Hlavní navigace

Netflix začal tlačit na uživatele, kteří sdílejí svůj účet s kamarády

12. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Netflix, koláž Cnews.cz

Netflix testuje funkci pro zabránění sdílení hesla mezi uživateli, píše BBC. V tarifech Standard a Premium je totiž možné sledovat obsah na více zařízeních současně, jenže v podmínkách služby je uvedené, že má jít o členy jedné rodiny v rámci jedné domácnosti. Tohle pravidlo si někteří vyloží po svém, domluví se se třemi kamarády a nasdílí si vyšší tarif, který jim současně poskytne i lepší kvalitu obrazu. Netflix se snaží tohle sdílení ztížit. Kolik procent uživatelů ale tímto způsobem porušuje podmínky služby ale není jasné. Někteří uživatelé nyní hlásí, že se jim na obrazovce objevila zpráva „Pokud nežijete v jedné domácnost s majitelem tohoto účtu, potřebujete vlastní účet Netflix“. Základní tarif přijde na 199 Kč, ale také poskytne jen rozlišení SD. Pokud chcete vyšší kvalitu obrazu, automaticky dostanete i více účtů pro svou rodinu. Každý tak může mít i svou historii shlédnutí. Více účtů ke službě umožňuje i HBO Go, Amazon Prime či Disney+. Podmínky jedné domácnosti jsou u nich ale stejné. A tahle podmínka částečně umožňuje kontrolovat účty například podle IP adresy.

Basic

Standard

Premium

Cena za měsíc

199 Kč

259 Kč

319 Kč

Počet obrazovek, na kterých se můžete dívat současně

1

2

4

Počet telefonů nebo tabletů, na které můžete obsah stahovat

1

2

4

Filmy a TV pořady bez omezení

Dívejte se na notebooku, TV, telefonu nebo tabletu

Rozlišení HD

Rozlišení Ultra HD

Uživatelé, kterým na obrazovku přijde uvedená zpráva, mohou svou příslušnost k účtu (k jedné domácnosti) zatím potvrdit zadáním kódu, jež jim přijde na e-mail či zprávou SMS. Zatím jde ze strany Netflixu o testování a není jisté, že tuhle funkci nakonec nasadí všem.

Spoluzakladatel Netflixu Reed Hastings řekl v roce 2016, že sdílení účtu stejně nejde zabránit a služba s tím bude muset nějak žít. Počet uživatelů Netflixu před časem překonal metu 200 milionů a firma tohle benevolentní sdílení zdá se pomalu přehodnocuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.