Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 3. díl

6. 9. 2014

Sdílet

Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Co se bude zálohovat?

Ještě předtím, než se budete zabývat otázkou jak co nejlépe zálohovat, je třeba mít jasno v tom, co vůbec se má zálohovat. Rozhodnutí týkající se toho, co zálohovat, je pouze a pouze na vás. Doporučuji vám, abyste zálohovali všechno, co byste mohli někdy v budoucnu potřebovat a co se nedá snadno znovu vytvořit: veškeré dokumenty v elektronické podobě (daňové přiznání, firemní dokumenty, veškeré naskenované dokumenty), umělecká díla, pamětihodnosti (fotografie, videa, nahrávky vaší kapely), obecně vzato vše, co by vás hodně mrzelo, pokud byste o to přišli. Ptáte se, co s hudbou či filmy staženými z internetu či dalšími zakoupenými online produkty? Ty si kdykoliv můžete stáhnout znovu, i když pokud jste v tomto ohledu nároční, můžete samozřejmě zálohovat i toto. Já osobně se tím nezabývám. Navíc si uvědomte, že pokud máte data uložena na více zařízeních, pak je budete muset dát dohromady na jedno místo. Ale o tom později.

Pokud byste se měli potýkat s problémy při převodu všech vašich filmů do počítače, pak se ujistěte, že jste si je rovněž přidali do zálohy – to aby vaše úsilí nepřišlo nazmar!

Sice to není nezbytné, nicméně je nanejvýš vhodné vytvořit si úplnou zálohu vašeho stolního počítače či notebooku (v ideálním případě by měla tato záloha obsahovat i data z vašich mobilních zařízení) – viz varianta B. Pokud váš systém selže díky chybě pevného disku či kvůli útoku malwaru, pak se jedná o nejrychlejší a nejsnazší způsob obnovy operačního systému, aplikací a dat. Tento postup se označuje jako zotavení z havárie systému a budete k němu potřebovat spouštěcí disk/flash vytvořený programem pro zálohování či obnovení systému. Bez zálohy vytvořené pro případ obnovy z havárie budete muset obnovovat operační systém a aplikace jednotlivě.

Cloud24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?