Hlavní navigace

Recenze: Norton 360 v3.0

10. 6. 2009

Sdílet

S loňskou verzí bezpečnostního balíku Norton 360 v2.0 jsme byli na základě dlouhodobého používání celkově spokojeni, a tak jsme se na test "trojky" těšili. Obstála?

Recenze: Norton 360 v3.0

 

Pro ty z vás, kteří o tomto produktu ještě neslyšeli, připomeneme, že se jedná o jakousi syntézu produktu Norton Internet Security a užitečných utilit, které známe pod názvem Norton System Utilities. Již v loňském roce nás Symantec v pozici původce tohoto software masíroval informacemi o rapidním snížení nároků na systémové prostředky při provozu a zkrácení doby instalace produktu na minimum.

 

V oblasti nároků na hardware počítače tehdy skutečně došlo k jakémusi posunu směrem k lepšímu při porovnání s první verzí, ale instalace v námi měřeném testu trvala kolem 8 minut, což jsme rozhodně nepovažovali za nikterak oslnivý údaj. Verzi 3.0 výrobce doprovodil v zásadě stejnými zvěstmi, tentokrát však již opravdu došlo k citelnému zkrácení procesu instalace produktu – ta se totiž smrskla na dobu jen o málo přesahující jednu minutu. Podobnou zkušenost jsme učinili také s dalším produktem od Symantecu - Internet Security 2009, u nějž instalace zabrala dokonce méně než jednu minutu.


Výše uvedená změna je sice příjemná, ale ruku na srdce, u bezpečnostního balíku se jistě najdou i daleko důležitější parametry než rychlost instalace, kterou ostatně provádíte pouze jednou za čas – v případě pořízení nového PC, při pádu operačního systému nebo vypršení licence. Na naší testovací konfiguraci se již verze 2.0 chovala vcelku šetrně k systémovým prostředkům, u verze 3.0 jsme subjektivně pozorovali pouze marginální změny k lepšímu. To sice nesplňuje tvrzení výrobce o dalším rapidním snižování nároků, ale na druhou stranu i tak chápeme tuto situaci spíše pozitivně, v kontextu ostatních produktů dostupných na trhu se totiž Norton 360 v3.0 rozhodně řadí k těm svižnějším.


Funkční stránka balíku je rozdělena do čtyř základních kategorií: Zabezpečení počítače (ochrana proti virům + firewall), Ochrana identity (správa hesel a ochrana proti Phishingu), Zálohování (prováděné online – k dispozici jsou zde 2 GB prostoru zdarma, další místo lze přikoupit) a Vyladění počítače (čištění registrů, defragmentace disku a mnoho dalších drobností). Celý program je kompletně lokalizován do češtiny.


Velkou předností tohoto bezpečnostního řešení je vysoká míra samostatnosti – po instalaci programu o něm podstatě nevíte, s drtivou většinou problémů si totiž poradí na pozadí sám a vás s nimi nijak neobtěžuje. Připomene se pouze ve chvílích, kdy nemá k dispozici aktuální virové databáze (nebyl dlouho připojen k internetu), při pravidelném zálohování dat nebo když objeví podstatné mezery v optimalizaci běhu systému. V případě, že však máte z nějakého důvodu zájem se ponořit do hlubin nastavení programu, nic vám v tom nebrání, uživatelé zde mají v případě potřeby k dispozici i velice podrobné volby – základní mód programu však funguje prakticky bezúdržbově a je jen na vás, kdy a zda vůbec se pustíte i do jeho nejniternějších útrob. To vše vypovídá o jasném zaměření především na domácí uživatele, kteří mohou jednu licenci použít až na třech počítačích v rámci domácnosti nebo malé kanceláře.


Pokud ovšem explicitně preferujete „neprůstřelný“ firewall, který se vás za všech okolností zeptá na povolení každičké operace raději třikrát, antivirus, který vás při sebemenším náznaku hrozby počastuje varovným houkáním a blikajícím oknem a sadu systémových utilit, s níž si „zaručeně optimalizujete systém a zvýšíte výkon o 175%“, dejte od Norton 360 v3.0 raději ruce pryč - jedná se o produkt naprosto odlišné kategorie.


Samotná kvalita ochrany patří v současnosti u Symantecu k nejvyšším, jaké můžete na trhu získat. Díky vysoké četnosti publikování updatů se Norton Internet Security 2009 (s prakticky totožným jádrem jako Norton 360 v3.0) stal vítězem našeho rozsáhlého testu antivirových balíků, který si můžete přečíst v papírovém časopise PC World Guide - ten se právě v těchto dnech prodává na stáncích trafik.


Z novinek stojí za zmínku například zjišťování existence aktualizací virové databáze v průběhu každých 5-15 minut, funkce Norton Safe Web spolupracuje s internetovým prohlížečem a informuje uživatele o bezpečnosti navštěvovaných stránek, blokace robotických sítí. V rámci utilit pro správu systému je k dispozici správa procesů při spouštění počítače, díky níž můžete poměrně výrazně urychlit proces bootování.


Jedinou, avšak o to závažnější výtku vůči Norton 360 v3.0 tak vznášíme ve věci pořizovací ceny licence, jež činí 1859 Kč s platností 1 rok. Na internetových fórech jsme rovněž zaznamenali několik ohlasů od uživatelů, kteří si stěžovali na nízkou stabilitu programu, při našem testování (probíhalo na třech různých výkonnostně odlišených konfiguracích) se však tento problém nepotvrdil - při provozu testovaného produktu jsme nezaznamenali žádné neduhy tohoto charakteru.

 

Verdikt:

Norton 360 v3.0 přináší vysokou míru bezpečnosti a sadu užitečných utilit pro správu systému. Ke zpracování v podstatě nemáme jakékoliv výhrady, ty tak směřují pouze na vysokou cenu. Další podrobnosti o programu Norton 360 v3.0 naleznete na stránce výrobce.

Hodnocení: 85%

příloha_ovladnete_sva_data

Zapůjčil: Symantec

Cena: 1859 Kč (roční licence)

Byl pro vás článek přínosný?