je osazena klasickým integrovaným čipem Intel GMA 900 nebo ATI X300.
Celkově se u Z60 nedočkáme žádného hardwarového šoku, protože notebook je samozřejmě koncepčně postaven na Centrinu. V šasi se tedy ukrýval procesor Pentium M 760 (2 GHz) na čipsetu Intel 915GM s 1 GB operační paměti. Velikost pevného disku je 100 GB (SATA/5 400 ot./
/min), na pozici optické mechaniky se nachází HL-DT-ST DVRAM GSA-4080N . Nechybí samozřejmě ani bezdrátové rozhraní 802.11 a/b/g a Bluetooth s tradičním hardwarovým vypínačem pro rychlé zapnutí/deaktivaci či gigabitový ethernet a modem. Ve výbavě nalezneme kromě trojice USB portů i FIR, FireWire, S-Video, audiovstup a výstup, čtečku paměťových karet SD/MMC, PCMCIA port a pod ním dokonce stále ještě málo využívaný slot pro PCI Express karty. Z polohovacích zařízení využívá Lenovo jak touchpad, tak trackpoint. Klávesy jsou tradičně velikostí blízké těm standardním desktopovým. Z tlačítek nesmí samozřejmě chybět modré ThinkVantage, sloužící k rychlému přístupu ke všem pro uživatele přínosným řešením, zahrnutým v řadách Thinkpad.
Z hlediska celkového výkonu systému (122 bodů Sysmark 2004), kdy je počítač zatížen jak kancelářskými, tak i grafickými aplikacemi, se Z60m dostává na úroveň desktopu P4 2,4GHz/
/1 GB RAM/ATI 9800. V testu výdrže na baterii dosáhl notebook s 5 200 mAh/10,8V baterií času 3:48. Lenovo v podobě Z60m představuje desktop replacement, který navazuje na tradice dobrých notebooků řady Thinkpad a zaplňuje výraznou mezeru v portfoliu této značky. Nejde samozřejmě z hlediska výkonu či ceny o trhák, nicméně jde o solidně navržený a dobře provedený notebook, obsahující všechny "vychytávky" předcházejících modelů. Což v časech dnešních "bakeliťáků" za 14 tisíc z obchodních řetězců není nijak málo.

Lenovo Thinkpad Z60m

univerzálnost
hmotnost
Cena vč. DPH: 59 500 Kč
K testu zapůjčila firma: Lenovo ČR, www.lenovo.cz

Byl pro vás článek přínosný?