Hlavní navigace

Neverwinter Nights 2

22. 2. 2007

Sdílet

Oblíbené stolní RPG Dungeons and Dragons se již nějakou dobu na počítačové scéně neobjevilo. Až nyní se o nápravu snaží nový fantasy titul Neverwinter Nights 2 od ostřílených hochů z Obsidian Entertainment.

Neverwinter Nights 2 je čistokrevnou fantasy záležitostí, v níž se hlavní hrdina či hrdinka vydává za tajemstvím magického artefaktu, po němž pasou temné síly. A určitě ne proto, aby si ho vystavili doma ve vitríně... zpočátku výprava za zjištěním, o co vlastně jde, se časem vcelku předvídatelně změní v boj proti zlu, které hrozí zahubit celou říši.



V úvodu hry je potřeba vytvořit si svého virtuálního avatara. Pravidla D&D jsou v tomto směru do hry implementována skutečně výborně; můžete si tak zvolit mezi několika fantasy rasami – od malého hobita až po mohutného půlorka -, dokonce včetně některých subdruhů: třeba při zvolení elfa si můžete vybrat temného elfa, neboli drowa. Následuje výběr povolání, kterých je skutečně požehnaně. Kromě klasických bojovníků, zlodějů, kněžích či třeba kouzelníků jsou k dispozici i profese ze třetí edice D&D, tedy mnich, čaroděj a barbar, a nově i „Warlock“, tedy černokněžník.



Po těchto základních volbách již hráče čeká rozdělování bodíků mezi vlastnosti, dovednosti a speciální schopnosti. A také volba vzhledu postavy. RPG nadšenci si jistě tvorbu postavy náležitě vychutnají, méně zkušení hráči mohou použít funkci „Recommended“, která provede výběr za ně.



Příběh začínající v nenápadné vesnici je relativně klasický, na druhou stranu je zpestřen mnoha vedlejšími nepovinnými úkoly, z nichž mnohé mají více řešení. Dočkáte se i mnoha značně nelineárních (alespoň na první pohled) rozhovorů, ve kterých můžete uplatnit některé vyjednávací dovednosti postavy – pokud bude mít váš hrdina vysokou diplomacii, ukecáte třeba vyšší odměnu za splnění nějakého úkolu.



Postupem času se k vám do party přidají různí další hrdinové, třeba nabručený trpasličí válečník, tajemná elfí druidka či čarodějka vykázaná z magické akademie. Všechny své hrdiny můžete přímo ovládat, hrabat se v jejich inventářích či třeba zvolit, jaká budou používat kouzla. Větší parta se zatraceně hodí, jelikož vaše dobrodružství rozhodně nebude procházkou růžovým sadem; nebezpečí číhá všude a o boje nebude nouze. Nepřátel na vás čeká dost a dost, ať už půjde o otravné bandity, nemrtvé šourající se po starobylých kobkách či různé fantaskní nestvůry.



Bitvy jsou řešeny výborně, stejně jako v předchozím díle Neverwinter Nights nebo třeba dnes již legendárním RPG Baldur´s Gate. Řež sice probíhá v reálném čase, ale hráč může boj kdykoliv pohodlně mezerníkem pozastavit, rozmyslet si situaci a rozdat příkazy svým svěřencům. Bojovníka například pošlete přímo proti nepřátelům, zlodějkou bude protivníky ostřelovat lukem, kouzelníkovi zadáte, jakými kouzly má soupeři zatopit a druidka se postará o léčení spolubojovníků... Boje jsou celkově velmi kvalitní součástí hry; nejen, že jsou samy o sobě zábavné a vyžadují určitou dávku taktiky, ale jsou i dobře nadávkované. Nevalí se na vás tisíce tupých nepřátel jako v hrách typu Diablo, ale ani se nestane, že byste se dlouho nudili a nesmočili své meče v krvi nestvůr.



Ve hře najdete celou řadu předmětů a kouzel; s postupem času se hrdinové vylepšují, osvojují si nové schopnosti a z počátečních zelenáčů se stávají ostřílení veteráni. Čeká na ně spousta bitek, ale i truhlic s poklady, nebezpečných pastí, postav, které jsou ochotny obchodovat nebo se podělit o informace či zadat úkol... A také celá řada vychytávek, jako je třeba výroba vlastních lektvarů či artefaktů, vybírání kapes spořádaným spoluobčanům a mnoho dalšího. Grafické zpracování je pěkné, ale přeci jen nedosahuje kvalit titulů Oblivion a Gothic 3. Konec konců stejné je to i při hodnocení hry jako celku.




Hodnocení: 8,2
Výrobce: Obsidian Entertainemnt
Vydavatel: Atari
Distributor pro ČR: SeVeN M
Lokalizace: Manuál
Cena: 1999 Kč
Multiplayer: ano

Byl pro vás článek přínosný?